SKUTT I HODET: Det var en 250 kilo tung hannbjørn som angrep den britiske teltleiren. Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard
SKUTT I HODET: Det var en 250 kilo tung hannbjørn som angrep den britiske teltleiren. Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på SvalbardVis mer

Drepte isbjørnen med ett skudd i hodet

- Usikkert om nødblussene har gått av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Isbjørnen ble skutt og drept med ett skudd i hodet, sier Liv Ødegaard ved sysselmannskontoret på Svalbard til Dagbladet.

Hun forteller at sysselmannskontoret ikke har like store ressurser som et politikammer, men at de nå jobber på spreng for å finne ut av hva som har skjedd og hvorfor isbjørnen angrep teltleiren til det britiske reisefølget.

- De hadde satt opp snublebluss rundt leiren, men det er fortsatt usikkert om blussene har gått av da bjørnen nærmet seg teltene, sier Ødegaard.

En 17 år gammel gutt ble drept under angrepet og fire, unge menn på henholdsvis 16, 17, 27 og 19 år ble skadd. De var alle britiske statsborgere og del av en gruppe på 13.

Kan reise hjem - De fire skadde ligger nå på oppvåkning og er ikke livstruende skadd. Den døde er fortsatt på Svalbard, men skal fraktes til fastlandet i løpet av dagen, sier Ødegaard.

- Det er i all hovedsak snakk om skader i hoderegionen, hode skalle og ansikt, opplyser Marit Einejord, pressevakt ved Universitetssykehuset i Nord-Norge til Dagbladet lørdag morgen.

MÅTTE BØTE MED LIVET: En av leirdeltakerne skjøyt isbjørnen da den angrep teltleiren med 13 briter på Svalbard fredag morgen. Foto: REUTERS/Thomas Lysgaard/Scanpix Norway
MÅTTE BØTE MED LIVET: En av leirdeltakerne skjøyt isbjørnen da den angrep teltleiren med 13 briter på Svalbard fredag morgen. Foto: REUTERS/Thomas Lysgaard/Scanpix Norway Vis mer

To har alvorlige skader og to har moderate skader. Alle de fire, samt de åtte som kom uskadd fra angrepet, kan snart returnere hjem til Storbritannia.

- Vi vil foreta avhør av de som var tilstede, fortrinnsvis de som ikke er skadd i løpet av dagen, opplyser Ødegaard.

Isbjørn i garasjen Den 150 kilo tunge isbjørnen, som nå er i sysselmannens sjøgarasje på Svalbard, skal undersøkes nærmere av biloger i løpet av helgen.

- Isbjørner kan være agressive og vi har alltid med oss våpen ut i felt når vi jobber, forteller Ødegaard.

Isbjørnen angrep en teltleir med til sammen 13 personer fra British Schools Exploring Society (BSES), mens folk ennå var inne i teltene sine. De åtte som er fysisk uskadd blir tatt hånd om av kompetent personell i Longyearbyen.

BSES reiser på ekspedisjoner verden rundt med ungdommer fra 16 til 20 fra ulike skoler og universiteter. De har årlige turer til Svalbard.

- Gjorde det de kunne - BSES fokuserer nå fullt og helt på å assistere familiene til de berørte og å hjelpe deltakerne fra ekpedisjonen, skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

Angrepet skjedde ved Von Postbreen i Tempelfjorden. Postbreen ligger ca. 40 kilometer fra Longyearbyen og Sysselmannen rykket så ut til stedet med helikopter, to politibetjenter og helsepersonell. De nådde fram til det britiske reisefølget 08.25. Da lå isbjørnen drept i leiren.

- De hadde gjort det beste de kunne og gitt førstehjelp. De hindret at de skadde ble hypoterme og hadde bandasjert dem, sier  overlege og kirurg Erik Krag Jenssen ved Longyearbyen sykehus til Svalbardposten.

ANGREP TELTLEIREN: Isbjørnen angrep leiren hvor 13 britiske stasborgere lå og sov fredag morgen. De hadde satt opp snublebluss rundt leiren, men politiet vil ennå ikke bekrefte om blussene har gått av eller ikke.  Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard
ANGREP TELTLEIREN: Isbjørnen angrep leiren hvor 13 britiske stasborgere lå og sov fredag morgen. De hadde satt opp snublebluss rundt leiren, men politiet vil ennå ikke bekrefte om blussene har gått av eller ikke. Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard Vis mer