- Drepte kongen med 40 skudd

Kong Birendra skal ha fått hele 40 kuler i kroppen da han ble skutt og drept under familiemiddagen. Nå raser spekulasjonene om hva som egentlig skjedde under massakeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den populære kong Birenda, dronning Aishwarya og åtte andre personer ble drept i blodbadet som fant sted i kongepalasset i Katmandu fredag.

I dag er portforbudet opphevet i byen. Livet går så normalt som mulig, men folket er i sorg.

- Stemningen er veldig dagen derpå. Folket er skrekkelig lei seg. De er i dyp sorg. Den avdøde kongen var en samlende figur i landet, og folket avventer nå granskningskommisjonens konklusjon, forteller den norske ambassadøren Ingrid Ofstad i Katmandu til Dagbladet.no.

Spekulasjoner

I gatene går tusenvis av mennesker og diskuterer hva som kan ha skjedd under den fatale kongemiddagen. I tillegg spekulerer lokalaviser og media verden over i hva som utløste blodbadet.

 • Slaktet den avdøde kronprinsen Dipendra familien sin på grunn av kjærlighetssorg?
 • Er den nykronede kongen Gyanendra hjernen bak drapene? Hans kone, Komal, overlevde blodbadet og vet hva som skjedde. Men vil hun noensinne avsløre dette hvis hennes mann står bak massakren?
 • Gyandendras sønn, Para, er nå utnevnt til landets kronprins. Ifølge lokalaviser var han tilstede under middagen. Den nye kronprinsen skal være en av de få som kom uskadd fra familietragedien. Det spekuleres i om Para kan være mannen som skjøt og drepte.
 • Hvis kong Birendra virkelig ble skutt hele 40 ganger - og de andre avdøde gjestene hadde tilsvarende kulehull - kan det da bare ha vært en drapsmann?

  Alt er usikkert


  Den nepalske kongefamilien var svært populær, og folket vil naturlig nok vite hvorfor de ble drept under den lukkede familiemiddagen.

  - Foreløpig kan ingen si noe sikkert. Landets kongefamilie er forseglet fra omverdenen sånn at all informasjon som er kommet ut er andre-, tredje- og fjerdehåndskilder. Vi har et betydelig infoproblem, og alt er spekulasjon, forteller en nordmann som befinner seg i Katmandu til Dagbladet.no.

  I dagens aviser står det at kongen hadde 40 kuler i kroppen. En kan også lese den nåværende kronprins Para var i rommet da skytinga fant sted, og at han var en av de få som kom uskadd fra tragedien.

  - Men vi vet foreløpig ikke noe med sikkerhet, sier nordmannen.

  Barberer seg


  En ting som er sikkert er imidlertid at kong Birenda og hans dronning Aishwarya var svært populære og samlende figurer. Derfor har nå flere tusen nepalesiske menn barbert seg på hodet.

  - Det er en hinduistisk tradisjon som sier at mennene skal barbere av seg håret på hodet når noen i familien dør. Tilbake skal det bare være en liten tust på bakhodet. Det er veldig mange menn som har gjort dette nå, forteller ambassadør Ofstad.

  Minst 70 nordmenn


  Det bor rundt 50 nordmenn i Nepal. I tillegg er det mellom 20 og 30 norske turister i området.

  - Det er ikke utrygt for nordmenn i Katmandu hvis de ikke holder seg unna demonstrasjonene og holder seg innendørs ved eventuelle portforbud, forteller Ofstad.

FAMILIEDRAMA: Her er hovedpersonene i den vanvittige kongemassakren i Nepal. Fra venstre den myrdede kong Birendra, hans drepte dronning Alswarya, kronprinsens ulykkelige kjærlighet Devyani Rana, tidligere kronprins - nå avdøde - Dipendra, og den nye kongen, Gyanendra.
SORG: folket i Nepal er lamslått av sorg - og sinne - over hva som har skjedd i landet deres.
<B>UTENFOR PALASSET:</B> Et stort antall sørgende nepalesere står utenfor gjerdene til kongeboligen i Katmandu i dag. Fem dager etter drapene vet fortsatt ikke innbyggerne hva som faktisk skjedde i palasset.