Drepte mann for å gravlegge sønnen

Da en familie ønsket å omgå reglene for gravlegging i Guangdong-provinsen i Kina, måtte en tilfeldig mann, med downs syndrom, bøte med livet.

BEGRAVET: Illustrasjonsfoto av gravplasser i den kinesiske provinsen Guangdong. Foto: Reuters
BEGRAVET: Illustrasjonsfoto av gravplasser i den kinesiske provinsen Guangdong. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et tragisk drap ryster Kina, og har skapt debatt rundt landets lover om gravlegging.

I Guangdong-provinsen er det ikke lov å ha en tradisjonell begravelse. Der må alle døde kropper kremeres. Men da en rik familie i provinsen mistet sønnen sin til kreft, ønsket de ikke at han skulle kremeres.

Sønnen hadde fortalt familien at han ønsket å bli begravet på tradisjonelt vis. Familien tok et ekstremt valg for å oppfylle løftet.

Spesielt oppdrag

De leide like greit inn en person, som fikk i oppgave å bringe dem en død kropp som kunne kremeres i stedet for deres egen sønn. Dermed kunne sønnen tas til et hemmelig sted for en tradisjonell begravelse.

Familien betalte mannen 107 000 kinesiske Yuan (om lag 137 000 norske kroner) for oppdraget.

Ifølge BBC, som refererer til rettsdokumentene, forventet familien at mannen skulle finne en allerede død person. Det gjorde han ikke. Mannen kidnappet og drepte en 36 år gammel mann med downs syndrom, og ordnet slik at den kroppen ble byttet ut med familiens sønn.

BRUTAL SAK: Gravleggingssaken har skapt store overskrifter i Kina. Her fra byen Chaozhou i Guangdong-provinsen. Foto: NTB Scanpix
BRUTAL SAK: Gravleggingssaken har skapt store overskrifter i Kina. Her fra byen Chaozhou i Guangdong-provinsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det uskyldige offeret ble meldt savnet, og det gikk to år før sannheten kom fram - og politiet og hans familie endelig fant ut hva som hadde skjedd med 36-åringen.

Politiet løste til slutt saken ved hjelp av overvåkningsbilder, ifølge Sohu News.

Gjerningsmannen fikk en suspendert dødsstraff da saken kom opp for retten i september 2020. Han anket, men fikk ikke medhold.

Familien ble dømt for å «fornærme et lik», men fikk ikke fengselsstraff.

- SLIPP MEG UT: Shay Bradley kjempet mot kreften i tre år, men til slutt tapte han kampen. Men i begravelsen kom det en siste hilsen fra spøkefuglen. Video: @lfcgigiddy1122 Vis mer

Ikke helt uvanlig

Historien stammer fra 2017, men har først blitt gjort kjent i Kina etter at offerets familie sto fram med historien. Saken har skapt debatt om lovene rundt gravlegging i provinsen Guangdong.

Loven er slik at alle døde må kremeres, og en tradisjonell gravferd er ikke lov. Det til tross for at en tradisjonell begravelse er veldig viktig for mange i Kina. Mange bruker mye penger på å gi en den døde en gravferd som viser fromhet til forfedrene.

Myndighetene mener imidlertid at det i tett befolkede områder, med lite tilgjengelig land, skal praktiseres kremering.

Det har gjort at denne type «bytte» av døde kropper ikke er helt uvanlig, skriver South China Morning Post. Avisa skriver at det har vært rundt 200 dommer siden 2012 som omhandler enten stjeling eller bytting av lik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer