Drepte mann som forsøkte å voldta henne: Hengingen av Jabbari (26) sjokkerer verden

- Kvalmende og rystende, sier Marit Nybakk, som nå ber utenriksminister Børge Brende om å være tøffere mot Iran.

DØD: I sju år har 26-åringen sittet i fengsel, etter at hun tok livet av mannen som skal ha forsøkt å voldta henne. Nå er hun henrettet. Foto: AFP PHOTO/GOLARA SAJADIAN/NTB SCANPIX
DØD: I sju år har 26-åringen sittet i fengsel, etter at hun tok livet av mannen som skal ha forsøkt å voldta henne. Nå er hun henrettet. Foto: AFP PHOTO/GOLARA SAJADIAN/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag morgen ble Reyhaneh Jabbari (26) hengt i Iran. Dette er bare én av 250 henrettelser i Iran så langt i år.

- Dette er kvalmende og rystende, sier Ap-politiker Marit Nybakk til Dagbladet. Den erfarne politikeren har sittet på Stortinget i 30 år, og var i fjor president i Nordisk råd.

I 2007 tilsto Reyhaneh Jabbari knivdrapet på den 47 år gamle kirurgen Mortesa Abdolali Sarbandi. Kirurgen hadde tidligere jobbet for den iranske etterretningstjenesten.

- Var selvforsvar Jabbaris tilståelse kom under press og trusler fra iranske påtalemyndigheter, mener FN, EU og Amnesty International. De har lenge krevd at Jabbari skulle få prøvd saken sin i en ny rettssak, skriver The Guardian. FNs menneskerettighetsobservatør i Iran, Ahmed Shaheed, sa i april at drapet var selvforsvar etter at kvinnen ble utsatt for et voldtektsforsøk.

- Nå må utenriksminister Børge Brende kalle inn den iranske ambassadøren på teppet og gi en tydelig og klar beskjed. Jeg har jobbet med menneskerettigheter i Iran i snart 30 år, men jeg slutter aldri å bli forskrekket, sier Nybakk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer