Drepte mann som forsøkte å voldta henne: Hengingen av Jabbari (26) sjokkerer verden

- Kvalmende og rystende, sier Marit Nybakk, som nå ber utenriksminister Børge Brende om å være tøffere mot Iran.

DØD: I sju år har 26-åringen sittet i fengsel, etter at hun tok livet av mannen som skal ha forsøkt å voldta henne. Nå er hun henrettet. Foto: AFP PHOTO/GOLARA SAJADIAN/NTB SCANPIX
DØD: I sju år har 26-åringen sittet i fengsel, etter at hun tok livet av mannen som skal ha forsøkt å voldta henne. Nå er hun henrettet. Foto: AFP PHOTO/GOLARA SAJADIAN/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag morgen ble Reyhaneh Jabbari (26) hengt i Iran. Dette er bare én av 250 henrettelser i Iran så langt i år.

- Dette er kvalmende og rystende, sier Ap-politiker Marit Nybakk til Dagbladet. Den erfarne politikeren har sittet på Stortinget i 30 år, og var i fjor president i Nordisk råd.

I 2007 tilsto Reyhaneh Jabbari knivdrapet på den 47 år gamle kirurgen Mortesa Abdolali Sarbandi. Kirurgen hadde tidligere jobbet for den iranske etterretningstjenesten.

- Var selvforsvar Jabbaris tilståelse kom under press og trusler fra iranske påtalemyndigheter, mener FN, EU og Amnesty International. De har lenge krevd at Jabbari skulle få prøvd saken sin i en ny rettssak, skriver The Guardian.

FNs menneskerettighetsobservatør i Iran, Ahmed Shaheed, sa i april at drapet var selvforsvar etter at kvinnen ble utsatt for et voldtektsforsøk.

- Nå må utenriksminister Børge Brende kalle inn den iranske ambassadøren på teppet og gi en tydelig og klar beskjed. Jeg har jobbet med menneskerettigheter i Iran i snart 30 år, men jeg slutter aldri å bli forskrekket, sier Nybakk.

Allierte mot IS For to uker siden skrev Dagbladet at Saudi-Arabia henrettet mer enn én person hver dag i august. Flere av dem ble halshogd.

- Nå som man med rette har så sterkt fokus på Den islamske staten (IS) og deres forbrytelser, så man ikke glemme Saudi-Arabia og Irans forbrytelser selv om de er våre allierte i kampen mot IS, sier Nybakk.

Jabbari, som jobbet som interiørdesigner, ble invitert til Sarbandis leilighet for å redesigne hans kontor. Der skal hun angivelig ha blitt utsatt for et voldtektsforsøk.

- Planlagt drap Familien til Sarbandi viser til at kvinnen kjøpte mordvåpen to dager i forveien og at mordet derfor var planlagt. Jabbari skal ha forklart at bare knivstakk Sarbandi én gang i ryggen, og at det var en annen person i huset som tok livet av mannen, ifølge BBC.

Men ifølge familien til den drepte har hun nektet å si hvem mannen er.

PRESS OG TRUSSLER: Reyhaneh Jabbaris tilståelse kom under press og trusler fra iranske påtalemyndigheter, mener FN, EU og Amnesty International. De har lenge krevd at Jabbari skulle få prøvd saken sin i en ny rettssak, skriver The Guardian. Foto: AP/GOLARA SAJJADIAN/NTB SCANPIX
PRESS OG TRUSSLER: Reyhaneh Jabbaris tilståelse kom under press og trusler fra iranske påtalemyndigheter, mener FN, EU og Amnesty International. De har lenge krevd at Jabbari skulle få prøvd saken sin i en ny rettssak, skriver The Guardian. Foto: AP/GOLARA SAJJADIAN/NTB SCANPIX Vis mer

«Bare når hun viser sine sanne intensjoner, når hun forteller sannheten om sin medskyldighet og hva som faktisk skjedde, kan vi gi henne nåde», sa Sarbandis sønn i april.

Jabbari ble dømt til døden etter den iranske loven om Qesas, ifølge Amnesty. Dommen ble anket men opprettholdt av Høyesterett samme år.
 
«Qesas er et prinsipp under det islamske sharia-lovverket, som tillater de pårørende etter et drap å be om at gjerningsmannen henrettes som hevn for deres eget tap», skriver menneskerettighetsorganisasjonen.

- Uendelig trist Flere har reagert sterkt på henrettelsen av Jabbari i dag, blant annet Storbritannia og USA. Prominente menneskerettighetsorganisasjoner og iranske intellektuelle har engasjert seg i en storstilt kampanje for å redde Jabbari.

Men Jabbari ble «kvinnen som sosiale medier ikke kunne redde», skriver The Atlantic.

Amnesty i Norge har i lang tid vært engasjert i skjebnen til Reyhaneh Jabbari.

- Det er så uendelig trist. Men dessverre ikke overraskende, sier Amnesty-sjef, John Peder Egenæs til Dagbladet. Han ber nå Norge og andre stater intensiverer kritikken mot Iran.

- Dessverre aktualiserer dette Irans overdrevne bruk av dødsstraff og brudd på menneskerettigheter, sier Egenæs, til Dagbladet.  Amnesty ber nå Norge ta opp Irans henrettelser i FNs menneskerettighetsråd, som nesten uke skal evaluerer menneskerettighetssituasjonen i landet.

- MÅ GI TYDELIG BESKJED: - Nå må utenriksminister Børge Brende kalle inn den iranske ambassadøren på teppet og gi en tydelig og klar beskjed. Jeg har jobbet med menneskerettigheter i Iran i snart 30 år, men jeg slutter aldri å bli forskrekket, sier Marit Nybakk. Foto. FRANK KARLSEN/DAGBLADET
- MÅ GI TYDELIG BESKJED: - Nå må utenriksminister Børge Brende kalle inn den iranske ambassadøren på teppet og gi en tydelig og klar beskjed. Jeg har jobbet med menneskerettigheter i Iran i snart 30 år, men jeg slutter aldri å bli forskrekket, sier Marit Nybakk. Foto. FRANK KARLSEN/DAGBLADET Vis mer

- Jo flere som står sammen jo sterkere blir kritikken. Derfor håper vi nå at flere stater vil gå sammen om å ta oppgjør med Irans menneskerettighetsbrudd, sier Egenæs. 

Den iranske ambassaden ble kontaktet av Dagbladet lørdag kveld, men de har så langt ikke hatt muligheten til å kommentere saken.

Det norske utenriksdepartementet er også kontaktet, men har ikke rukket å svare Dagbladet i kveld.

TRIST: - Det er så uendelig trist. Men dessverre ikke overraskende, sier Amnesty-sjef, John Peder Egenæs til Dagbladet. Han ber nå Norge og andre stater intensiverer kritikken mot Iran. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX
TRIST: - Det er så uendelig trist. Men dessverre ikke overraskende, sier Amnesty-sjef, John Peder Egenæs til Dagbladet. Han ber nå Norge og andre stater intensiverer kritikken mot Iran. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer