- Drepte med FNs beskyttelse

En person ble drept og 20 skadd i en bombeeksplosjon i Tel Aviv i dag. Israels statsminister Ariel Sharon skylder på Haag-domstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bomben var plassert i nærheten av et busstopp i sentrum av Tel Aviv. Om lag 20 personer ble såret i eksplosjonen, ifølge politiet i byen. Flere bygninger og en buss fikk omfattende skader.

- Dette var ikke en selvmordsaksjon, men en bombe som var plantet rett ved busstasjonen, sier politisjefen i Tel Aviv, Yossi Sedbon.

Anklager domstolen

Den israelske statsministeren setter angrepet i sammenheng med Haag-domstolens kjennelse om muren som Israel bygger gjennom Vestbredden.

- Den morderiske handlingen denne morgenen var den første som ble utført med verdensdomstolens beskyttelse, sier Sharon.

Han bekrefter at den israelske regjeringen avviser kjennelsen til FNs øverste juridiske organ, og kaller avgjørelsen ensidig og politisk motivert. Haag-domstolen slår fast at traseen med murer, gjerder og grøfter strider mot folkeretten, og anbefaler at de delene som er bygget på okkupert palestinsk jord, blir revet.

Den israelske regjeringen insisterer på at muren er nødvendig for å hindre ytterliggående palestinske grupper i å ta seg inn i Israel. Den israelske viseforsvarsministeren Zeev Boim hevder at de som plantet bomben ved busstoppet i Tel Aviv, trolig kom seg inn i Israel fra Vestbredden i et område hvor barrieren ennå ikke er blitt bygget.

Mange palestinere mener muren et forsøk på å sikre israelsk kontroll over okkuperte palestinske landområder, og peker på at store deler av den bygges langt inne på Vestbredden.

Tar skylden

Den palestinske væpnede gruppen al-Aqsa-martyrenes brigader tok på seg skylden for bombeaksjonen. Gruppen har bånd til Yasser Arafats Fatah-bevegelse, og sier søndagens angrep var en gjengjeldelse for israelske militæraksjoner i de palestinske områdene og for likvideringen av to av al-Aqsas ledere.

En representant for gruppen mener dessuten at angrepet viser hvor nytteløst det er å prøve å stanse væpnede aksjoner med murer og gjerder.

I Tel Aviv brukte politiet spesialtrente hunder til å gjennomsøke området for å undersøke om det fantes flere bomber i nærheten av eksplosjonsstedet.

- Jeg hørte en voldsom eksplosjon og løp mot åstedet. Jeg trodde det var verdens undergang, sier Hagit Cohen, som bor et kvartal unna busstoppet hvor terrorangrepet skjedde.

Rolig periode

Et stort antall israelere er drept i de flere titall selvmordsangrepene som ytterliggående palestinske grupper har gjennomført mot Israel siden det siste palestinske opprøret startet i september 2000. I fjor vår ble 23 mennesker drept i et dobbelt selvmordsangrep få meter unna søndagens eksplosjon.

Men mens en lang rekke palestinere er blitt drept i israelske militæraksjoner på Gazastripen og Vestbredden de siste månedene, har det ikke vært noen alvorlige angrep i selve Israel siden mars. Den israelske regjeringen mener grunnen er de lange strekningene med murer, piggtrådgjerder og grøfter som i disse dager bygges gjennom den okkuperte Vestbredden.

(NTB)

BOMBEANGREP: En person ble drept og minsty 20 skadd i dagens angrep.
MUREN: Haag-domstolen slår fast at traseen med murer, gjerder og grøfter strider mot folkeretten.
RASER: Ariel Sharon skyldte på FN da han uttalte seg etter bombeeksplosjonen i dag.