Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte med piller?

KØBENHAVN (Dagbladet): Den 32-årige tobarnsmoren og hjelpepleieren er anklaget for å ha tatt livet av 22 eldre med morfin. Hun skal ha gitt pleiehjemspasientene overdoser med stikkpiller av det sterke, smertestillende middelet Ketogan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lege siktet for uaktsom medvirkning

Motivet skal dels ha vært medlidenhet, dels av økonomisk art.

Etter måneder med hemmelig etterforskning ble hjelpepleieren fra København arrestert mandag og framstilt for varetektsfengsling i går - anklaget for å ha tatt livet av 22 pensjonister.

Drapene skal angivelig ha skjedd på aldershjemmet Plejebo på Vesterbro i København.
Til tross for at kriminalpolitiet i København mener de sitter med bevis for de uhyggelige drapene, ble tobarnsmoren løslatt i går kveld.

Dommeren i København byrett, som vurderte bevisene, mente det verken var fare for bevisforspillelse eller at den alminnelige rettsoppfattelse var nok til å fengsle kvinnen. Retten valgte derfor å løslate henne.

I kjennelsen fra retten heter det likevel at det er begrunnet mistanke for å sikte den 32 år gamle hjelpepleieren for de mistenkelige dødsfallene.
Hun ble umiddelbart løslatt, og reiste rett hjem til familiens lille villa på Amager utenfor København. Kvinnen ønsket ikke å snakke med Dagbladet.

Avslørt av underslag

Det var flere pårørende som varslet politiet om at noe var galt på det moderne pleiehjemmet. Penger som skulle ha tilhørt pasientene, var sporløst forsvunnet.

Etterforskningen avdekket ifølge politiet at den utpekte hjelpepleieren ikke bare skulle ha stjålet penger og verdisaker fra de hjelpeløse pensjonistene, men også ha tatt livet av flere av dem.
I slutten av forrige uke mente politiledelsen at de hadde sterke nok bevis og besluttet å pågripe kvinnen.

Mens hun delvis har erkjent å ha beriket seg økonomisk på noen av pasientene, har den 32 år gamle kvinnen på det sterkeste benektet ethvert kjennskap til det politiet mener er historiens verste drapssak i Danmark.

Kvinnen fikk sparken fra pleiehjemmet i april i år. Hun har i avhør vedgått å ha stjålet et mindre pengebeløp. Politiadvokat Michael Jørgensen mener å kunne bevise at hun har underslått om lag 600000 kroner.

Det var underslagene som førte til at politiet fikk mistanke om drapene.

I går kveld ble det også klart at noen få pårørende i fjor skal ha vært i kontakt med politiet og stilt spørsmål om deres kjære hadde lidd en naturlig død. Flere av de eldre skal ha sovnet inn helt uventet.
I siktelsen går det fram at politiet mener kvinnen fra september 1994 og fram til hun fikk sparken fra pleiehjemmet i år, skal ha tatt livet av 15 kvinner og 7 menn.

- Ikke skyldig, svarte den gråtkvalte kvinnen, da hun ble konfrontert med siktelsen i retten i København.

Kriminalpolitiet mener hun har hatt flere motiver for å drepe pensjonistene.

Ved siden av at hun skal ha vært i økonomiske vansker og akutt trengte penger, skal hun også ha hatt sterk medlidenhet med flere av de syke pleiepasientene.

Dagbok

Under rettsforhandlingene la politiadvokat Michael Jørgensen stor vekt på flere dagbokliknende notater politiet har beslaglagt hjemme hos tobarnsmoren.

De avdekker at kvinnen har skrevet at en bestemt pasient ønsket å dø. I et annet notat heter det: «Hans ønske om å dø, må respekteres.»
Ifølge politiet skal de 15 kvinnene og 7 mennene ha blitt drept med det smertestillende morfinpreparatet Ketogan. I går var det uklart om politiet har tekniske bevis som styrker mistanken mot kvinnen.

Hele Norges coronakart