<strong>UTILREGNELIG:</strong> Forsvarer John Christian Elden og advokatfullmektig Ida Andenæs og den den dømte sunmøringen før ankerettsaken i forbindelse med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UTILREGNELIG: Forsvarer John Christian Elden og advokatfullmektig Ida Andenæs og den den dømte sunmøringen før ankerettsaken i forbindelse med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Drepte, men var utilregnelig

Juryen om 38-åringen som drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den tiltalte 38-åringen drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne, men han var strafferettslig utilregnelig, mener juryen i lagmannsretten.

Juryen har dermed gitt retten endelig svar på dette spørsmålet i ettermiddag, etter at dommeren i formiddag kom med sine instruksjoner.

- Avgjørende vekt Lagdommer Hedda Remen la avgjørende vekt på konklusjonene til de rettspsykiatrisk sakkyndige da hun instruerte juryen i Borgarting lagmannsrett fredag formiddag.

- Hvis dere er av samme oppfatning som meg, må dere svare nei på det første hovedspørsmålet, sa lagdommer Hedda Remen mot slutten av sin rettsbelæring i Borgarting lagmannsrett.

Åtte spørsmål De ni jurymedlemmene i lagmannsretten trakk seg rett etter klokka 10 fredag tilbake for å finne svarene på de åtte spørsmålene som er nedfelt i spørsmålsskriftet. Å svare ja på de fire første spørsmålene forutsetter at tiltalte er tilregnelig. På de fire siste kan juryen svare ja hvis de mener han bortførte, drepte og dumpet Sigrid, men at han var psykotisk på handlingstidspunktet.

Spørsmålet Remen siktet til, er hovedspørsmål 1; om den tiltalte 38-åringen er skyldig, i strafferettslig forstand, i å ha drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Bak uttalelsen ligger en klar oppfatning av at 38-åringen var psykotisk på gjerningstidspunktet og derfor utilregnelig, hvilket betyr at han ikke kan straffes selv om juryen skulle komme til at han er gjerningsmannen.

- Men også dette er bevisvurderinger, og dere er ikke bundet av mitt syn, sa Remen.

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant fra Østensjø rett over midnatt natt til søndag 5. august 2012. Først en måned senere ble liket funnet, innpakket og svært godt skjult, på Sofiemyr utenfor Oslo.

Rettsmedisinerne har ikke kunne fastslå sikkert hvordan eller når hun døde. Aktoratet mener etterforskningen viser at det var den 38 år gamle ålesunderen som bortførte henne fra Østensjø, tok henne med til campingvogna han disponerte på Bryn og utsatte henne for vold der, for så å dumpe liket.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer