Drepte mora - ble frikjent

En 50-åring er frikjent, etter at han drepte mora for ti år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| 50-åringen skjøt mora i hodet med ei rifle 10. oktober 2000.

Han ble i Vinger og Odal herredsrett i 2001 dømt til fengsel i 12 år for overlagt drap. I 2007 forsøkte han å få saken gjenopptatt, men Gjenopptakelses-kommisjonen for straffesaken avviste begjæringen.

I 2009 tok Sykehuset Innlandet affære, og det ble fremmet en ny begjæring om å få saken gjenopptatt.

På denne bakgrunn besluttet kommisjonen i januar i år at saken skulle gjenopptas. Dette skjedde med tilslutning fra riksadvokatembetet.

Psykotisk Det er spesielt lagt vekt på en uttalelse fra spesialist i psykiatri, Bjørn Gunby, hvor det het:   Psykotisk «Domfeltes reaksjon på ytre stimuli og angitt motivasjon for drapet, er såpass uvanlig at vi holder det for overveiende sannsynlig at 50-åringen allerede for tidspunktet for handlingen har vært psykotisk».

Forsvarer John Chr. Elden sier til Dagbladet 50-åringen aldri skulle vært domfelt.

- Han har sonet nesten 10 år av dommen på 12 år uten grunn. Han var syk, og skulle blitt behandlet av helsevesenet og ikke fengslet. Advokat Eric Lindset ved vårt kontor har arbeidet med denne saken gjennom flere år. Det er godt klienten nå endelig er gitt oppreisning ved at domstolen har fastslått at han ble utsatt for et justismord i 2001, sier advokat Elden.  

Erstatning
Hedmarken tingrett skriver at slik saken nå er opplyst, må det legges til grunn at 50-åringen var strafferettslig utilregnelig på tidspunktet for drapshandlingen.

- Han skal da frifinnes for straff, konkluderer retten.

Advokat Elden sier at når sommeren er over må de se den erstatningsrettslige siden av dette justismordet. 

- Det er klart at en så alvorlig svikt i en straffesak vil koste samfunnet, sier advokat Elden.