Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sonet 11 år i USA

Drepte norskættet jazzpianist

Den svenske hip-hop-produsenten David Jassy drepte den norskættete jazzpianisten John Osnes på åpen gate i 2008. - Jeg angrer ekstremt på det jeg har gjort.

LØSLATT: David Jassy ble dømt til livstid i fengsel etter drapet på norskættete John Osnes i 2008. Nå forteller han om livet bak murene. Foto: AP
LØSLATT: David Jassy ble dømt til livstid i fengsel etter drapet på norskættete John Osnes i 2008. Nå forteller han om livet bak murene. Foto: AP Vis mer

Den svenske artisten og hip-hop-produsenten David Jassy ble dømt til livstid i 2010 etter det brutale drapet på den norskættete jazzpianisten John Osnes (55) to år før.

I et brev til Newsweek forteller den nå løslatte 46-åringen om livet bak murene de sise 11 åra.

- Jeg jobbet med store agenter, og jeg hadde virkelig etablert meg i Los Angeles, skriver Jassy.

- Det var da denne hendelsen fant sted.

Forsettlig drap

Det var en søndag i november i 2008 at Solna-fødte David Jassy befant seg i Los Angeles for å jobbe med den svenske produsentduoen Bloodshy & Avant, to av hjernene bak Britney Spears' «Toxic». Svensken hadde en leid seg en bil, en større SUV, da han møtte 55 år gamle Osnes ved et fotgjengerfelt, med sin daværende kjæreste sittende ved siden av i passasjersetet.

Ifølge Los Angeles Times skal Jassy ha unnlatt å stoppe for den kryssende jazzpianisten i tide. Osnes skal deretter ha kjeftet på musikkprodusenten, før han plantet et slag i panseret på leiebilen.

Minnesota-mannen Osnes skal ha vært en velkjent skikkelse i piano -og jazzmiljøet i Hollywood.

Den nå løslatte svensken stormet deretter ut av bilen og slo Osnes i ansiktet. Da den norskættete amerikaneren bøyde seg ned for å plukke opp brillene fra asfalten, sparket Jassy han i hodet

Ifølge vitner på stedet, skal Jassy ha sparket hodet til Osnes «som en amerikansk fotball.»

Jassy satte seg så tilbake i bilen, for deretter å kjøre over 55-åringen, som lå på bakken, ved et uhell. En politibetjent som ikke var på jobb forøkte å pågripe Jassy, men uten hell.

Osnes ble erklært død på sykehuset kort tid etter.

Jassy mente under rettssaken at han handlet i nødverge da han kjørte over Osnes. Juryen trodde ikke på Jassy sin forklaring, og fant han skyldig i forsettlig drap.

- Jeg tar det fulle ansvar, og jeg angrer ekstremt på det jeg har gjort. Jeg tok en manns liv. Selv om jeg ikke gjorde det med vilje, så er det noe jeg må leve med resten av livet, skriver Jassy i Newsweek.

Benådet

I mars ble Jassy benådet av guvernøren i California, Gavin Newsom, og slapp dermed å sone resten av dommen han fikk for forsettlig drap, som hadde en minstetid på 15 år.

Jassy sonet de første åra av dommen i Solano County Jail i California. Her skal svensken ha brukt tiden på å lese bibelen, være på biblioteket og undervise i matte og engelsk.

Etter hvert ble han overført til San Quentin, et av USAs mest beryktede høysikkerhetsfengsler. Her skal han spilt inn flere hundre låter, og blant annet samarbeidet med den kjente rapperen Commons.

- Jeg er klar over at jeg, den natta jeg tok Osnes sitt liv, ga fra meg min rett til frihet, og at det ikke er noen ting jeg kan gjøre for å gjøre det bra igjen, heter det i svenskens søknad om benådning til guvernøren, gjengitt av Expressen.

Guvernøren skriver i benådningsgodkjennelsen at Jassy har vist ekte engasjement og iver i egen rehabilitering, og at han uttrykt ekte anger for drapet.

- Benådningen av Mr. Jassy minimerer ikke, eller tilgir, hans opptreden eller skadene den har gjort. Den erkjenner arbeidet han har gjort siden for å transformere seg selv., skriver Newsom.

Fikk hjelp av Kardashian

Reality-kjendisen Kim Kardashian, som de seinere åra har markert seg som en forkjemper for innsattes rettigheter, besøkte Jassy i San Quentin-fengselet. Hun roste guvernøren etter benådningen av Jassy og de andre innsatte.

- Det som overrasket meg, var hvor dedikert hun er i å reformere fengselssystemet og hvor mye hun faktisk vet om det, skriver Jassy om den realitystjerna.

Jassy startet i 1998 The Navigators med makkeren Andrés Avellán. Popduoen lagde ett album og tre singler med kommersiell suksess i løpet av sitt først år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!