SMILTE: Angelika Wagener smilte da dommen ble lest opp i retten. Fredag ble hun dømt til 13 års fengsel. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
SMILTE: Angelika Wagener smilte da dommen ble lest opp i retten. Fredag ble hun dømt til 13 års fengsel. Foto: REUTERS/Wolfgang RattayVis mer

Drepte og mishandlet kvinner i «skrekkhuset» - smilte da hun fikk dommen

Fredag ble det tidligere ekteparet dømt til fengsel og psykiatrisk behandling.

Saken om «skrekkhuset i Höxter» sjokkerte hele Tyskland i 2016. Ved bruk av kontaktannonser lokket et tidligere ektepar flere kvinner hjem til seg, hvor kvinnene ble torturert. To døde som følge av skadene de ble påført.

Fredag ble det tidligere ekteparet dømt til fengsel og psykiatrisk behandling.

Påtalemyndigheten hadde siktet de to for drap og krevde at begge ble dømt til livstid i fengsel. Likevel ble Angelika Wagener (49) dømt til 13 års fengsel, mens Wilfried Wagener (48) ble dømt til elleve års tvungent psykisk helsevern.

Angelika smilte da dommen ble lest opp i retten, og omfavnet sin advokat i tilsynelatende lettelse.

I RETTEN: Wilfried og Angelika Wagener med sine advokater i retten i Paderborn, Tyskland. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
I RETTEN: Wilfried og Angelika Wagener med sine advokater i retten i Paderborn, Tyskland. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay Vis mer

Torturerte kvinner

I retten kom det fram at de, over en periode på flere år, lokket minst åtte kvinner til sitt hjem i en landsby i Höxter i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Der ble kvinnene slått, kvalt, brennemerket med glovarmt metall, brent med kokende vann, og torturert med elektrosjokkpistol og pepperspray. En av kvinnene døde av skadene i 2014.

Angelika Wagener innrømmet i retten at de hadde kvittet seg med kvinnens kropp ved å partere den med en sag, fryse den, og seinere brenne den i sin egen peis. Til slutt ble asken spredt på lokale veier, ifølge Telegraph.

Bilen brøt sammen

Paret ble avslørt og pågrepet i 2016 da de forsøkte å kjøre en av kvinnene tilbake til hennes hjem. Bilen deres brøt sammen, og et vitne ringte en ambulanse for å hjelpe kvinnen (41) som åpenbart hadde alvorlige skader.

Hun ble brakt til sykehus hvor hun seinere døde av skadene. Sykehuset kontaktet politiet, og paret ble arrestert.

Flere av deres ofre var traumatiserte og ville bare snakke ut om mishandlingen da de visste at paret var i politiets varetekt.

SKREKKHUS: Tysk media kalte huset for «Skrekkhuset i Höxter». Nå er det tidligere ekteparet dømt til fengsel og psykiatrisk behandling. Foto: Marcel Kusch / dpa / AFP
SKREKKHUS: Tysk media kalte huset for «Skrekkhuset i Höxter». Nå er det tidligere ekteparet dømt til fengsel og psykiatrisk behandling. Foto: Marcel Kusch / dpa / AFP Vis mer

Nedsatt intelligens

Det store spørsmål var hvem av de to som var drivkraften bak de grusomme gjerningene. Paret har anklaget hverandre, skriver den tyske avisa Süddeutsche Zeitung.

Angelika har anklaget sin tidligere ektemann for å slå henne, imens han har benektet dette og hevdet at ekskona dominerte han.

- Jeg vil formelt unnskylde til alle kvinnene jeg har skadet, sa Angelika i retten.

Forsvarerne har argumentert med at Wilfried burde dømmes til en kortere periode med tvungent psykisk helsevern siden han har nedsatt intelligens - og dermed mindre grad av ansvar for sine handlinger.

- Jeg visste ikke hva som var rett eller galt. Derfor vil ikke terapi være så dumt for meg, sa Wilfried.

Så snudde han seg til sin tidligere kone.

- Jeg har ingenting mer å si om Angelika og hennes løgner, sa han.