- Drepte og voldtok Dereka

20-åringen som er tiltalt for å ha drept Dereka Maria Mikula (16) avviser alt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han vil nekte straffskyld når saken starter i Ytre Follo tingrett mandag.

Riksadvokaten har tatt ut tiltale om forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter mot 20-åringen som har sittet varetektsfengslet siden 25. mars. Da han ble pågrepet på arbeidsplassen i Oslo, var det gått ti dager siden drapet på Dereka Maria Mikula fant sted på hjemstedet Son i Akershus.

- Nekter

- Min klient nekter straffskyld etter tiltalen. Den er betydelig strengere enn hva vi hadde regnet med og omfatter forhold som ikke har vært oppe under fengslingsmøtene, sier hans forsvarer Bjørn Haugen til NTB.

Haugen sikter til punktene i tiltalen om forsett under særdeles skjerpende omstendigheter. At Riksadvokaten også har tiltalt 20-åringen for voldtekt kom overraskende på forsvaret og de avviser anklagene fullstendig.

- Vi har jo kjent til obduksjonsrapporten fra først stund, men det har ikke vært trukket noen konklusjoner om voldtekt fra påtalemyndigheten under fengslingsmøtene tidligere, sier Haugen.

Husker ikke

16 år gamle Dereka Maria Mikula ble funnet drept i sitt hjem i Storgata i Son natt til 15. mars i år. Moren og søsteren hadde reist vekk for helgen og 16-åringen var hjemme alene i sokkelleiligheten like ved Son sentrum.

Den 20 år gamle mannen som er siktet for drapet, nekter straffskyld i saken, og sier at han ikke husker noe av det som skjedde da drapet fant sted. Han innrømmer å ha vært på besøk hos den drepte jenta den aktuelle natten, men hevder han må ha blitt slått ned av en ukjent person som har utført udåden. Ifølge Haugen er det gjort funn på åstedet som kan stamme fra en annen person enn den tiltalte. Han mener det er betydelige løse tråder i saken som det ikke brakt klarhet i under etterforskningen.

Haugen mener flere av disse sporene kunne bidratt til å lette på mistanken som er rettet mot hans klient.

Massive hodeskader

- Jeg har ingen kommentarer til bevisene som er kommet fram under etterforskningen før saken starter, sier statsadvokat Arild Holden som vil lede aktoratet når rettssaken starter.

Sammen med politiadvokat Knut Inge Stavang fra Follo politidistrikt vil Holden påstå at den tiltalte 20-åringen brøt seg inn i leiligheten der Dereka bodde. De vil videre hevde at han voldtok og drepte henne. Ifølge obduksjonen ble Dereka påført massive hodeskader med en telysestake og drapsmannen skal også ha forsøkt å kvele henne med en ledning til en mobiltelefon.

Statsadvokaten har også tatt ut tiltale for et ran som 20-åringen skal ha begått høsten 2002. Sammen med en 18 år gammel kamerat skal 20-åringen ha ranet til seg om lag 5.000 kroner fra en forretning på Hølen i Vestby.

(NTB)

DREPT: Dereka Maria Mikula (16).