Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drepte Sigrid for å skjule kidnappingen

16-åringen var i live mens hun ble holdt innesperret i campingvogn og utsatt for omfattende vold, ifølge tiltalen.

DREPT: Politiet mener Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble drept for å skjule kidnappingen. Foto: MELISA FAJKOVIC / DAGBLADET
DREPT: Politiet mener Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble drept for å skjule kidnappingen. Foto: MELISA FAJKOVIC / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokat Nina Prebe offentliggjorde klokka 12 tiltalen i Sigrid-saken.

38-åringen som sitter varetektsfengslet, er nå tiltalt for forsettlig drap «for å skjule en annen forbrytelse eller unndra seg straffen for en sådan, og det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter».

Forsvant nær hjemmet Sigrid Giskegjerde Schjetne var 16 år da hun for snart et år siden forsvant fra sitt hjemsted Østensjø i Oslo. En knapp måned seinere ble hun funnet drept i et skogholt i nabokommunen Oppegård. To menn, 38-åringen fra Ålesund og en 65-åring fra Follo, ble siktet for forsettlig drap.

Mens 38-åringen hele tida har sittet i varetekt, ble kameraten løslatt i november. Siktelsen på forsettlig drap er imidlertid opprettholdt for begge, fram til tiltalen altså foreligger i dag.

«Søndag 5. august rundt klokka 00.17 i området ved Østensjø Kanvas barnehage i Dalbakkveien 75 i Oslo, bortførte han Sigrid Giskegjerde Schjetne. Han fraktet henne i sin Citroen personbil til Nils Hansens vei 18 på Bryn, hvor hun ble plassert i en campingvogn som stod inn en lagerbygning, og uten mulighet til å forlate denne», heter det i tiltalen.

- Slo Sigrid flere ganger Mens han holdt 16-åringen fanget, skal 38-åringen ha slått henne flere ganger og utsatt henne for annen vold.

«Herunder drepte han henne på en måte som ikke lar seg fastslå nærmere. Drapet ble begått for å skjule bortføringen og innesperringen», heter det i tiltalen.

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at 38-åringen etter drapet blant annet pakket liket inn i dyner, sengetøy, plastposer og telt før han transporterte 16-åringen til Kolbotn der han gjemte henne i et skogholt.

38-åringen er også tiltalt for frihetsberøvelse, straffelovens 223, i forbindelse med selve kidnappingen.

Uenige sakkyndige Blant de tre psykiatrisk sakkyndige mener to at Ålesund-mannen er psykotisk, men strafferettslig tilregnelig; den tredje mener han er paranoid schizofren og utilregnelig.

- UTILREGNELIG: Aktoratet vil, med forbehold, prosedere på at den tiltalte 38-åringen fra Ålesund er strafferettslig utilregnelig, og at han må idømmes tvungent psykisk helsevern. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADET
- UTILREGNELIG: Aktoratet vil, med forbehold, prosedere på at den tiltalte 38-åringen fra Ålesund er strafferettslig utilregnelig, og at han må idømmes tvungent psykisk helsevern. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADET Vis mer

Statsadvokaten vil legge ned påstand om tvungent psykisk helsevern på grunn av tvilen om 38-åringens tilregnelighet, men «tar ettertrykkelig forbehold» om at påtalemyndigheten under rettssaken kan endre syn og i så fall legge ned påstand om 21 års forvaring.

- Hva må til for at påtalemyndigheten endrer syn og påstår forvaring i stedet?

- Det er vanskelig å spekulere på, men det blir et sentralt tema i rettssaken. Det blir interessant å høre de sakkyndige redegjøre for sitt syn. Per i dag mener vi en slik tiltale er riktig, men det kan altså endre seg, sier statsadvokat Prebe til Dagbladet.

- Komplisert Hun medgir at det blir en komplisert rettssak når rettspsykiaterne er uttalt uenige.

- Det er klart det er en utfordring for de sakkyndige og for oss, men da er det bare enda viktigere at vi legger fram alle bevis vi har, både når det gjelder skyld og tilregnelighetsspørsmålet, sier statsadvokaten.

Hun vil ikke kommentere noen av de enkelte bevisene eller momentene i tiltalen.

- Jeg vil ikke gå inn i bevissituasjonen, det vil bli lagt fram i full bredde i hovedforhandlingen, sier Prebe.

- Skuffet Ålesund-mannens forsvarer John Christian Elden opplyser at klienten er skuffet over tiltalen.

- Han fastholder at han har vært ved sine fulle fem, og at han vet han ikke har drept Sigrid, sier Elden til Dagbladet.

Ifølge Elden ser 38-åringen tiltalen som et ledd i politiets og helsevesenets forfølgelse av ham.

Den medsiktede 65-åringen får ingen tiltale mot seg. Saken mot ham er henlagt etter bevisets stilling, opplyste statsadvokat Nina Prebe på pressekonferansen i formiddag.

- Det er gjort en grundig etterforskning mot ham, som ikke leder an til en tiltale, sier Prebe til Dagbladet.

FRI MANN: Den medsiktede 65-åringen slipper tiltale etter at saken mot ham er henlagt etter bevisets stilling. Foto: DAGBLADET
FRI MANN: Den medsiktede 65-åringen slipper tiltale etter at saken mot ham er henlagt etter bevisets stilling. Foto: DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media