Drepte sine fire døtre for ærens skyld

Faren angrer kun på en ting. At han ikke drepte datterens såkalte elsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(AP/Dagbladet.no): Nazir Ahmed kuttet strupen på sine tre døtre Bano (8), Sumaira (7) og Humaira (4), etter først å ha drept sin 25 år gamle stedatter Muqadas med en machete. Det eneste han angrer på, er at han ikke drepte mannen som skal ha vært stedatterens elsker.

Drapene fant sted fredag kveld i landsbyen Gago Mandi i Punjabprovinsen.

Ville redde æren

- Jeg drepte Muqadas fordi hun hadde bedrevet hor, sier Ahmed til nyhetsbyrået AP.

Etter bønnen klokka tolv på fredagen, gikk han innom en slakterbutikk og kjøpte en machete og en slakterkniv.

- Jeg trodde de yngre jentene ville gjøre som storesøsteren, så de måtte bli eliminert. Vi er fattige folk og vi ingenting annet å beskytte enn æren våre, sier den 40-årige faren.

Så døtrene sine dø

Kona Rehmat Bibi var vitne til drapene.

FENGSLET: Morgenen etter drapene ble Ahmed arrestert. Nå risikerer han dødsstraff. Alle foto: AP/ Scanpix
FENGSLET: Morgenen etter drapene ble Ahmed arrestert. Nå risikerer han dødsstraff. Alle foto: AP/ Scanpix Vis mer

- Jeg våknet av et skrik. Ahmed holdt for munnen på Muqadas og slo henne i halsen med en machete, forteller hun.

Med sin tre måneder gamle sønn i armene, sto hun og så på at døtrene hennes ble slaktet ned. Ektemannen pekte på henne med det blodige våpenet.

- Jeg skalv av frykt. Jeg visste ikke hvordan jeg kunne redde døtrene mine. Jeg ba ektemannen min om å spare livene deres, men han sa til meg: «Sier du noe, så dreper jeg deg», forteller en gråtende Bibi til AP.

Deretter drepte han de andre døtrene deres med slakterkniven.

- Hele natten lå kroppene deres foran meg. Jeg klarte ikke å ta inn over meg det som hadde skjedd, sier hun.

Tilsto

Neste morgen ble Ahmed arrestert. Om to uker vil politiet i byen Multan være ferdige med etterforskningen. Dersom han blir dømt for drapene og for å ha terrorisert nabolaget, risikerer han dødsstraff.

Men faren angrer ikke på drapene.

- Jeg fortalte politiet at jeg er en ærefull far, og at jeg drepte min æreløse datter og de tre andre jentene, sier Ahmed.

Ahmed hevder at hans gifte stedatter hadde vært utro mot ektemannen sin. Men ifølge naboer, hadde Muqadas rømt fra mannen sin fordi han hadde mishandlet henne og tvunget henne til å jobbe i en mursteinsfabrikk.

Muqadas var Bibis datter fra hennes ekteskap med Ahmeds bror. Da broren døde for 14 år siden, giftet Ahmed seg med brorens enke, slik tradisjonen tilsier.

Intet enkelttilfelle

Drapene har rystet Pakistan. Men dette er ingen enkeltsak - hundrevis av kvinner blir drept hvert år av mannlige slektninger i landet. Den uavhengige pakistanske menneskerettighetskommisjonen har dokumentert mer enn 260 æresdrap de første elleve månedene i 2005.

Dette er likevel en nedgang fra 2004, da det ble begått 579 kjente tilfeller av æresdrap.

Tidligere slapp drapsmennene unna med bøter, som lenge var den vanligste straffen i sakene som nådde rettsapparatet. Men i fjor vedtok myndighetene en ny lov, der strafferammen for æresdrap strekker seg fra ti år til dødsstraff.

- Vold mot kvinner har gått ned, og flere ofre melder ifra. Dette kan ha tilknytning med at strafferammene har blitt høyere, sier minister Ijaz Elahi fra departementet for kvinners utvikling.

Menneskerettighetsaktivister mener likevel at forbrytelser mot kvinner ofte går ustraffet hen. Lovene, som bygger på et syn på kvinnen som eiendom og ikke fullverdig menneske, gjør det vanskelig dømme noen for voldtekt, angrep med syre og andre typer vold. I tillegg er politiet ofte motvillig innstilt til å etterforske saker som omhandler vold mot kvinner, fordi de anser slike forbrytelser som familiekrangler.

SØNNER: Ahmeds sønner ble ikke offer for farens æresfølelse.
REHMAT BIBI: Var vitne til at mannen drepte hennes fire døtre foran øynene hennes.
NAZIR AHMED: Han har tilstått drapene, men angrer ikke udåden.