- Drepte sivile for moro skyld og skjendet lik

Skandale i det amerikanske forsvaret under opprulling.

ANKLAGES: En gruppe amerikanske soldater anklages for å ha drept sivile afghanere for moro skyld. Foto: AP
ANKLAGES: En gruppe amerikanske soldater anklages for å ha drept sivile afghanere for moro skyld. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I en artikkel i Washington Post refereres det til rettsdokumenter samt intervjuer med personer involvert i saken.
Den grusomme leken skal ha startet 15. januar, da en afghansk mann gikk bort til en gruppe soldater i landsbyen La Mohammad Kay i Kandahar-provinsen.

Da mannen nærmet seg, latet en av soldatene som om de ble angrepet, og kastet en håndgranat på bakken, ifølge artikkelen. Deretter skal de andre soldatene ha skutt og drept mannen.

Ifølge Washington Post, som omtaler soldatene som et «Kill team», var det uprovoserte angrepet begynnelsen på flere drap som har ført til noen av de verste beskyldningene mot amerikanske soldater siden invasjonen av Afghanistan i 2001.

Likskjending De amerikanske soldatene er tiltalt for å ha lemlestet og fotografert likene av ofrene, samt for å ha gjemt bort en hodeskalle og andre menneskebein.

Faren til en av soldatene sa at han gjentatte ganger hadde forsøkt å varsle hæren, etter at sønnen hans fortalte ham om det første drapet. Ifølge avisa ble han avvist.

Fem soldater skal ifølge dokumenter fra militæret ha drept til sammen tre personer i Kandahar-provinsen i perioden januar til mai i år.

Hasj og alkohol I tillegg er sju soldater siktet for lovbrudd i tilknytning til drapene. Blant anklagene er hasjrøyking, forsøk på å forhindre etterforskningen og et hevnoverfall av en kollega som forsøkte å varsle fra om drapene.

Offiserer i den amerikanske hæren har ikke røpet noe motiv for de angivelige drapene. En gjennomgang av rettsdokumenter og intervjuer med involverte personer, tyder på at drapene ble utført primært for moro skyld og av soldater med en svakhet for hasj og alkohol, skriver Washington Post.

De siktede soldatene nekter for å ha gjort noe galt. Forberedende rettsmøter i saken skal etter planen finne sted ved Lewis-McChord-basen i den amerikanske delstaten Washington i løpet av høsten.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har foreløpig ikke kommentert opplysningene.

(NTB)