Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drepte sivile med kaldt blod, som hevn

Amerikanske soldater massakrerte ubevæpnede familier i hevnaksjon, sier respektert politiker i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For drøye to måneder siden avslørt magasinet Time at påstått «tilfeldige ofre» i kamper knyttet til et bombeangrep mot amerikanske soldater slett ikke døde slik militæret hevdet.

Men nå har de gruoppvekkende skildringene av amerikanske soldater som plaffer ned uskyldige med viten og vilje fått ytterligere tyngde. Kongressrepresentant Jack Murtha sa i går at de aktuelle soldatene og deres sjefer, eller noen lenger opp i systemet, har valgt å lyve om drapene.

- Det skjedde aldri noen skuddveksling, og det var ingen bombe som drepte disse menneskene. Våre styrker overreagerte på grunn av presset de er utsatt for, og de drepte sivile med kaldt blod, sa han i forbindelse med en pressekonferanse på Capitol Hill, skriver blant andre Salon.com og nyhetsbyrået AFP.

- Dette blir ille

Murtha forbereder i tillegg den amerikanske offentligheten på at sannheten er enda verre enn det som så langt har blitt kjent.

- Detaljene som kommer til å bli kjent om dette vil bli en veldig, veldig dårlig sak for USA, konstaterer Murtha, som sier han har fått informasjonen fra militære sjefer i Irak.

På grunn av avisavsløringene tidligere i vår ble Pentagon tvunget til å sende militære etterforskere til Irak for å lage en rapport om hendelsene i Haditha. Den er ennå ikke ferdig, men vil ifølge kongressrepresentanten inneholde samme konklusjon som han la fram i går.

Tre offiserer tilknyttet bataljonen som huset de aktuelle soldatene fikk sparken 7. april. Det ble ikke knyttet direkte til Haditha-drapene, men ble iføge Marine Corps Times begrunnet med «mangel på tillit til deres lederegenskaper i forbindelse med tjeneste i Irak».

- Drepte sivile med kaldt blod, som hevn

Murtha er en av de aller mest toneangivende demokratene innen USAs forsvarspolitikk, og er høyt respektert i kongressen. Politikeren legger deler av skylda for Haditha-massakren på det amerikanske forsvarsdepartementet, fordi styrkene har for stor arbeidsmengde.

- Disse soldatene gjennomgår helt ekstreme påkjenninger, mer enn vi kan tenke oss, og påkjenningene har fått dem til å klikke i situasjoner som dette, sier han ifølge Salon.com.

Sterke beviser

Det var om morgenen 19. november i fjor at en konvoi med amerikanske soldater kjørte inn i en bombefelle ved Haditha i vest-Irak. Én soldat ble drept.

Så, av ukjente årsaker, skal de overlevende soldatene ha gått amok i tre bolighus i nærheten. De skal ha skutt ned minst 15 uskyldige mennesker i hjemmene deres, inkludert tre barn og sju kvinner.

Øyenvitner har fortalt Time at foreldre døde av maskingeværkuler mens de beskyttet barna sine, og at ingen av de sivile var bevæpnet.

Leger ved sykehuset som likene ble brakt til, sier personene åpenbart var skutt i hodet og brystet på kloss hold, men at soldatene som kom med dem hevdet at de hadde omkommet av bombesplinter.

Den første offisielle uttalelsen om hendelsen opplyste at 15 sivile hadde omkommet i selve bombefellen, og at åtte opprørere hadde blitt skutt i etterkant. En senere, intern etterforskning konkluderte senere at dødsfallene var såkalt «collateral damage», tilfeldige ofre, i militære kamper.

Der ville saken trolig fremdeles stått i dag om ikke Times journalister hadde gått forklaringen etter i sømmene.

<B>RAPPORT IKKE KLAR</B>: Pentagon har ennå ikke kommet med sin konklusjon etter at de startet etterforskning av hendelsenen.
<B>SJOKKVIDEO:</B> Time Magazine avslørte tidligere i vår blant annet at ofrene for Haditha-massakren ble funnet innendørs, og kan umulig ha blitt drept tilfeldig i skuddveksling mellom militære.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling