PRESS: En tolv år gammel gutt er knivstukket og drept av sin egen far i Japan. Bakgrunnen for drapet er en krangel de to hadde om guttens innsats på skolen. Illustrasjonsfoto: Richard Atrero de Guzman / NurPhoto / NTB Scanpix
PRESS: En tolv år gammel gutt er knivstukket og drept av sin egen far i Japan. Bakgrunnen for drapet er en krangel de to hadde om guttens innsats på skolen. Illustrasjonsfoto: Richard Atrero de Guzman / NurPhoto / NTB ScanpixVis mer

Drepte sønnen (12) fordi han ikke studerte hardt nok

Hevder selv det var «et uhell».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En tolv år gammel gutt er knivstukket og drept av sin egen far i Japan. Bakgrunnen for drapet er en krangel de to hadde om guttens innsats på skolen.

Faren har ifølge nyhetsbyrået AFP selv forklart for politiet at han var «forbanna på sønnen fordi han ikke studerte nok» før en inntaksprøve til en prestisjeskole.

Konkurransen for å komme inn på de beste skolene i Japan er intens, og det å få studere her kan ha mye å si for framtidsutsiktene til de unge elevene.

Faren arrestert

Sønnen, som av AFP og japanske medier er navngitt som Ryota, ble fraktet til sykehuset på søndag etter knivstikkingen, men døde som følge av blodtap. Det bekfrefter politiet i Aichi-prefekturet.

- Faren knivstakk sin sønn i brystet med en kjøkkenkniv, heter det i en uttalelse fra myndighetene. De ville ikke gå nærmere inn på hva som var motivet for drapet.

Han bekreftet derimot at faren ble arrestert av politiet etter at de ble tipset av personalet på sykehuset der gutten døde.

Ifølge politiet har faren hevded at han knivstakk sønnen «ved et uhell».

NHK, som er en japansk rikskringkaster, sier at gutten forsøkte å komme seg inn på en av de ledende privatskolene i Aichi-prefekturet.

Guttens mor skal ha vært på jobb da knivstikkingen skjedde.

«Karoshi»

Det er et voldsomt press på unge menneske for at de skal lykkes i Japan. Dette presset blir med dem fra utdanningen over til arbeidslivet.

Dagbladet skrev så sent som tidligere denne måneden om at stadig flere japanere rett og slett jobber til de stuper. De dør eller tar sitt eget liv som følge av overanstrengelse.

Begrepet har blitt kjent som «karoshi», og tall fra 2015 viser at hele 2310 familier søkte om erstatning som følge av fenomenet i fjor.

- På en japansk arbeidsplass er overtidsarbeidet alltid der. Det er nesten som om det er en del av planlagt arbeidtid, sier Koji Morioka, professor ved Kansai universitetet, til Washington Post.

Professoren sitter i en komité av eksperter som skal gi råd til regjeringen om måter å bekjempe «Karoshi».

- Arbeidsmengden er ikke tvunget av noen, men arbeiderne føler det som om det er obligatorisk, sier han.