Drepte søsteren (19) med revolver

Antatt æresdrap på åpen gate i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det danske politiet jobber utfra en teori om æresdrap etter at en 29-år gammel mann fredag ettermiddag gikk ut i menneskemylderet ved taxiholdeplassen på den travle togstasjonen i Slagelse.

ÆRESDRAP: FN estimerer at så mange som 5000 kvinner drepes hvert år på grunn av ære. Slike drap er registrert i en rekke land, og ofrene er i hovedsak kvinner som drepes av mannlige familiemedlemmer fordi de mener hun har brakt skam over familien. Det kan dreie seg om sex før ekteskapet, «upassende» samtaler med menn, kvinner som nekter å gifte seg med en utvalgt mann eller kvinnen kan ha blitt voldtatt. Noen henviser til islamske æresbegreper, og hevder at menn har rett og plikt til å drepe kvinnelige familiemedlemmer som har oppført seg klanderverdig. De lærde bestrider denne påstanden, fordi æresdrap ikke kan rettferdiggjøres ut fra Koraen.

Noen æresdrap blir aldri oppklart, mens andre ikke blir oppklart som æresdrap. Men vi kjenner til en rekke eksempler også fra Norge på at kvinner er blitt drept for å gjenopprette mannens ære.

 • Zahiredin Shamsi ble dømt til 18 års fengsel, etter å ha skutt og drept ekskona Anooshe Gholam (22) utenfor tinghuset i Kristiansund i april 2002. Hun var separert og levde i skjul på grunn av trusler. Æresmotivet var sentralt.
 • I sommer ble norsk-pakistanske Rahila Iqbal funnet død i Pakistan. Etterforskningen pågår ennå, og en teori er at det dreier seg om et æresdrap.
 • Det første kjente æresdrapet i Norge skjedde, ifølge organisasjonen HRS rapport Feminin integrering, i Drammen i 1982. En tyrkisk far og to av hans sønner drepte en 31 år gammel landsmann. De mente han hadde et seksuelt forhold til familiens datter. Faren ba Tyrkias president om hjelp til å forklare domstolen at han etter tyrkisk tradisjon gjorde sin plikt.
 • På Holmlia i 1988 skjøt norskpakistaneren Khalid Javed sin høygravide søster og svoger. De hadde giftet seg mot familiens vilje. Javed fikk livstidsdom og ble utvist fra Norge etter endt soning i mars 2000.
 • I 1996 ble Heidi Synnøve Sørlie Istrefi drept av ektemannen fra Kosovo. Hun hadde separert seg og innledet et nytt forhold. Arsim Istrefi ble dømt til 12 års fengsel av en domstol i Kosovo.
 • I 1998 skjedde tre drap: Asma Rehman ble drept av sin nyankomne pakistanske ektemann. Hun ville skille seg mot hans vilje. Fathia Bekkali fra Marokko ble drept av ektemannen. Også hun ville skille seg. I Stavanger ble en kurdisk iraner drept. Han hadde forhold til drapsmannens søster.
 • I 2001 ble Kucuk Huriye Koyuncu fra kurdiske Tyrkia drept av sin fraseparerte ektemann. Hun hadde innledet et forhold til en norsk mann.
 • Samme år drepte Yasin Fayes Mohammed samboeren May-Kristine Olsen. Æresmotiv ble lagt til grunn for at han ble dømt til 21 års forvaring for overlagt drap.
 • I 1995 døde norskpakistanske Shazia Saleh (19) i Pakistan. Hun nektet å gifte seg med fetteren. Offisielt døde hun av elektriske støt fra strykejern. Politiet i Arendal mente derimot at hun var æresdrept. Saken ble henlagt. Det var ingen vitner og ingen bevis på at det dreide seg om æresdrap. TV2 tok opp saken i 1999.
 • I 1986 ble en 16-år gammel tyrkisk gutt drept og moren skutt i Horsens. Motivet var at gutten hadde en kjæreste, en 15 år gammel tyrkisk jente. Hennes far sto bak drapet, ifølge Ekstrabladet. Han hadde lovet jenta vekk til en annen i Tyrkia.
 • Samme år ble en tyrkisk kvinne drept med kniv på åpen gate i København. Eks-svigerfaren sto bak.
 • I 1995 ble to tyrkiske søstre skutt og drept av en tyrkisk mann på 50 i Helsingør. De var søstrene til mannens svigerdatter, som hadde forlatt mannen sin.
 • Samme år ble en 25 år gammel pakistansk mann drept av svigerfamilien sin i København. Hodet og testiklene ble skåret av. Han hadde gått fra kona si, som var høygravid.
 • Året etter ble en 20 år gammel pakistansk kvinne drept av brødrene sine i København. Hun ville gå fra mannen sin.
 • I 1996 forsøkte en 55-år gammel iransk far å drepe datteren sin fordi datteren ikke ville bli med tilbake til hjemlandet til faren. Hun overlevde, men kjæresten døde.
 • I 2002 ble en 14 år gammel irakisk jente funnet drept fordi hun levde «syndig». Faren sto bak.
 • I 2003 skjøt en 20-år gammel pakistaner søsterens mann i låret. Motivet var at søsteren hadde giftet seg uten familiens tillatelse.

Danmark har opplevd en rekke drap og drapsforsøk hvor motivet var ære.

En person i menneskemengden tok bilder av drapet med sin mms-telefon. Det forferdelig bildet der broren står over søstren og iskaldt skyter kuler inn i henne ble satt på førstesida av Ekstrabladet, som fortsatt har bildet liggende på nettsiden sin.

Med bestemte skritt gikk han mot søsteren sin på 19 år og skjøt og drepte henne. Han forsøkte  også å drepe ektemannen hennes på 27. På bildet ligger han sammenkrøpet ute av stand til å gjøre noe for å redde kona si.

Han ligger nå hardt skadd på sykehus. De to ble rammet av mellom fire og seks kuler fra revolveren.

- Kvinnen døde øyeblikkelig. Æresdrap er en av teoriene vi jobber ut fra. Det skjedde klokka 15.12. Det var mange vitner til hendelsen. Vi er igang med vitneavhør nå, sier visekriminalinspektør Leif Vinther ved Slagelse politiet til Dagbladet.no.

Flere kunne blitt drept

Også andre ble rammet av kulene. En rekke mennesker ble vitner til drapet og et tilfeldig vitne ble rammet av en kule. Kvinnens hjørnetann stoppet til alt hell kulen.


- Hun ble rammet til venstre for munnen, i munnviken. Hun er utskrevet. Hun har ikke de store fysiske problemer, men selvsagt noen psykisk, sier Vinther.

DREPT PÅ ÅPEN GATE: Politiet i Danmark står overfor nok et mulig æredrap. Foto: POL PHOTO/ALL OVER PRESS
DREPT PÅ ÅPEN GATE: Politiet i Danmark står overfor nok et mulig æredrap. Foto: POL PHOTO/ALL OVER PRESS Vis mer

Flere har fått psykologhjelp etter hendelsen. Kort tid etter angrepet kunne politiet takket være vitnene arrestere en mann, som altså viste seg å være kvinnens bror. Mannen er nå satt i varetekt med brev og besøksforbud i en måned.

- Vi samler nå alle fakta for å få et inntrykk av dette handler om. Når vi har en plattform å stå på kjenner vi sakens innhold mer konkret, sier Vinther.

Nygift

Den 19-år gamle jenta og 27-åringen var nygift. Hun kommer fra en pakistansk familie. Han skal være afghaner. Ifølge danske aviser skal hennes familie ikke ha vært begeistret over forholdet mellom de to, og det er mistanke om at det dreier seg om et æresdrap.

- Saken har karakter av æresdrap, sa dommer Peter Bruun Sejersen i helgen, som lukket dørene da mannen ble framstilt for varetekt lørdag. Broren sitter nå i varetekt fram til 21. oktober, ifølge Ektrabladet

- De ble nylig gift. Hvor lenge de hadde et forhold og hvordan de holdt det skjult for familien vet vi ikke. Men en ting er sikkert: Brudeparet visste godt at jorden brant under dem. Og de har kjent til situasjonens alvor i et par månder, sier vakthavende ved Slagelse politi, Flemming Jensen til avisa.

På flukt

Den drepte 19-åringen og hennes ektemann skal ha vært på flukt fra kvinnens familie en stund. Dette kan ifølge politiet ha vært brorens motiv for å drepe henne.

Ifølge BT skal jakten ha pågått i flere måneder, og brudeparet visste at de var i livsfare, ifølge politiet.

Familien til den drepte kvinnen avhøres denne uka. Fra sykesengen har enkemannen forklart seg. Hans tilstand er nå stabil, men politiet vurderer det slik at livet hans fortsatt er i fare, og holder vakt ved sykesengen.

Vil ha debatt

Danmark har opplevd en rekke æresdrap, og i mange drapssaker er det mistanke om æresdrap, uten at det noen gang er blitt oppklart. Myndighetene har opprettet omfattende beskyttelsestiltak for å kunne hjelpe unge innvandrere som utsettes for trusler og vold.

Unge pakistanere varsler nå at de ønsker en diskusjon av begrepet æresdrap, etter det kaldblodige drapet på fredag. Og dermed er debatten om æresdrap igang igjen.

- Mange er meget skuffet over at dette problemet tilsynelatende dukker opp igjen i dagens Danmark, sier Qasam Nazir, formann i Organisationen af Pakistanske Studerende og Akademikere (OPSA) til Ekstrabladet.

Nazir ønsker nå at imamer og andre skal delta i diskusjonen. Fomannen i OPSA er opptatt av at islam ikke skal kobles til æredrap:

- Det er i alle fall ikke et religiøst fenomen, sier Nazir, som påpeker at det i Slagelsesaken ikke er brakt på det rene ennå om det dreier seg om et æresdrap.

- Middelaldersk

Det er ikke kvinnesaksforkjemperen Nahid Riazi enig i. Koordinatoren for kvinneorganisasjonen IKIR, skriver i en kronikk i Jyllands-Posten at æredrap henger direkte sammen med islams kvinnesyn og at religionen oppfordrer menn til å handle slik.

- Selv om man i de muslimske kretser nekter en sammenheng mellom religionen og fenomenet æredrap, er æredsdrap i dirkte sammenheng med det muslimske kvinnesynet. Et kvinnesun som rettferdiggjør straff av kvinner, hvis oppførsel faller utenfor de muslimske lover og bestemmelser, skriver hun.

- Om det er et æresdrap vil jeg si at det ikke er ære i det. Han har mistet sin søster og familien må nå sørge over to tap. Både datteren og sønnen er vekke. Ære er et merkelig ord å bruke, sier Nazir, som mener mannen ikke kan være mentalt ved sine fulle fem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer