- Drepte søstrene med øks

Rettssaken mot broren Shahzad Khan (31) har startet i Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag møter Shahzad Khan (31)  i Oslo tingrett, tiltalt for forsettlig drap på sine tre søstre Sobia Khan (27), Nafisa Shaheen Khan (13) og Saadia Shaheen (24).

Det er ventet at tiltalte skal forklare seg allerede i dag.

Dagbladet.no følger saken i Oslo tingrett.

Kvinnene ble alle drept med gjentatte øksehogg mot hodet, hjemme i boligen på Kalbakken i Oslo. Ifølge tiltalebeslutningen ble også Saadia Shaheen skutt en rekke ganger i hodet og kroppen.

Men det var lenge strid om hva slags drap Khan skulle tiltales for.

Ville tiltale for overlagt drap

Etter det Dagbladet vet, ville statsadvokat Kristian Nicolaisen, som skal føre aktoratet, tiltale Khan for overlagt drap.

Han mente det med bakgrunn i saksdokumentene var grunnlag for å få Khan kjent skyldig for å ha hatt tilstrekkelig tid til å planlegge og/eller overveie handlingene som førte til drapene på hans søstre.

VAR REDDE: Søstrene skal ha levd et liv i konflikt og frykt. Foto: SCANPIX
VAR REDDE: Søstrene skal ha levd et liv i konflikt og frykt. Foto: SCANPIX Vis mer

Etter å ha gjennomgått saken, ga riksadvokat Tor-Aksel Busch imidlertid Nicolaisen ordre om å utferdige tiltale for forssetlig drap. Det er Khans sinnstilstand som står sentralt i overveiinga av dette.

At riksadvokaten har endret statsadvokatens innstilling i et trippeldrap har bare skjedd én gang tidligere- i Orderudsaken.

Lukkede dører

Shahzad Khan kommer ikke til å benekte de faktiske forhold i retten i dag, men sier han ikke husker noe av det som skjedde i huset.

Forsvarer, advokat Truls Dramer, sa til Dagbladet i går at det foreløpig ikke er sikkert hvordan han vil stille seg til spørsmålet om straffskyld.- Det sentrale temaet i rettssaken vil bli hans bevissthetstilstand på drapstidspunktet, sa Dramer til Dagbladet.

Allerede i dag skal en kvinnelig åstedsgransker i vitneboksen. Det vil bli lagt frem bilder av ofrene.

Dette er gruoppvekkende og rystende bilder, som det etter all sannsynlighet vil bli begjært lukkede dører for.

Det samme kan skje når professorene Torleiv Rognum og Sidsel Rogde, som har obdusert ofrene, skal legge frem rapporten med bilder.

- Drepte søstrene med øks

I løpet av rettssaken skal det legges frem 16 dokumenter fra aktoratet. Ett omhandler såkalt trafikkdata - som betyr at politiet har gjennomgått ofrenes og tiltales mobiltelefoner, for om mulig å finne et motiv for drapet.

I tillegg vil Khans yngre bror og far vitne i saken.

Levde i frykt

De to eldste søstrene hadde et svært nært forhold og var som mødre for hverandre, har deres svigerinne tidligere forklart. I 2000 ble de begge knivstukket av Sobias ektemann, som hun var tvunget til å gifte seg med.

I desperasjon over å ikke få skille seg forsøkte Sobia å ta sitt eget liv. I dommen over knivstikkingen fortelles det at de tre søstrene levde et liv i konflikt og frykt.

Store psykiske problemer

Den drapssiktedes lillebror, Tahir Kahn (29) har tidligere avvist alle spekulasjoner om «æresdrap» overfor Dagbladet.no.

Han er opprørt over at en debatt om temaet oppsto i mediene like etter drapene - selv om politiet ikke har indikert at noe slikt skal ligge bak.

Han mener de gruoppvekkende handlingene er knyttet til brorens alvorlige psykiske problemer, som ikke skal ha blitt tilstrekkelig behandlet.

- Hjelpen kom aldri, selv om vi ropte på den, sa Tahir til Dagbladet.no

Dagbladet.no følger rettssaken i Oslo tingrett i dag.

PÅGRIPELSEN: Her blir drapstiltalte Shahzad Khan (31) pågrepet etter at han frivillig overga seg på Haugenstua i Oslo, dagen etter at søstrene ble drept.
<B>HUSKER IKKE</B>: Shahzad Khan står tiltalt for drapet på sine tre søstre, men sier han ikke husker noe av det som skjedde.