Varhaug-drapet:

Drepte Sunniva (13) - så reiste han hjem og så på film

18-åringen googlet drapsmetoder før han tok livet av Sunniva Ødegård.

VARHAUG-SAKEN: Onsdag starter rettssaken i Varhaug-saken. Det var mandag 30. juli i fjor at 13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet drept ved en sti i Varhaug. Reporter: Madeleine Liereng. Video: NTB Scanpix Vis mer

JÆREN (Dagbladet): I dag fortsetter den tiltalte 18-åringen sin forklaring i Jæren tingrett.

Han er tiltalt for å ha drept Sunniva Ødegård (13) på Varhaug 29. juli i fjor. Han er også tiltalt for likskjending, skadeverk og falsk forklaring.

Følg vår livedekning av rettssaken her.

Den tiltalte blir i rettssalen passet på av seks uniformerte vakter. Statsadvokat Nina Grande sier til Dagbladet at dette er fordi det kan bli nedlagt påstand om forvaring.

Han ser svært medtatt ut i retten i dag.

Drepte Sunniva (13) - så reiste han hjem og så på film

18-åringen startet dagen i vitneboksen, men kunne ikke huske noen detaljer fra det som skjedde etter selve drapet på Sunniva.

Det ble derfor spilt av en video fra avhør med ham fra 7. og 8. august i fjor. Her husket han betraktelig mer enn fra i går, og framsto mer våken.

Googlet drapsmetode

I avhøret fra 8. august uttalte han at han bestemte seg for å ta livet av noen samme dagen som drapet på Sunniva Ødegård. Han har forklart dette med at han ville unnslippe omverden.

Han sa også at han googlet etter drapsmetoder på nettet.

- Jeg ville at det skulle gå fort slik at offeret ikke ble pint.

Statsadvokat Nina Grande konfronterte tiltalte med at han i tida før drapet har sett på svært brutale filmer på internett - blant annet en film fra Ukraina der tre personer blir drept med hammer. Han ville imidlertid ikke anerkjenne at dette var for å få inspirasjon.

Ville skjule henne

Det ble også spilt av avhør fra 7. august i fjor. Her fortalte 18-åringen inngående om hendelsesforløpet etter drapet, og om hvordan han flyttet Sunniva til en steintrapp bak noen hekker etter å ha slått henne i hodet med hammeren.

Han forklarte at han flyttet henne forsiktig, og at hensikten var å skjule henne.

- Jeg tror hun døde etter det første slaget, sa han.

Etter å ha flyttet henne til denne steintrappa, slo han henne ytterligere to ganger med hammeren.

Samtidig som han holdt på å skjule henne bak hekkene, ringte Sunnivas far tre eller fire ganger. Han sa at han skjønte at det var han fordi det lyste «pappa» på displayet.

- Ble redd

18-åringen forklarte at han la på gjennom å trykke på låseknappen, og at han etter hvert kastet telefonen over et gjerde.

- Jeg hadde blod på hendene, forklarte han.

18-åringen sa i avhøret at han etter dette syklet så fort han kunne fra åstedet. Han brukte 2-3 minutter derfra og hjem til seg selv. Da han var hjemme igjen prøvde han å skjule de blodige klærne ved å gjemme dem under solariet hjemme.

- Så tok jeg en dusj. Etter det gikk jeg på PC-rommet, så en film og litt forskjellig, sa han.

- Hvorfor dro du fra der Sunniva lå? spurte avhøreren.

- Jeg ble redd.

I går forklarte han imidlertid at han hadde gjemt de blodige klærne på en lekeplass, og at han seinere hentet dem og vasket dem i badekaret hjemme.

Reiste til åstedet

Etter å ha reist hjem etter drapet, returnerte han til åstedet for å flytte henne til en gangsti slik at hun lå mer synlig. Det var her hun ble funnet i 03-tida på drapsnatta.

- Meningen var at jeg skulle havne i fengsel så jeg tenkte ikke noe på det, sa han i avhøret.

- Hvorfor reiste du ned igjen? spurte avhøreren.

- Fordi ting ikke var gjort ordentlig.

- Hva tenkte du på vei ned igjen?

- At jeg hadde dårlig samvittighet. Jeg trodde aldri at dette skulle bli så stort. Jeg trodde ikke at hun bare var 13 år, sa han.

Den tiltalte 18-åringen erkjente onsdag å ha begått drapet. Han erkjenner imidlertid ikke straffskyld fordi han mener han var utilregnelig. Nettopp dette med tilregnelighet vil bli sentralt i rettssaken.