Drepte tenåringer som spilte fotball

- En begynnende borgerkrig er på gang, og det foregår etninsk rensing, sier britenes tidligere ambassadør i Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Væpnede menn begynte søndag å skyte mot en gruppe tenåringer som spilte fotball i Baqouba, et område med både sunni- og sjia-innbyggere, drøyt fem mil nordøst for Bagdad, melder AP.


To ungdommer ble drept og fem såret i angrepet.

Det er ennå ikke klart om ungdommene var sunni- eller sjia-muslimer, men episoden føyer seg inn i en lang rekke voldelige sammenstøt i Irak, etter at sjia-helligdommen i Samarra ble ødelagt av det man antar er militante sunnier for fire dager siden.

Ni mennesker ble drept og 43 skadd i et annet angrep i Bagdad i dag, da væpnede menn skjøt mot et tett befolket nabolag i byen, melder irakisk politi.

Minst 200 mennesker er drept siden angrepet i Samarra, og flere advarer nå mot en begynnende borgerkrig i landet.

- Borgerkrig

- Man kan kalle det som skjer i Irak en borgerkrig i liten skala allerede, sier britenes tidligere ambassadør i Irak, sir Jeremy Greenstock, i et tv-intervju med britiske ITV.

Greenstock hevder det allerede foregår noe som minner om etnisk rensing i deler av Irak.

VOLDSOMME PROTESTER:  Tilhengere av den radikale sjia-lederen Muqtada al-Sadr roper slagord mot angrepet i Samarra i Basra søndag 26. februar. Foto: Haider al-Assade
VOLDSOMME PROTESTER: Tilhengere av den radikale sjia-lederen Muqtada al-Sadr roper slagord mot angrepet i Samarra i Basra søndag 26. februar. Foto: Haider al-Assade Vis mer

- Det er elementer av etnisk rensing, ved at man forsøker å fordrive etniske minoriteter fra enkelte områder så majoriteten kan ta over, sier den tidligere ambassadøren.

Det har vært portforbud over hele Irak, også på dagtid, etter at angrepet mot helligdommen i Samarra førte til en rekke angrep på sunni-muslimske mål i dagene som fulgte.

Prisene stiger

I Bagdad har folk begynt å gå tom for matvarer, etter at portforbudet har hindret dem i å skaffe nødvendige varer. Prisene har også økt og gjort situasjonen vanskeligere for befolkningen.

- Jeg har solgt alt, det er vanskelig å skaffe grønnsaker på grunn av portforbudet, sier All Najim Nasir til AP.

Han driver en liten grønnsaksforretning, og har bare poteter igjen å selge.

Prisene på en kilo ris har økt fra 750 dinarer til 1000 dinarer på bare fire dager.

Har håp

Etter at religiøse ledere gikk samen om å oppfordre folk til å stoppe de voldelige angrepene på irakisk fjernsyn, er det likevel endel som øyner håp for den krigsutsatte befolkningen i Irak.

- Jeg er sikker på det ikke blir noen borgerkrig, fordi de religiøse lederne, både sjia- og sunnier, er kloke, sier Riyad Abdullah, en butikkeier i Bagdad, til AP.

Andre er mindre optimistiske:

- Vi hadde problemer allerede før den tragiske hendelsen i Samarra. Jeg ber til Gud for alle irakere, sier Taha Mousa, en minibussjåfør fra Bagdad, til AP.

SÅRET BARN: En far bærer sin skadde sønn til et sykehus i Baqouba, drøyt fem mil nordøst for Bagdad, i dag.
PORTFORBUD: To soldater ved en kontrollpost i Bagdad.
ØDELAGT I ANGREP: al Askari-moskeen i Samarra.