Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte terrorister på hotell-taket fra helikopter

Minst 11 personer drept og 12 såret etter at selvmordsbombere stormet luksushotell i Kabul.

FORSKANSET SEG PÅ TAKET: Tre av terroristene forskanset seg på taket og skjøt raketter mot bygninger i Kabul. Helikoptre fra ISAF-styrkene skjøt og drepte terroristene. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/SCANPIX
FORSKANSET SEG PÅ TAKET: Tre av terroristene forskanset seg på taket og skjøt raketter mot bygninger i Kabul. Helikoptre fra ISAF-styrkene skjøt og drepte terroristene. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Operasjonen er slutt, alle angriperne er drept, sa talsmann for Afghanistans innenriksdepartement, Siddiqi Siddiqi, i 03-tida i natt, melder NTB.

Da hadde angrepet mot Intercontinental Hotell i Kabul vart i fem timer. Taliban var raskt ute og tok ansvaret for angrepet.

Ifølge CNN ble 11 personer i tillegg til de sju aksjonistene drept under angrepet. To av de drepte var afghanske sikkerhetsfolk, mens de resterende skal ha vært ansatte ved hotellet.

- Vi gjennomsøker fortsatt hotellet. Dødstallet kan øke, sier etterforskningsleder Mohammad Zahir til kanalen i dag tidlig.
12 personer ble skadd. Intercontinental Hotell er populært for vestlige turister, men det skal ikke ha vært vestlige gjester ved hotellet.

Seks eller sju tungt bevæpnede selvmordsaksjonister som tok seg inn i det populære hotellet ved 21-tida i går kveld. Ifølge BBC skal en av selvmordsbomberne har sprengt seg selv foran hotellet, mens en annen aksjonerte i tredje etasje.

Afghanske sikkerhetsstyrker stormet etter kort tid bygningen, og en av terroristene skal ha blitt drept under skuddvekslingen som oppsto.

Drept fra helikoptre De resterende tre flyktet til hotellet der de begynte å sende granater og raketter mot bygninger i byen.

To amerikanske helikoptre fra ISAF-styrkene ble satt inn i jakten på dem. Fra lufta skjøt og drepte de terroristene på taket, melder BBC.

Også disse personene skal ha vært utstyrt med selvmordsvester.

Angrepet startet da mange av gjestene befant seg i spisesalen i hotellet. Det skal ha utløst panikk og gjestene forsøkte å flykte fra stedet. Afghanske sikkerhetsstyrker omringet bygningen, kuttet strømmen og brukte bluss for å lyse opp området.

En av gjestene sier han hoppet ut fra andre etasje for å komme seg unna.

- Jeg løp med familien min. det var skyting. Restauranten var full av gjester, sier Jawid til AP.

EKSPLOSJON: De tre Taliban-medlemmene hadde lite å stille opp med mot ISAF-styrkenes helikopte. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/SCANPIX
EKSPLOSJON: De tre Taliban-medlemmene hadde lite å stille opp med mot ISAF-styrkenes helikopte. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Ifølge CNN var det planlagt en pressekonferanse på hotellet i morgen for å diskutere den planlagte overføringen av sikkerhetsansvaret fra internasjonale til afghanske styrker.

Støre ute Pressevakt Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet sier det er for tidlig å si om det er nordmenn involvert.

- Dette skjedde nettopp og vi må først få oversikt. Men det har ikke kommet inn noen umiddelbare hastemeldinger om at det skal være noen nordmenn involvert, sa hun til Dagbladet i går kveld.

Ambassaden sjekker nå om alle nordmenn som har registret seg hos dem er i godt behold.

Afghansk politi sier til NBC at ingen av gjestene som oppholder seg på hotellet for tida er vestlige.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har akkurat returnert fra sitt Afghanistan besøk, der han blant annet varslet en gradvis tilbaketrekking av norske styrker.

- Jonas Gahr Støre kom tilbake fra sin tur til Afghanistan i går, opplyser Kopstad.

Han bodde ikke på Kabul Intercontinental Hotel under sitt opphold, ifølge UD.

Det var vært en rekke angrep mot hoteller i Kabul de siste årene. 14. januar 2008 ble Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen drept under et angrep mot Hotell Serena i Kabul.

OMRINGET: Intercontinental Hotel ble etter kort tid omringet av afghanske sikkerhetsstyrker. 11 personer i tillegg til de seks eller sju terroristene er meldt drept. Foto: AFP/Pedro Ugarte/SCANPIX
OMRINGET: Intercontinental Hotel ble etter kort tid omringet av afghanske sikkerhetsstyrker. 11 personer i tillegg til de seks eller sju terroristene er meldt drept. Foto: AFP/Pedro Ugarte/SCANPIX Vis mer