Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte ti i minibuss

De amerikanske soldatene fryktet det var en selvmordsbomber da Toyotaen ikke stoppet. Fem kvinner og fem småbarn ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Femten sivile irakere satt tettpakket i den lille Toytaen da granatene fra 25 millimeter kanonene slo inn i bilen.

Ti av dem ble drept, fem av dem barn så tilsynelatende var under fem år gamle, melder avisa Washington Post.

En av de fem som overlevde er kritisk skadd, og legene sier at de ikke regner med at han ville overleve.

- Det er det verste jeg noen gang har sett. Jeg håper jeg aldri får se noe lignende igjen, sier Mario Man, sanitetssoldat ved Bravo Company til Washington Post.

- Skjøt varselskudd for sent

Sjekkpunktet ved byen Karbala i Irak, er bemannet av soldater fra tredje bataljons infanteridivisjon. Kaptein Ronny Johnson og hans soldater ble klar over bilen som kom kjørende mot sjekkpunktet. Han varslet en av sine pansrede Bradley kjøretøyer om at en mulig fare nærmet seg.

- Skyt et varselskudd, beordret han mens bilen kom nærmere. Han gjentok ordren i kraftigere ordelag og ba troppen om å skyte en runde med 7.62mm maskingevær inn i bilens radiator for å stoppe den.

- Slutt å tull, skrek kapteinen da det ikke skjedde noe. Uten at det hjalp.

Til slutt kom ordren:

«Stop him, Red 1, stop him!»

Denne ordren ble ikke misforstått. Rett etter ordren kom drønnene fra 25 mm kanonene som er fastmonstert på Bradley-panservognene. Minst seks kanonskudd ble avfyrt før en ny ordre kom.

Johnson ropte at de skulle slutte å skyte, og sjekket i kikkerten hva som hadde skjedd på motorvei 9, før han ropte til troppssjefen.

- Du har nettopp drept en familie fordi du ikke skjøt varselskudd tidlig nok.

Toyotaen skilte seg ut

Etter episoden sa kaptein Johnson at han tidlig trodde at det kunne være en selvmordsaksjon fordi bilen skilte seg ut.

- Alle de andre bilene stoppet og snudde da de så oss, men denne kom bare nærmere og nærmere, sier Johnson til Washington Post.

Soldatene var også ekstra på vakt etter at en iraksk offiser kjørte opp til en veisperring og sprengte seg selv i lufta fredag. Fire amerikanske soldater ble drept sammen med ham.

Pentagon sendte i går ut en pressemelding om at bilen ble beskutt etter at den nektet å stoppe. I pressemelingen var det 13 i bilen, og sju drepte.

På stedet fikk tre av de overlevende utdelt 10 likposer og de ble også tilbudt en ukjent pengesum for de drepte.

Familien på 15 hadde alt de kunne få med seg av eiendeler med seg i bilen. De overlevende skal ha forklart at huset deres var blitt sprengt i lufta og at de var på vei til slektninger.

Les hele artikkelen på Washington Post her

SELVMORDSBOMBERE: Det var ved et slikt militært sjekkpunkt at krigens første selvmordsbomber slo til.
PÅ POST: Koalisjonsstyrkene har satt opp en rekke sjekkpunkter inne i Irak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling