Drepte tilfeldige badegjester og skjøt rundt seg ved turisthotell: Valgte ut ofrene, og sa «gå vekk» til resten

- Han lo og tøyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 13-tida norsk tid åpnet minst én person ild på en strand foran flere turisthoteller og ved et hotell langs strandpromenaden i den tunisiske byen Sousse.

Angrepet er det blodigste i det nordafrikanske landet siden revolusjonen i 2010. Ifølge tunisiske myndigheter sto én person, en ung student, bak angrepet - men det er flere og motstridende meldinger rundt dette.

Den franske avisa Le Mondes reporter Frédéric Bobin er i kveld på åstedet sammen med etterforskere, myndighetspersoner og politifolk. Han sier i 20-tida at pågripelsen av en andreperson i forbindelse med angrepet, slik det har blitt rapportert om tidligere, ikke er annet enn rykter.

- Han lo og tøyset Minst 37 mennesker er drept, kommer det fram i 19-tida. 36 personer er skadd. Blant de drepte er britiske, tyske og belgiske statsborgere, ifølge helsedepartementet. Det er minst 114 nordmenn i området.

Den antatte gjerningspersonen skal ha valgt ut ofrene sine.

- Han lo og tøyset, som en normal fyr. Han valgte hvem han skjøt. Noen sa han «gå vekk» til. Han valgte turister - briter og franskmenn, sier et vitne ifølge Mosaique FM radio, ifølge britiske The Telegraph.

En 16 år gammel gutt skal ha sett moren og bestemoren sin bli skutt på stranda, ifølge avisa. En irsk tobarnsmor i 50-åra skal også være blant de drepte.

Slik skjedde angrepene: • Det var i 12-tida lokal tid at trolig én student gikk til angrep på sivile badeturister på stranda foran hotellet Riu Imperial Marhaba, og utenfor hotellet.

• Den mistenkte studenten skal ha gjemt en Kalasjnikov i en parasoll da han begynte å skyte rundt seg på stranda.
 
• Derfra tok han seg opp til hotellet gjennom et bassengområde. Han skal også ha kastet eksplosiver, ifølge vitner, skriver Sky News.

• Enkelte meldinger går på at gjerningspersonen eller gjerningspersonene først skjøt fra en båt, men det er fredag kveld fortsatt ubekreftede meldinger.

• Bilder fra åstedet viser hvordan døde mennesker ligger spredt rundt på solsenger og i sanda.

• I alt kaoset skal flere hotellgjester ha løpt fra stranda og opp mot hotellrommene sine. Flere skal ha barrikadert seg på innsiden, i mangel på informasjon om hva som skjedde på utsida.

• Den norske familien Stenseth Mokthar forteller til Dagbladet at de skulle til stranda minutter før angrepet, men at de ble bedt om å bli i leiligheten da det begynte å komme meldinger om at noe alvorlig skjedde i området.

• Politiet bekreftet at det var skuddvekslinger på hotellområdet. Et britisk vitne som var på stranda da angrepet skjedde, sier det var en masseflukt vekk fra åstedet.

• En mann utstyrt med en kalasjnikov er skutt og drept av politiet ved ett av hotellene som er angrepet. Det skal være den antatte gjerningsmannen som er drept i skuddvekslingen.

• Klokka 16.30 kom meldingen om at tunisisk politi har pågrepet en person mistenkt for det dødelige angrepet, ifølge sikkerhetskilder. Bilder av det som skal være en mistenkt mann, viser ham bli ført vekk av en rekke væpnede personer. Det er altså denne pågripelsen som ikke skal være annet enn rykter, ifølge Le Monde.

• Tunisias minister for sikkerhet, Rafik Chelly, sier til radiostasjonen Mosaique FM at angriperen er tunisisk student, opprinnelig fra regionen Kairouan, som ligger en time vest for Sousse.

- Han er ikke kjent av oss fra før, sier ministeren ifølge nyhetsbyrået AFP.

• Tallet på antall døde var fram til i 17-tida 27 personer. Fredag kveld er 37 personer bekreftet døde.

• Sousse ligger 150 kilometer fra landets hovedstad, Tunis. Strandområdet huser noen av landets mest populære hoteller.

Blodig fredag Det har vært en blodig fredag, med angrep også flere andre steder i verden i dag. I Frankrike ble én person drept ved halshugging. Det er uvisst om hendelsen kan knyttes til islamisme.

I Kuwait ble minst 25 drept i angrepet mot en sjiamuslimsk moské, og 202 mennesker skal være skadd. Den islamske stat (IS) har tatt på seg ansvaret, ifølge NTB.

<strong>ANGREPET:</strong> Midt på lyse dagen, mens de var på stranda, ble minst 28 mennesker skutt og drept i turistbyen Sousse. Foto: Foto: Chervonec / Instagram
ANGREPET: Midt på lyse dagen, mens de var på stranda, ble minst 28 mennesker skutt og drept i turistbyen Sousse. Foto: Foto: Chervonec / Instagram Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer