Drepte to hjelpearbeidere

Taliban stengte i går kontorene til flere internasjonale hjelpeorganisasjoner, og utenlandske hjelpearbeidere blir utvist fra Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To afghanske FN-medarbeidere ble i går funnet drept. De to jobbet for FNs høykommissær for flyktninger og Verdens matvareprogram. Begge ble kidnappet for en uke siden mens de ventet utenfor byen Jalalabad på å bli plukket opp av en FN-bil. Jalalabad er i likhet med Kabul kontrollert av Taliban.

Tragisk

- Denne tragiske hendelsen viser igjen den ekstreme risikoen lokalt rekruttert ansatte i humanitære organisasjoner løper i visse deler av verden, sa høykommissæren for flyktninger, Sadako Ogato, i Pakistan i går.

Den stadig mer fanatisk islamistiske Taliban har sett seg lei på vestlige hjelpeorganisasjoners umoralske innflytelse. I går begynte utkastelsen av alle organisasjoner som nektet å flytte til et utbombet bygningskompleks uten vann eller strøm. Flere lokale hjelpearbeidere er arrestert.

Uakseptabelt

- Hvis de ikke flytter, og vi ser dem på gata i Kabul i morgen vil vi handle i henhold til våre lover, truet den religiøse lederen Mohammed Nabi Majrooh de internasjonale organisasjonene i går.

- Vi flytter ikke ut av våre kontorer hvis Taliban krever det. Det er grenser for hvor mye vi kan tilpasse oss. Årsaken til at Taliban nå vil flytte alle hjelpeorganisasjonene ut til de forlatte sovesalene, er for å få bedre kontroll. De fleste av oss kan ikke godta at skoler stenges for jenter. Det har nok provosert Taliban voldsomt, sier informasjonssjef Helge Kjøllesdal i Kirkens Nødhjelp.

Organisasjonen nordiske medarbeidere, Jan Åhlander og Toril Borud, har allerede reist ut av Kabul til Pakistan.

De forsøkte i går å komme i kontakt med sine lokale medarbeidere i Kabul, men lyktes ikke. Kirkens Nødhjelp er svært bekymret over meldingene om at lokale hjelpearbeidere har blitt arrestert, men skal foreløpig selv ha sluppet unna både stengning og arrestasjoner.

Hjelpeløse

Blant kontorene Taliban stengte i går var strategisk viktige ACBAR, paraplyorganisasjonen for alle hjelpeorganisasjonene i Kabul.
Dermed blir det svært vanskelig å fortsette arbeidet.