Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte to og skadet tre i 2003 - kan ikke sendes ut av landet

Fordi han ikke har oppholdstillatelse i Norge kommer han ikke ut av tvungen psykisk helsevern.

DREPTE TO:  Den etiopiske statsborgeren har vært underlagt tvungen psykisk helsevern i ti år. Her fra rettssaken på Fagernes i 2003. Fra venstre tolken, den domfelte og hans daværende forsvarer Åse Schei. Foto: Truls Brekke
DREPTE TO: Den etiopiske statsborgeren har vært underlagt tvungen psykisk helsevern i ti år. Her fra rettssaken på Fagernes i 2003. Fra venstre tolken, den domfelte og hans daværende forsvarer Åse Schei. Foto: Truls Brekke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): -  Det er en låst situasjon, sier advokat Sigrid Broch. Hun er forsvarer for den 37 år gamle etiopiske asylsøkeren som i 2003 drepte bussjåføren Audun Bøland (39) og skadet tre passasjerer på Valdresekspressen i Fagernes.  Samme dag, før han gikk på bussen, hadde han tatt livet av Christian Baloky (25), en asylsøker fra Kongo som bodde på samme mottaket som han selv.

Etiopieren kom til Norge året før drapene, etter først å ha søkt asyl i Sverige og Danmark. Han fikk endelig avslag på asylsøknaden i Norge i 2005, og avslag på anken i 2009.  Deretter stevnet han Utlendingsnemda for ugyldig vedtak, uten å få medhold. Anken hans ble forkastet av Borgarting lagmannsrett i 2011 og i 2012 avslo Høyesterett å behandle saken.

Selv om etiopieren har brakt saken inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen er vedtaket klart - han skal uttransporteres fra landet. Så enkelt er det likevel ikke. 

Sikkerhetsrisiko I 2003 kom tingretten i Valdes til at etiopieren var psykotisk og farlig. Fordi man anså at samfunnet måtte vernes mot ham, ble han dømt til tvunget psykisk helsevern, en dom som ble forlenget i 2006, 2010 og 2013.

Før han kan sendes ut av landet må han bli så frisk at dommen om tvungen psykisk helsevern kan oppheves.  I dommen fra 2010 begrunnes dette delvis med at samfunnet som skal vernes også inkluderer Etiopia.

Forsvareren hans sier det slik.

- Samfunnet er videre enn Norge. Det sier seg nesten selv;  Når man har en mann som man mener er farlig, kan man ikke sende ham til et annet land og si vær så god, lykke til. Særlig gjelder dette i land der det psykiske helsevesenet er svært dårlig utbygget, og det er vanskelig å få til avtaler om videre behandling, sier hun.

- Kommer ikke videre Men forsvareren hans mener at dette bare er en del av problemet. Hun mener det at han ikke har opphold i Norge gjør at han ikke kommer videre i behandlingen slik at dommen om tvungen psykisk helsevern kan oppheves - og dermed indirekte gjør at han ikke kan sendes ut av landet.

- Fordi han ikke har oppholdstillatelse får han ikke samme behandling som andre i en slik situasjon og får ikke samme progresjon i behandlingen, sier hun og forklarer:

- Normalt er det slik at hvis du er på tvungen psykisk helsevern, så behandles du til du er tilnærmet frisk. Når man begynner å se bedring overføres man til en kommunal bolig hvor man følges tett av helsevernet. Dette kan skje uten at det tvungne vernet må oppheves, men hvor behandlingen kan fortsette mens pasienten bor i egen bolig.

- LÅST SITUASJON:  Det er en låst situasjon, sier 37-åringens forsvarer Sigrid Broch. Foto: Bjørn Langsem
- LÅST SITUASJON: Det er en låst situasjon, sier 37-åringens forsvarer Sigrid Broch. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Hvordan pasientene reagerer på dette er individuelt.

- Noen takler der ikke og blir dårligere. Andre blir bedre. De må gjennom dette for å se om de er klare for å tilbakeføres til samfunnet, sier Broch.

Mangler sivile rettigheter For 37-åringen er problemet at han ikke har oppholdstillatelse og dermed ikke noen sivile rettigheter.

- Så lenge du ikke har opphold har du ikke krav på noe utover det som er ren nødhjelp. Ingen kommuner har ansvar for å følge ham opp. Når spørsmålet om det tvungne helsevernet skal opprettholdes har vært oppe sier de sakkyndige at så lenge de ikke vet hvordan han fungerer i en litt friere situasjon, kan de ikke oppheve det tvungne vernet heller, sier hun.

Dermed er ringen sluttet.

-  Han kommer ikke videre. Siden han ikke får oppholdstillatelse så får han ikke muligheten til å prøve seg ute i samfunnet. Samtidig sier helsevesenet at så lenge de ikke får prøvd ham ute i samfunnet, så kan de ikke anbefale oppheving av det tvungne vernet. 

Kan skje med sørsudaner Advokat Sigrid Broch sitter i kontrollkommisjonen for tvungen psykisk helsevern i Nedre Buskerud og i advokatforeningens lovutvalg for asyl- og utlendingsrett.

Hun mener det er sannsynlig at sørsudaneren som er siktet for å ha drept tre personer på Valdressekspressen på mandag, kan havne i samme situasjon.

- Han kan han meget vel ende i samme situasjon som min klient. Det forutsetter at han blir dømt til tvungent psykisk helsevern, og at utlendingsmyndighetene, gir ham avslag på asyl og heller ikke gir ham opphold på annet grunnlag, sier hun.

Bevegelsesfrihet  37-åringen medisineres fortsatt mot psykoser, men har ikke vært psykotisk på flere år.

- Jeg oppfatter at han har vært relativt vellykket medisinsk behandlet. Han har ingen klare psykotiske symptomer, og har ikke hatt dette på mange år, bortsett fra i 2007 da han ble tatt av medisinene som et  forsøksprosjekt. Slik jeg oppfatter det ville han per i dag vært ute i kommunal bolig hvis det hadde vært en mulighet, sier forsvareren, som mener det hadde vært forsvarlig.

TRE DREPT:  
Denne uken ble tre personer drept på Valdresekspressen mellom Årdal og Tyin. Den sørsudanske mannen som er pågrepet for drapene kan havne i samme situasjon som drapsmannen fra 2003, mener advokat Sigrid Broch. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TRE DREPT: Denne uken ble tre personer drept på Valdresekspressen mellom Årdal og Tyin. Den sørsudanske mannen som er pågrepet for drapene kan havne i samme situasjon som drapsmannen fra 2003, mener advokat Sigrid Broch. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Han hadde inntil nylig et skoletilbud i Oslo og reiste alene ut og inn av byen.

- Han har bevegelsesfrihet og avtale med sine behandlere om at han kan ta seg inn til Oslo uten følge. Erfaringene med dette er positive. Det er ingenting som tyder på at han utgjør noen fare nå, sier hun.

DREPT:  Bussjåfør Audun Bøland ble drept på Valdresekspressen i 2003. 

Foto: Privat
DREPT: Bussjåfør Audun Bøland ble drept på Valdresekspressen i 2003. Foto: Privat Vis mer