Drepte to og skadet tre i 2003 - kan ikke sendes ut av landet

Fordi han ikke har oppholdstillatelse i Norge kommer han ikke ut av tvungen psykisk helsevern.

DREPTE TO:  Den etiopiske statsborgeren har vært underlagt tvungen psykisk helsevern i ti år. Her fra rettssaken på Fagernes i 2003. Fra venstre tolken, den domfelte og hans daværende forsvarer Åse Schei. Foto: Truls Brekke
DREPTE TO: Den etiopiske statsborgeren har vært underlagt tvungen psykisk helsevern i ti år. Her fra rettssaken på Fagernes i 2003. Fra venstre tolken, den domfelte og hans daværende forsvarer Åse Schei. Foto: Truls Brekke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): -  Det er en låst situasjon, sier advokat Sigrid Broch. Hun er forsvarer for den 37 år gamle etiopiske asylsøkeren som i 2003 drepte bussjåføren Audun Bøland (39) og skadet tre passasjerer på Valdresekspressen i Fagernes.  Samme dag, før han gikk på bussen, hadde han tatt livet av Christian Baloky (25), en asylsøker fra Kongo som bodde på samme mottaket som han selv.

Etiopieren kom til Norge året før drapene, etter først å ha søkt asyl i Sverige og Danmark. Han fikk endelig avslag på asylsøknaden i Norge i 2005, og avslag på anken i 2009.  Deretter stevnet han Utlendingsnemda for ugyldig vedtak, uten å få medhold. Anken hans ble forkastet av Borgarting lagmannsrett i 2011 og i 2012 avslo Høyesterett å behandle saken.

Selv om etiopieren har brakt saken inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen er vedtaket klart - han skal uttransporteres fra landet. Så enkelt er det likevel ikke. 

Sikkerhetsrisiko I 2003 kom tingretten i Valdes til at etiopieren var psykotisk og farlig. Fordi man anså at samfunnet måtte vernes mot ham, ble han dømt til tvunget psykisk helsevern, en dom som ble forlenget i 2006, 2010 og 2013.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer