Drepte tre militante ledere på Vestbredden

Israelske soldater skjøt og drepte sju palestinere i Nablus på den okkuperte Vestbredden lørdag, blant dem tre lokale ledere for væpnede palestinske grupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de drepte var Nayef Abu Sharkh som for to måneder siden ble utnevnt til leder for al-Aqsa-martyrenes brigader på Vestbredden, opplyser leger. Al-Aqsa lover i en uttalelse å hevne drapet på Sharkh.

- Vi kommer til å slå tilbake på en måte som ingen har sett før mot soldater, bosettere og Israel selv, heter det i uttalelsen, som også kritiserer den palestinske selvstyremyndigheten for ikke å ha foretatt seg noe for å stanse den israelske operasjonen i Nablus.

Blant de andre drepte var Hamas' leder i Nablus og Islamsk hellig krigs leder i Jenin som de to siste årene har oppholdt seg i Nablus.

Gjemt bak vegg

Israel ville ikke umiddelbart kommentere opplysningene om de drepte. Kilder i det israelske forsvaret opplyser imidlertid at seks væpnede palestinere ble oppdaget bak veggen i et hus. Soldatene skal ha beskutt dem og kastet granater.

Vitner sier at de israelske soldatene skjøt palestinerne i et bakhold. Leger bekrefter at mennene døde av skuddsår.

- Den israelske hæren begikk en massakre i dag. Det lar seg ikke gjøre å rettferdiggjøre disse drapene, sa Nablus' guvernør Mahmoud Alaloul.

Tidligere på dagen i samme by skjøt og drepte israelske soldater en annen palestiner som angivelig var bevæpnet.

Tredje dag

Lørdag var tredje dagen for den omfattende operasjonen i Nablus, et sentrum for den væpnede palestinske bevegelsen al-Aqsa-martyrenes brigader. Brigadene står bak flere angrep på militære og sivile israelske mål i de okkuperte områdene og i Israel.

Hundrevis av soldater trengte inn i gamlebyen i Nablus og flyktningleiren Balata i utkanten av byen torsdag. Israel sier al-Aqsa-martyrenes brigader, som de kaller Tanzim, står bak 80 prosent av de planlagte angrepene på Vestbredden, skriver den israelske avisen Ha'aretz fredag.

Foreslår våpenhvile

Palestinernes president Yasser Arafat sa lørdag at han vil gjøre alt han kan for å få til en våpenhvile under De olympiske leker i Aten, men Israel har så langt avvist forslaget.

USAs spesialutsending til Midtøsten, William Burns, møtte palestinernes statsminister Ahmed Qurie og israelske ledere lørdag. Burns understreket at USA ser Israels planer om en tilbaketrekning fra Gazastripen som en mulighet ingen har råd til å miste. (.NTB)

MILITANT LEDER DREPT: Udatert bilde av Nayef Abu Sharekh som var leder for al-Aqsa-martyrenes brigader på Vestbreddenradical.
SØRGER OVER UNG GUTT: 19-åringen Ihab Slim døde i dagens aksjoner. Slektningene sørger over tapet.