Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte uføre pensjonister

TROMSØ (Dagbladet): 27-åringen drepte to forsvarsløse pensjonister med kaldt blod. Men var han sinnssyk da ugjerningene ble begått? - Ja, mener forsvarer Oscar Ihlebæk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

27-åringen har forklart at ofrene var tilfeldige. Det var fosterforeldrene han egentlig ville ta livet av. Derfor må den opprivende dobbeltdrapssaken behandles på nytt, denne gang i Hålogaland lagmannsrett. I juni 1997 ble Salangen-mannen dømt til 18 års fengsel for de grufulle drapene på to uføre pensjonister.

- De faktiske forhold i denne saken bestrides ikke. Men ingen kan idømmes fengselsstraff uten å ha vært tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Min klient var ikke det, og det er han heller ikke i dag, framholdt Oscar Ihlebæk da ankesaken startet i går.
Den nå 28 år gamle mannen erkjenner ikke straffeskyld. Derfor har han og forsvarerne anket dommen fra Senja herredsrett.

Dengang ble saken behandlet uten drapsmannens egen forklaring. Heller ikke nå ønsket drapsmannen å si noe foran fagdommere, sakkyndige, aktor og jury.

- Jeg vil, men jeg kan bare ikke, svarte 28-åringen lavt på henvendelsen fra lagdommer Gaute Gregusson.

Tragisk

- Husk at dette er en tøff belastning for ham å møte i retten for annen gang. Vi står overfor en veldig komplisert sak, og en person med en ubegripelig tragisk oppvekst og fortid, sa Ihlebæk.

Personer som har hatt befatning med tiltalte har tegnet et bilde av en utstøtt, ensom og flyktig person med alkoholproblemer og dårlig selvbilde, full av fortrengt aggresjon - og ikke minst et brennende hat mot sine tidligere fosterforeldre i Vesterålen.
I politiavhør har han forklart at det var disse to han egentlig ville ta livet av, den skjebnesvangre høstkvelden for halvannet år siden. I stedet ble to gamle menn tilfeldige ofre - fordi 28-åringen kjørte utenfor veien i den lille bygda Bjørkebakken.

Hans arbeidsgiver beskrev ham som en «tikkende bombe». På den lokale puben ga han - i tida før drapene - uttrykk for at han beundret massemorderen som tok livet av 16 skolebarn i Dunblane i Skottland i mars 1996.

Lav IQ

De fem sakkyndige har ulike oppfatninger om mannens psykiske tilstand. Psykiaterne Berthold Grünfeld, Kjell Noreik og Karl Ewerth Horneman har tidligere konkludert med at mannen er strafferettslig tilregnelig. To psykologer har en annen mening.

Tiltalte har siden drapene ble begått sittet fengslet ved henholdsvis Bodø og Trondheim kretsfengsel, samt Ullersmo og Ila landsfengsel. 17. oktober i fjor ble han i meget dårlig mental forfatning innlagt på Dikemark sykehus. Her ble det gjennomført en personlighetstest, som blant annet viste at mannen har en IQ på 64. Det betegnes som meget lavt.

- I notatet fra legene ved sykehuset beskrives han som en uhyre umoden person, med svært begrensede intellektuelle ressurser. Ved sykehuset har man mistanke om at det foreligger en alvorlig sinnlidelse, sjøl om dette i utgangspunktet ikke er det samme som sinnssykdom i strafferettslig forstand, sa Oscar Ihlebæk i retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!