DRAP:  Krigsveteranen Eddie Ray Routh (t.v.) er tiltalt for drapet på den tidligere amerikanske skarpskytteren Chris Kyle. Kyle er karakteren som portretteres i den Oscar-nominerte filmen «American Sniper». Foto: NTB Scanpix
DRAP: Krigsveteranen Eddie Ray Routh (t.v.) er tiltalt for drapet på den tidligere amerikanske skarpskytteren Chris Kyle. Kyle er karakteren som portretteres i den Oscar-nominerte filmen «American Sniper». Foto: NTB ScanpixVis mer

- Drepte USAs mest dødelige skarpskytter fordi han «ikke ville snakke»

Vitne i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Krigsveteranen Eddie Ray Routh er tiltalt for drapet på den tidligere amerikanske skarpskytteren Chris Kyle, som er portrettert i den Oscar-nominerte filmen «American Sniper».

Rettssaken mot Ray Routh pågår i Texas og fredag vitnet politibetjenten Gene Cole.

- Jeg hørte Mr. Routh si: «Jeg skjøt dem fordi de ikke ville snakke med meg. Jeg satt i baksetet i bilen. De ville ikke snakke med meg. De tok meg til skytebanen og jeg skjøt dem. Det føles fælt, men de ville ikke snakke med meg. Jeg er sikker på at de har tilgitt meg», sier Cole under høringen ifølge NBC.

Chris Kyle og hans venn Chad Littlefield ble skutt og drept på en skytebane i Texas 2. februar 2013

Fant dop Cole jobbet i politiet ved sheriffkontoret i Erath County og forteller at han hørte Routh diskutere drapene etter at han var arrestert. Dette skal ha skal skjedd 22. juni - fire måneder etter at han ble pågrepet.

Routh har innrømmet drapene, men hans forsvarere hevder 27-åringen ikke var tilregnelig i drapsøyeblikket.

Texas Ranger David Armstrong har også vitnet og fortalte om diverse funn hjemme hos Routh: Det ble blant annet funnet marihuana og diverse reseptbelagte medikamenter.

Rouths onkel, James Watson fortalte i retten at han ble tilkalt til Rouths hjem morgenenen drapsdagen for å «roe ned» den tiltalte som kranglet med kjæresten. Watson fortalte i retten at paret røyket marihuana og at Routh forlot stedet. Senere ringte Routh sin onkel og sa «jeg kjører en død manns bil», ifølge onkelens forklaring.

Saken har fått enorm oppmerksomhet i amerikansk presse, ettersom filmen om Kyle, «American sniper» som er nominert til seks Oscar-priser, hadde premiere for kort tid siden.

Chris Kyle omtales som skarpskytteren som har drept flest menn i amerikansk historie.

Kjørte til søsteren Etter å ha skutt Kyle og hans kamerat Chad Littlefield (35), tok Routh bilen til Kyle og kjørte til sin søster. Hun ringte politiet og fortalte at broren hevdet å ha drept to menn.

Eddie Ray Routh tilsto drapet på Kyle og Littlefield kort tid etter at han ble pågrepet. Spørsmålet i løpet av den to uker lange rettssaken er dermed hvorvidt Routh var tilregnelig eller ikke da han utførte drapene.

Overfor politimyndigheten Texas Ranger sa Routh at han trodde han måtte drepe de to mennene og ta sjelene deres før de tok hans, skriver The New York Times.

Rouths advokater vil trolig argumentere for at en post-traumatisk stresslidelse bidro til at han endte i denne mentale tilstanden.

- Misbruker 27-åringen tjenestegjorde seks måneder i Irak i 2007 og 2008, og etter at han returnerte hjem var han flere ganger på kant med loven, ifølge The New York Times. I tillegg skal moren hans ha kontaktet politiet etter at Routh truet med å begå selvmord.

VITNET: Politibetjent Gene Cole. Foto: AP Photo/The Fort Worth Star-Telegram, Paul Moseley, Pool
VITNET: Politibetjent Gene Cole. Foto: AP Photo/The Fort Worth Star-Telegram, Paul Moseley, Pool Vis mer

Organisasjonen Warfighter Foundation mener imidlertid at det ikke stemmer at Routh opplevde noe i Irak som kan ha traumatisert ham. De mener han aldri var involvert i nære krigshandlinger, og at han ellers kun har jobbet som hjelpearbeider under jordskjelvet på Haiti.

Aktoratet tegner et enda mørkere bilde av tiltalte. De beskriver Routh både som alkoholisert og som en misbruker av marihuana, i tillegg til at han har en historie med å drepe dyr og true kvinner med kniv.

ENKE: Taya Kyle var kona til Chris Kyle. Foto: EPA/TOM FOX/POOL
ENKE: Taya Kyle var kona til Chris Kyle. Foto: EPA/TOM FOX/POOL Vis mer