PÅ TELTTUR: Familien var på telttur på denne campingplassen ved Uluru (Ayers rock), da Azaria forsvant. Foto: EPA/AAP/Scanpix
PÅ TELTTUR: Familien var på telttur på denne campingplassen ved Uluru (Ayers rock), da Azaria forsvant. Foto: EPA/AAP/ScanpixVis mer

Drepte villhunden faktisk babyen hennes?

Denne uka starter et siste forsøk på å løse et av de mest smertefulle kapitlene i australsk historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ble spedbarnet Azaria Chamberlain drept av villhunder i Australias villmark i august 1980 eller ble hun drept av sin mor?

Saken omtales som et av de mest smertefulle kapitlene i australsk historie, og er blant annet blitt gjenstand for en Meryl Streep-film, en rekke bøker og et berømt Seinfeld-øyeblikk. Fredag denne uka gjenopptas den for fjerde gang, melder AP.

Den ni uker gamle jentebabyen forsvant da foreldrene hennes Lindy og Michael Chamberlain var på telttur i området kalt Uluru (Ayers Rock). Lindys første reaksjon var ifølge de tos vitnemål skriket:

- A dingo got my baby!

- Forsvant i mørket Foreldrene og Azarias to eldre søsken var i ferd med å legge seg 17. august 1980, da de ifølge dem selv hørte et babyskrik. Lindy har hele veien hevdet at hun gikk for å sjekke datteren og at hun da så en villhund, en dingo, løpe ut av teltet og forsvinne i mørket. Den lille babyen var borte, men teppene hun lå i var ifølge Lindy fortsatt varme.

DINGO: Etter at Azaria Chamberlain forsvant har det blitt dokumentert flere angrep fra villhunder, dingoer, i Australia.  Foto: AP Photo/Russell McPhedran/Scanpix
DINGO: Etter at Azaria Chamberlain forsvant har det blitt dokumentert flere angrep fra villhunder, dingoer, i Australia. Foto: AP Photo/Russell McPhedran/Scanpix Vis mer

Azaria ble aldri funnet igjen. I teltet ble det funnet blodspor, utenfor var det hundespor. En blodig babybody ble funnet i ørkenen ikke langt unna.

Andre teltturister som var i nærheten har forklart at de hørte knurring rett i forkant av babyskriket.

Tvilte Politi og myndigheter tvilte fra starten på villhundhistorien. Det ble stilt spørsmål ved om en villhund var sterk nok til å kunne bære vekk en baby. Det ble også vist til at det ikke fantes dokumentasjon for at villhunder hadde angrepet eller drept mennesker tidligere.

Etterforskningen ble vendt mot foreldrene og spesielt Lindy. Mediene fokuserte på at hun ikke framstod som en angrende mor, og bakgrunnen deres ble gransket. Ekteparet var Syvendedagsadventister og det ble fremsatt usanne rykter om de trodde på ofring av barn og at Azaria alltid var kledd i svart, fordi de mente hun representerte en djevels barn. Enkelte hevdet også uriktig at navnet Azaria betød offer i villmarka, skriver The Guardian.
Dømt og frifunnet I oktober 1982 ble moren dømt til livsvarig fengsel for drap etter at en jury fant henne skyldig. Men hun ble senere frifunnet og tidligere forsøk på gjenopptakelser har endt uten endelige konklusjoner. Dødsårsaken er fortsatt ukjent.

Under den første rettssaken sa Lindy, som nå har etternavnet Chamberlain-Creighton, at årsaken til at det ikke ble funnet spor etter noen villhund på bodyen som ble funnet i ørkenen var at Azaria også hadde på seg en jakke da hun forsvant. Men da hadde ingen funnet noen jakke.

I 1986 tok saken en helomvending, da engelskmannen David Brett omkom i en klatreulykke på Uluru. Etter åtte dagers leting ble han funnet. Ved siden av liket fant letemannskapene en babyjakke, som var halvt nedgravd i hundemøkk. Få dager etterpå ble Lindy satt fri.

Åpen konklusjon To senere gjenopptakelsessaker har endt med ulike konklusjoner. Den første konkluderte med at babyen trolig var drept av en eller flere hunder. Senere kom det en som mente det var mest sannsynlig at foreldrene stod bak, mens en tredje hadde åpen konklusjon.

BLE DØMT Lindy Chamberlain fotografert utenfor rettslokalet i 1982, da hun ble dømt til livsvarig fengsel.  Foto: AP/Scanpix
BLE DØMT Lindy Chamberlain fotografert utenfor rettslokalet i 1982, da hun ble dømt til livsvarig fengsel. Foto: AP/Scanpix Vis mer

I den første rettssaken ble hevdet rettsmedisinere at det ble funnet størknet babyblod i ekteparets bil. Den gang var ikke DNA-undersøkelser mulig. Flere år senere viste det seg at det slettes ikke var snakk om blod, men melk og kjemikalier som var sprayet på bilen før ekteparet kjøpte den.

Samtidig med at de tekniske bevisene mot ekteparet har smuldret hen, har det blitt dokumentert stadig flere tilfeller av villhundangrep på mennesker. Villhunder var i utgangspunktet ikke ansett som farlige, men denne oppfatningen endret seg blant annet etter en serie angrep fra villhunder på Fraser Island i Queensland, hvor blant annet en ni år gammel jente ble drept i 2001.

Nye bevis Lindy Chamberlain-Creightons advokater sier de vil presentere nye spor som styrker villhundteorien i høringene som starter fredag.

Michael Chamberlain sa i fjor at han var overrasket og takknemlig for at saken ble gjenopptatt.

- Endelig gjøres det et meningsfylt forsøk på å finne ut hva som faktisk forårsaket min datters død, sier han ifølge The Gurdian.

FRIFUNNET: Lindy Chamberlain fotografert i 2010. Foto: EPA/JAMES MORGAN/Scanpix
FRIFUNNET: Lindy Chamberlain fotografert i 2010. Foto: EPA/JAMES MORGAN/Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke det blir åpnet ny etterforskning hvis det ikke er gode grunner for det. De ser nå på villhunder, ikke mennesker, hevder han.

- Lurt Den voksende mengden spor som tyder på at ekteparet har blitt behandlet urettferdig av rettsvesenet har vært vanskelig for enkelte australiere å svelge, sier John Bryson, forfatter av boka Evil Angels, ifølge AP.

AP formulerer det slik: Hvis en villhund er skyldig, er Australia det også.

Lindy Chamberlain-Creighton publiserte i 2010 et åpent brev på sin egen nettside.

- Hun (Azaria) fortjener rettferdighet. Kom igjen, Australia. Dere kan ikke være stolte over ha blitt lurt og lurt igjen. Vi pleide å være en stolt nasjon som ikke tolererte korrupsjon og ville gi alle en sjanse.

LINDY OG AZARIA: Mor og datter fotografert ved Uluru. Azaria ble født 11. juni 1980 og forsvant 17. august samme år. Bildet er hentet fra Lindy Chamberlains hjemmeside og skal vise mor og datter på fjellet i forbindelse med den samme teltturen der Azaria forsvant. Foto: Wikimedia commons
LINDY OG AZARIA: Mor og datter fotografert ved Uluru. Azaria ble født 11. juni 1980 og forsvant 17. august samme år. Bildet er hentet fra Lindy Chamberlains hjemmeside og skal vise mor og datter på fjellet i forbindelse med den samme teltturen der Azaria forsvant. Foto: Wikimedia commons Vis mer
ANGREPET AV VILLHUND: Dylan Gages ni år gamle bror Clinton ble drept av en villhund på Fraser Island i 2001. Foto: AP/News Ltd/Scanpix
ANGREPET AV VILLHUND: Dylan Gages ni år gamle bror Clinton ble drept av en villhund på Fraser Island i 2001. Foto: AP/News Ltd/Scanpix Vis mer