Dresden fjernes fra UNESCOs verdensarvliste

Bygger bro over vernet område.

BRO FRAMFOR VERDENSARV: Her ser man området som står på verdensarvlisten, og der det planlegges brobygging. Dresdens beslutning om en bro over dette området bidro til at UNESCO nå fjerner Elbedalen fra verdensarvlisten.  EPA/EUROLUFTBILD.DE
BRO FRAMFOR VERDENSARV: Her ser man området som står på verdensarvlisten, og der det planlegges brobygging. Dresdens beslutning om en bro over dette området bidro til at UNESCO nå fjerner Elbedalen fra verdensarvlisten. EPA/EUROLUFTBILD.DEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder er svært så gjev, skal et område regnes som en del av verdensarven må det representere et unikt kultur- eller naturhistorisk miljø.

Et av UNESCOs krav for områder på listen er at de skal vernes. Her til lands er blant annet bryggene i Bergen, Urnes stavkirke, Geirangerfjorden og Røros er av områdene på listen.

- Forventes at man respekterer verdensarven

Det å havne på verdensarvlisten er nærmest en garanti for økt turisme, og da det i dag ble klart under en hemmelig avstemming at Dresden skulle fjernes fra listen, frykter flere for den historiske byens turistnæring.

- Ved å stryke Dresden Elbe Valley fra verdensarvlisten mister Dresden et ikon av stor betydning for byen. Det forventes at et utviklet land som Tyskland evner å ta vare på og respektere verdensarven, og med å stryke området fra listen bekrefter man verdensarvkonvensjonens betydning, sier assisterende direktør for UNESCO senteret i Oslo, Cecilie Smith-Christensen

Smith-Christensen er tilstede på UNESCO-kommisjonens møter i Sevilla, og hun kunne forteller Dagbladet at det var fjorten stemmer for, fem mot og to blanke under dagens avstemming.

Hvorfor ble det avholdt hemmelig avstemming
?

- Fordi saken er politisk vanskelig, og da kan man be om en lukket avstemming, sier Smith-Christensen.

Første til å bli fjernet fra listen siden 1972
Dresden blir i dag det første og eneste området som noensinne er fjernet fra verdenslisten etter en kommisjons vurdering. Oman ba selv i 1972 om å bli strøket fra listen.

Kjernen i saken som bidro til at Dresden nå må klare seg uten verdensarvstatus, er en bro. Den såkalte Waldshclöesschen-broa som er ment å strekke seg over elven Elben, kommer til å strekke seg over Elbedalen som til i dag har vært en del av verdensarven.

- Det var ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) som sto for den faglige vurderingen, de argumenterer med at ved å bygge den planlagte broen vil landskapet og de visuelle kvaliteter som området i utgangspunkt ble skrevet inn på grunn av bli ødelagt, kan Cecilie Smith-Christensen fortelle til Dagbladet.

UNESCO operer med en såkalt «List in Danger» over områder på verdensarvlisten som ikke ivaretas etter de standarder som er forelagt. Og i dagens møte ble det også diskutert hvorvidt områder i blant annet Afghanistan, Kongo, Yemen og Irak skulle fjernes fra listen, men der Dresden kom til kort ble disse områdene værende.

DRESDEN: Turistnæringen i Dresden kan fort minke med UNESCOs beslutning om å fjerne Elbedalen fra verdensarvlisten.     AFP PHOTO    DDP/NORBERT MILLAUER    GERMANY OUT
DRESDEN: Turistnæringen i Dresden kan fort minke med UNESCOs beslutning om å fjerne Elbedalen fra verdensarvlisten. AFP PHOTO DDP/NORBERT MILLAUER GERMANY OUT Vis mer

Brobyggere
I Dresden selv har debatten rundt Waldshclöesschen-broa og verdensarvlisten gått hett for seg den siste tiden.

- Vi kan ikke la en diktatorisk minoritet avgjøre dette på grunnlag av kulturelle og estetiske verdier, skrev en tilhenger av broa og byrådsmedlem Jan Mücke i et avisinnlegg sitert av Deutche Welle.

Dresdens innbyggere har ved to avstemninger stemt for bygging av Waldshclöesschen-broa.

- Dette kommer til å ødelegge Dresdens status som kulturelt ikon. Bilde av en velferdsstat som lar en verdensarven gå til spille, mens flere fattige og krigsherjede områder kjemper for å vedlikeholde sin kulturarv, er forstyrrende, skrev grunnleggeren av «Dresdens Venner», Ryan Blobel, i et avisinnlegg ifølge Deutche Welle.

GEIRANGERFJORDEN: Geirangerfjorden står på UNESCOs verdensarvliste.  NTB-arkivfoto
GEIRANGERFJORDEN: Geirangerfjorden står på UNESCOs verdensarvliste. NTB-arkivfoto Vis mer