Dresden slukes av vannmassene

Under krigen ble «verdens vakreste by» bombet til grunnen. Nå er det rekordflommen som ødelegger kunstskattene og oversvømmer kulturpalassene. Les om ulykkesbyen som nekter å dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 09 ble vannstanden i Elben målt til 9,01 meter - sju meter høyere enn vanlig. Dermed er rekorden på 8,76 meter fra 1845 knust, og vannet fortsetter å stige med fire centimeter i timen. Byens kriseplaner er laget med 8,17 meter som verst tenkelige flomnivå, og myndighetene gir nå opp å redde flere av byen uerstattelige kunstskatter og bygningsmasse.

  • Semperoperaen: Pumpene i kjelleren ble skrudd av og den vakre bygningen overgitt til flommen i dag tidlig. Sceneutstyr og kostymer er ødelagt.
  • Zwinger-galleriet: Hundrevis av kunstgjenstander i en av Europas fineste samlinger er flyttet til høyere etasjer. Deler av bygningen står under vann og hvelvene i kjelleren er oversvømmet.
  • Slottet: Rammet av flommen.
  • Frauenkirche: Barokk-kirka er omringet av sandsekker og holder foreløpig stand.
  • Albertinum-museet: Tusenvis av skulpturer og kunstverk er båret opp i høyden. Noen større kunstverk lot seg ikke flytte, og er truet.
  • Torget: De historiske bygningene er forlatt og vannet strømmer inn overalt.
  • Togstasjonen: Ser ut som et svømmebasseng.

Tusenvis av frivillige forsøker å holde vannet unna med sandsekk-vegger lengst mulig mens andre jobber på spreng for å sikre mest mulig av kunsten. Mange gallerier er på kjeller- og gateplan, og nå er situasjonen så kritisk at det bare handler om å begrense skadeomfanget. Uvurderlig kunst har gått tapt og mer vil forsvinne i timene som kommer.

Totalødelagt i krigen

Web-kameraer

Se folkene på brua kikke på bygningene under vann:

Det er ikke første gang det som ble kalt en av verdens vakreste byer, rammes av ulykka. Da byen ble grunnlagt i 1216 fikk den navnet Dresden, som betyr skogfolkets boplass på sletta, på grunn av plasseringa ved Elbens nordbredde. En halv million mennesker bor nå i den østtyske byen som har verdensry som kunst-, teater- og musikksenter.

Byen brant ned i 1491, og to tredjedeler ble lagt i ruin under Sjudagerskrigen på 1700-tallet. Men den største ødeleggelsen kom med den allierte bombinga på slutten av andre verdenskrig. 800 fly smadret 80 prosent av byen i et av krigens mest massive angrep natt til 14. februar 1945. Mellom 35 000 og 135 000 mennesker ble drept i bomberaidene som oppnådde lite militært.

Den vakre og historiske byen var så godt som flatet med jorda. Det ble foreslått at det var bedre å la bulldoserne ta seg av byen i stedet for å forsøke å bygge opp igjen. Kompromisset ble å gjenreise de berømte barokk-bygningene rundt slottet, og bygge en ny by i resten av katastrofe-området.

Vannet kommer fra Praha

Flomrammede Zwinger, slottet, flere kirker og andre berømte bygninger er gjenoppført slik de så ut før krigen. Oppbygginga ble først fullført det siste tiåret etter den tyske gjenforeninga. Byen som kalles «Firenze ved Elben» har de siste årene blitt en av Tysklands største kulturattraksjoner og turistmagneter. Det er dette historiske området av byen som nå står under vann.

Opp mot 30 000 mennesker er evakuert, og minst åtte har omkommet. Gjester ved hotell langs elva blir flyttet. En togbro ble sprengt i dag for å lede vannmassene vekk fra byen og over på en slette. Store deler av det vannet tyskerne kjemper mot nå, kommer fra Vltava-elva i Tjekkia som går over til Elben. Tidligere i uka skapte elva enorme ødeleggelser i blant annet Praha, men nå synker vannstanden der. Ingen vet når vannet vil begynne å synke i Dresden.

Les mer om flommen

<B>KJEMPER MOT TIDEN OG VANNET: Vannet er høyere enn noensinne, og redningsfolkene forsøker å holde flommen på avstand mens de sikrer kunstverkene i byen gallerier og museer.
<B>HISTORISKE BYGNINGER: Zwinger-komplekset fra tidlig på 1700-tallet ble gjenoppbygd etter krigen. Bygningene huser enestående museer og kunstsamlinger.
FLOMMEN SETT FRA ROMMET: Bildet av Dresden ble tatt av den tyske miljøsatellitten ERS-2 på tirsdag. Satelitten som eies av Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt, er utstyrt med radarinstrumenter som kan se jorda selv om det er overskyet. Det mørkeblå feltet viser elvas anløp til vanlig. Det lyseblå viser flomområdene. Siden bildet ble tatt har vannet steget flere meter.
<B>ZWINGER-PALASSET: Like etter midnatt nådde vannet teaterplassen hvor Zwinger-galleriet og Semperoperaen ligger.
<B>SEMPER-OPERAEN: Nattas kraftige regn fikk Elben til å øke ytterligere. I dag har vannstanden steget med fire centimeter i timen.
<B>FLYKTER FRA VANNET: På taket nederst til høyre på bildet ser du folk som har søkt tilflukt på taket.
<B>FLOMRAMMET: Rundt 30 000 personer er evakuert i Dresden og store deler av byen står under vann.