Dresdens tur

I Praha har vannstanden så smått begynt å synke. Istedet ankommer nå flomvannet Dresden med full styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 10 mennesker i den tyske byen har omkommet og flere enn 20.000 har måtte evakuere hjemmene sine på grunn av vannmassene. Det er den samme elva som har oversvømmet Praha i flere døgn som nå er i ferd med å gjøre de samme skadene i sør-Tyskland. I Tyskland skifter elva Vltava navn til Elben og er nå fem meter høyere enn vanlig. Ekspertene frykter at den vil stige enda en meter i løpet av torsdag.

Militær hjelp

I Dresden er 170 sjukehuspasienter blitt evakuert med militære helikoptre, og man står klar til å evakuere 1600 til hvis det skulle bli nødvendig. Vannet rekker folk til livet flere steder i byen.

Dresden er blant annet kjent for sine barokke arkitektur, og flere verdifulle kulturskatter er nå halvveis under vann. I det berømte Zwinger-palasset, et av Europas store muséer, flyttes tusenvis av verdifulle gjenstander oppover i etasjene for å unngå vannskader. I kjelleren på Semper-operaen går vannpumpene for fullt.

På jernbanestasjonen står vannet helt opp til vinduene på togene.

Synkende i Praha

I Praha melder de frivillige hjelpearbeiderne at Vltava er i ferd med å minke litt. Men strømmen i de voldsomme vannmassene er ennå svært sterk.

- Det er fremdeles langt igjen. Vannet renner forferdelig fort og dette er ekstremt farlig, sa hjelpearbeideren Petr Manes til Reuters.

Mens gamlebyen i Praha ser ut til å ha gått klar av katastrofen, tærer vannmassene voldsomt på turistattraksjonen Karlsbroa. Brannmenn jobber på spreng for å hindre at store gjenstander som vannet fører med seg smeller inn i broverket og smuldrer opp den 700 år gamle broa.

I Tsjekkia er i alt 200.000 evakuert. Bare i hovedstaden alene har over 50.000 mennesker måttet forlate hjemmene sine på grunn av flommen, som er den verste på hundre år.

President Bush får skylda

Mange tyskere plasserer skylda for det unormale været rett i fanget på USAs president og hans manglende vilje til å følge opp miljøavtalen fra Kyoto. Tyske aviser er for tida fulle av lederartikler med fokus på global oppvarming som den direkte årsak til de største oversvømmelsene landet har sett på flere tiår.

- Monsunregn sender elvene våre over sine bredder, samtidig som isbreene smelter med urovekkende stor hastighet. Alt dette skyldes global oppvarming og Kyoto-avtalens kollaps etter at Bush nektet å underskrive, fortalte en reporter fra fjernssynsstasjonen RTL sine seere i går, med frådende vannmasser i bakgrunnen.

26. august starter verdenstoppmøtet i Johannesburg om miljø og utvikling. Etter den siste tidas katastrofebilder fra mellom-Europa er ekstra mange øyne rettet mot hva som vedtas, eller ikke vedtas, der.

Kilder: NTB, Reuters, DPA og CNN.

<B>FREMDELES VÅTT: </B>Selv om vannstanden i Vltava så smått har begynt å gå ned, kommer det til å gå lang tid før livet returnerer til det normale i Prahas gater.
<B>TOGET INNSTILT: </B>På jernbanestasjonen i Dresden rekker vannet helt opp til vinduskarmen på vognene.
<B>VÅTT: </B>I store deler av Dresden er båt og milittære kjøretøy eneste farbare framkostmiddel.
<B>REDDES: </B>Militære helikoptre er satt inn i evakueringen av sjukehuspasienter av Dresden.