Drev avhør i torturfengselet

Etter besøket i Abu Ghraib, stoppet Økokrim Krekar-etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Økokrims stoppet etterforkningen mot Krekar etter å ha besøkt det amerikanske «torturfengselet» Abu Ghraib.

16. og 17. februar var norske politifolk i fengselet for å avhøre selvmordsbomberen Didar Khalid Khdir Khalan i det beryktede fengselet. Der knuste han Økokrims tiltalegrunnlag ved å fortelle om tortur, grov mishandling, og press i fangenskap hos PUK for å komme med ufordelaktige og uriktige opplysninger om Krekar til norsk politi.

To dager senere besluttet Økokrim å stoppe all etterforskning i Krekar-saken. De kunne rett og slett ikke stole på vitner i Irak, slik forholdene er i landet. De kunne heller ikke gi tilstrekkelig beskyttelse til vitner som risikerte represalier og forfølgelse.

Didar ble arrestert av PUK 17. juni 2002, anklaget for å være i ferd med å utføre en selvmordsaksjon. I avhør med PUK, som Dagbladet har tilgang til, tilsto han handlingen og sa han ble oppfordret av mulla Krekar til å gjennomføre selvmordsaksjonen.

Da Økokrims etterforskere, med førstestatsadvokat Erling Grimstad i spissen, avhørte Didar i det samme PUK-fengselet i oktober i fjor, gjentok han anklagene mot Krekar. Dette, sammen med avhørene av unggutten Sirwan Abdulkarim Raza (17), var bevisene Erling Grimstads drapssiktelse mot mulla Krekar hvilte på.

Men i Abu Ghraib - da i amerikansk fangenskap - fortalte Didar uoppfordret at han hadde pekt ut mulla Krekar som sin læremester i terror fordi han ble torturert til det.

Det rettslige avhøret ble gjennomført av en norsk politimann på stedet, mens førstestatsadvokat Erling Grimstad og Krekars forsvarer Brynjar Meling var på videotelefon fra Oslo.

Didar skal ha forsikret de norske etterforskerne at han har det «kjempefint» i Abu Ghraib, men at han tross fangenskap i snart to år verken har blitt framstilt for noen domstol, dommer, eller advokat. I dag sa Riksadvokat Tor-Axel Busch at Didar trolig fortsatt sitter i amerikansk fangenskap.

- Det vi nå vet om forholdene i dette fengselet var ikke kjent da norsk politi var på besøk.

- Vi forstod selvsagt at dette ville bli et spørsmål i dag, så vi har undersøkt saken grundig: Vi har ingen holdepunkter for at norsk politi har bivånet noe urettmessig behandling av fanger. Ingen av tjenestemennene så eller fikk noen indikasjoner på at dette foregikk, sa Busch under dagens pressekonferanse.

BOMBEVEST: Didar skulle sprege seg i en militærleir for PUK. Her viser han bombevesten han skulle bruke.
VITNE: Sirwan Abdulkarim Raza var bare 15 år da han i 2002 angivelig ble rekruttert av Ansar al-Islam og skulle kaste en håndgranat på sørgende mennesker. Han var et av Økokrims kronvitner mot Krekar, og ble avhørt mens han satt i fangenskap hos PUK uten dom eller forsvarer. Der sitter han trolig fortsatt.
FENGSEL: Riksadvokat Tor-Axel Busch forsikret i dag pressen om at de norske politifolkene som var i Abu Ghraib-fengselet ikke så tegn til mishandling eller tortur.
TORTURERT: Selvmordsbomberen Didar (20) ble presset og torturert av PUK for å gi falske bevis om mulla Krekar til Økokrim. Deretter ble han sendt til Abu Ghraib-fengselet.