Drev med bryting og blogget om islam før han drepte fire: - Ikke bli lurt av deres lyster, brødre og søstere

Fem drept ved militært rekrutteringssenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire amerikanske marinesoldater ble drept da en væpnet mann åpnet ild i et militært rekrutteringssenter i delstaten Tennessee torsdag.

Han åpnet først ild mot et rekrutteringskontor på et kjøpesenter i byen Chattanooga, men ingen ble drept i dette angrepet. Deretter kjørte 24-åringen fra stedet i en Ford Mustang til et av marinens rekrutteringssentre rundt 10 kilometer unna. Der skjøt og drepte han fire soldater, før han selv ble drept i skuddveksling med politiet.

Tre andre ble såret under skytingen, blant dem en politimann, men tilstanden deres skal ikke være livstruende.

- Vi etterforsker dette som hjemlig terror, sier Bill Killan, statsadvokat i Tennessee.

- Livet er kort og bittert Våpendesperadoen var 24 år gamle Mohammad Youssef Abdulazeez fra byen Chattanooga i Tennessee.

Abdulazeez drev en nyoprettet blogg hvor han postet islamistiske budskap og innlegg, ifølge terrorovervåkings- organisasjonen SITE.

I et av innleggene skrev han at profeten Muhammeds følgesvenner ikke var såkalte prester som levde i klostre, men krigere i Guds navn.

- Hver og en av dem bedrev hellig krig for Allahs skyld, skrev han
.

- Ikke bli lurt av deres lyster, brødre og søstere. Livet er kort og bittert, og muligheten til å underkaste seg Allah kan passere. Slutte å leve i dette materielle fengselet, skrev han på bloggen sin.

Var elektroingeniør Ifølge The Washington Post vokste gjerningsmannen opp i en konservativ muslimsk familie. Han ble født i Kuwait, men flyttet som spedbarn sammen med familien til USA, i begynnelsen av Gulfkrigen på nittitallet. 

På videregående var Abdulazeez en aktiv bryter, og på Youtube er det videoer hvor han konkurrerer på kampsportstevner.

Han utdannet seg som elektroingeniør ved universitetet i Tennessee i 2012, men tre år etter uteksameneringen slet han fortsatt med å få seg jobb, ifølge venner.

Noen måneder før gårsdagens skyting, kom han i klypene til lovens lange arm. I april ble han dømt for kjøring i ruspåvirket tilstand, ifølge rettssdokumenter.

Avlyst feiringen av Eid Av naboer blir han fremstilt som en integrert amerikansk gutt som ikke viste noen tegn til ekstremistiske holdninger.

- Han var høflig og respektfull, sier Dean McDaniel, som har bodd over ti år i samme nabolag som den avdøde gjerningsmannen, til The New York Times.

Abdul Baasit, imamen ved lokalmoskeen i Chattanoga, sa at 24-åringen nylig var i moskeen i forbindelse med ramadan. Han har i samråd med andre muslimske ledere i byen, avlyst dagens feiring av muslimenes helligdag Eid for hedre de drepte soldatene.

- Jeg prøver fortsatt å samle meg selv. Våre tanker går til ofrenes familier og pårørende, og har besluttet å avlyse feiringen av Eid, sier han.

Hjerteskjærende President Barack Obama omtaler torsdagens skyting som «hjerteskjærende», men er forsiktig med å kommentere hvilke motiv han kan ha hatt.

SØRGER:Lokalsamfunnet er i sorg etter at en væpnet mann skjøt og drepte fire soldater ved et rekrutteringssenter i delstaten Tennesse.Foto: EPA/ERIK S. LESSER
SØRGER:Lokalsamfunnet er i sorg etter at en væpnet mann skjøt og drepte fire soldater ved et rekrutteringssenter i delstaten Tennesse.Foto: EPA/ERIK S. LESSER Vis mer

- Vi kjenner ikke alle detaljene ennå, men vi vet at det ser ut til at gjerningsmannen handlet alene, sier Obama.

- Det er hjerteskjærende at disse fire, som tappert har forsvart vårt land, skal bli drept på denne måten, fortsatte presidenten, som oppfordrer alle amerikanere til å be for de etterlatte.

GJERNINGSMANN: 24 år gamle Muhammod Youssuf Abdulazeez ble drept politiet da han gikk til angrep mot et et militært rekrutteringssenter i går. Det er foreløpig ukjent hvorfor gjerningsmannen angrep senteret. Foto: REUTERS
GJERNINGSMANN: 24 år gamle Muhammod Youssuf Abdulazeez ble drept politiet da han gikk til angrep mot et et militært rekrutteringssenter i går. Det er foreløpig ukjent hvorfor gjerningsmannen angrep senteret. Foto: REUTERS Vis mer