Drev millionbank uten bokføring

Selv oppga Værøy-mannen (43) å være fisker, med 120.000 i årslønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Ifølge Økokrim skal 43-åringen gjennom en periode på fire år ha sendt 224.512.256 kroner til ukjente mottakere i utlandet.

I dag dømte Oslo tingrett Værøy-mannen til fengsel i 1 år og åtte måneder for ulovlig bankvirksomhet.

- Jeg har nylig snakket med ham. Selv om han synes det er strengt, er han inneforstått med at det er straffen for det han har gjort, sier 43-åringens advokat Nils Aga.

Mannens 31 år gamle irakiske medtiltalte, som har oppgitt å være slakter med 130.000 i inntekt, ble dømt til fengsel i 1 år og to måneder for å ha deltatt i bankvirksomheten.

- Vi sitter i møte nå for å drøfte dommen. Den er jo helt fersk, så vi har ikke fått drøftet om vi skal anke ennå, sier 31-åringens advokat Halvard Helle.

Største hawala-sak

Sammen skal irakeren og Værøy-mannen ha drevet storstilt bankvirksomhet for irakere i Norge.

- Dette er den absolutt største hawala-saken vi har hatt i Norge, sier førstestatsadvokat Gunnar Holm Ringen. Han sier Økokrim vil vurdere å anke straffeutmålingen for begge de to domfelte.

KAN IKKE SPORES: Fra Værøy og andre steder i Norge skal forretningsmannen ifølge Økokrim ha sendt store millionbeløp til utlandet. Foto: INGUN A. MÆLUM
KAN IKKE SPORES: Fra Værøy og andre steder i Norge skal forretningsmannen ifølge Økokrim ha sendt store millionbeløp til utlandet. Foto: INGUN A. MÆLUM Vis mer

Ifølge tiltalen skal de to ha overført 183.264.450 kroner fra seks konti i Den Norske Bank, registert på et norsk selskap Værøy-mannen driver. De øvrige pengene skal være overført fra seks konti registrert på Norexco LTD NUF.

- Dette har vært et sinnrikt system for pengeoverføringer uten dokumentasjon på hvor pengene er gått. Det har vært et eget motregningssystem med varer og tjenester kjøpt i Europa som betaling for varer og tjenester kjøpt i Irak, sier Ringen.

- Forstod ikke

I retten hevdet irakeren at han ikke forstod at bankvirksomheten var ulovlig i Norge. Rettens mindretall ville derfor frifinne ham, mens rettens flertall kom til at rettsvillfarelsen «ikke har vært unnskyldelig».

Økokrim fikk medhold i inndragning i over 700.000 kroner fra irakeren til statskassen, men ikke i kravet om inndragning av 4,3 millioner kroner fra Værøy-mannen.

- Økokrim fikk ikke medhold i noen form for inndragning, det var overraskende for tiltalte. Men han har overhodet ingen midler. Alt er gått med underveis, sier advokat Aga.

Han sier Værøy-mannen trolig ikke vil anke dommen.

Drev millionbank uten bokføring
AKTOR: Førstestatsadvokat Gunnar Holm Ringen fikk ikke medhold for kravet om inndragning av 4,3 millioner kroner fra Værøy-mannen.