DYREMISHANDLING: En norsk selfangstskute blir slaktet i en fersk rapport fra Fiskeridirektoratet. Bildet viser en hvit selunge, en såkalt kvitunge. Foto Svein Hammerstad / NTB / SCANPIX
DYREMISHANDLING: En norsk selfangstskute blir slaktet i en fersk rapport fra Fiskeridirektoratet. Bildet viser en hvit selunge, en såkalt kvitunge. Foto Svein Hammerstad / NTB / SCANPIXVis mer

- Drev øvelsesskyting på levende selunger

Her er rapporten som kan velte norsk selfangst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Dette er en meget alvorlig sak med gjentatte brudd på dyrevernloven og utøvelsesforskriftene. Denne type overtredelser vil bli kjent utenlands, sier direktør Aksel Eikemo i Fiskeridirektoratets ressursavdeling til Adresseavisen.

Ifølge avisa ble rederiet Polardrift i Tromsø og skipperen om bord på fangstskuta Kvitungen nylig informert om at de i et halvt år har vært under politietterforskning.

I en rapport fra selfangstinspektøren som var med Kvitungen til Vestisen i fjor vår, beskrives skytterne om bord på skuta som de reneste amatører, med en kaptein som tillot det som for inspektøren minnet om øvelsesskyting på levende sel.

SkytetreningSelfangstinspektøren påpekte et betydelig antall skadeskutte dyr som måtte skytes to eller flere ganger, uten at dette ble fulgt opp av skipperen.

«Han hadde flere skyttere å velge mellom, likevel valgte han å la førsteskytteren skyte en hel dag selv om antallet skadeskutte dyr økte», heter det i brevet.

Skipperen skal ha forklart den høye andelen skadeskutte dyr med at «han må jo få lov til å skyte seg inn», heter det i rapporten.

 «Det forutsettes at det ikke skal være nødvendig å skyte seg inn på en måte som bærer preg av øvelsesskyting. Innskyting av våpen skal ikke foretas på levende dyr», skriver Fiskeridirektoratet.

- Dette skal ikke skje. Vi driver årlig opplæring av inspektører, skippere og skyttere, og vi har klare lover og forskrifter, sier Aksel Eikemo til Dagbladet.

Nå frykter direktøren i Fiskeridirektoratet at det internasjonale presset mot norsk selfangst vil øke.

- Motstandere av selfangst vil nok få ytterligere vann på mølla. Men når vi reagerer som vi gjør, viser vi at norske myndigheter tar dette på alvor, sier Eikemo.

Risikerer straffRederiet og skipperen kan bli straffet for brudd på dyrevernloven og for å ha brutt forskriftene om selfangst. Fiskeridirektoratet vurderer også om rederiet skal fratas konsesjonen på selfangst.

Styreformann i Polardrift, Sigurd Larsen, er tidligere statssekretær i Fiskeridepartementet og mangeårig medlem av Senterpartiets ledelse.

- Disse opplysningene er nye for meg. Jeg vil ikke kommentere noen sider av dette før jeg har undersøkt saken, sier han til Adresseavisen.

Daglig leder i Polardrift AS Jens-Petter Kraknes sier de akkurat har mottatt rapporten.

- Vi må få anledning til å gå ordentlig i gjennom den før rederiet kommer med sitt syn på saken, sier Kraknes til Dagbladet.

KRASS KRITIKK: Rederiet Polardrift AS og selfangstskuta Kvitungen er i hardt vær etter en knusende rapport fra en selfangstinspektør. Foto: Polardrift AS
KRASS KRITIKK: Rederiet Polardrift AS og selfangstskuta Kvitungen er i hardt vær etter en knusende rapport fra en selfangstinspektør. Foto: Polardrift AS Vis mer