«KJØNN OG UTVIKLING»: Her underviser den voldssiktede forskeren i kvinners rettigheter, bare dager etter at han slapp ut av varetekt i Oslo i 2006. Foto: Dagbladet-tipser.
«KJØNN OG UTVIKLING»: Her underviser den voldssiktede forskeren i kvinners rettigheter, bare dager etter at han slapp ut av varetekt i Oslo i 2006. Foto: Dagbladet-tipser.Vis mer

Drev «torturlignende» mishandling av mindreårig kone

Likestillingsforskeren fikk dommen opphevet på grunn av saksbehandlingsfeil. I dag ble han funnet skyldig igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Juryen i Borgarting lagmannsrett kjente i dag en likestillingsforsker i 30-årene skyldig i svært grov mishandling av sin tidligere tenåringsbrud, som var mindreårig på voldstidspunktet.

Saken beskrives som en av norgeshistoriens verste familievoldssaker, og mannen skal nærmest ha bedrevet et regelrett torturkammer i leiligheten han disponerte, ifølge tidligere opplysninger.

Mannen, som var førsteamanuensis ved Høyskolen i Oslo, skal ved minst fire anledninger ha festet rep til kvinnens armer eller bein, og hengt henne opp i takbjelkene. Der skal hun ha hengt i flere timer, sa lagmannsretten da saken først var oppe i 2007.

- Jeg ble hengt opp i takbjelkene fordi jeg så på tv uten lov, forklarte jenta den gang.

Kastet opp
Mannen ble i lagmannsretten i 2007 dømt til fengsel i tre år og seks måneder for «grov, utspekulert mishandling over tid» med et «torturliknende preg». Høyesterett opphevet denne dommen i fjor på grunn av saksbehandlingsfeil.

- Det har vært helt forferdelig for henne å gå gjennom saken på nytt i lagmannsretten, sier bistandsadvokat Monica Lindbeck til Dagbladet.no. Hun opplyser at jenta var 17 da mishandlinga fant sted.

- Hun måtte forklare seg over 13 timer fordelt på tre dager i retten. Hun måtte flere ganger avbryte for å kaste opp under rekonstruksjonen og forklaringa, legger Lindbeck til.

Den domfelte, som opprinnelig er fra Bangladesh, hentet sin kone til Norge gjennom et arrangert ekteskap i 2006. Mishandlinga pågikk i perioden mars til august, før jenta rømte til et krisesenter. Ifølge bistandsadvokat Lindbeck var hun 17 på tidspunktet.

- Det mannen tidligere er dømt for bærer klare paralleller til tortur. Han har brukt rene torturmetoder, sier førstestatsadvokat Olav Helge Thue til Dagbladet.no.

Thue presiserer at han ikke kan kommentere detaljert omkring dagens dom, siden han ikke vet hvilke voldshandlinger juryen har lagt til grunn for kjennelsen. En begrunnelse fra rettens side blir først klar når straffutmålinga finner sted på mandag.

Hevder uskyld
Mannen, som tidligere underviste i likestilling, ble varetektsfengslet for mishandlinga 6. september 2006. Straks etter løslatelsen, og mens kona fortsatt satt på krisesenter, reiste han til utlandet for å undervise studenter.

HANG: Det er fra disse takbjelkene mannen skal ha hengt opp kvinnen. Foto: Politiet
HANG: Det er fra disse takbjelkene mannen skal ha hengt opp kvinnen. Foto: Politiet Vis mer

Han har hele tiden hevdet sin uskyld, og forsvarer Morten Furuholmen har tidligere hevdet at han er blitt utsatt for et justismord. Etter sist runde i lagmannsretten ble det sådd tvil om kvinnen kunne bli hengt opp på måten beskrevet, og noe av bakgrunnen for opphevelsen av dommen var at retten ikke rekonstruerte episoden.

Det har lenge vært forvirring rundt fornærmedes alder, og hun var en periode oppsatt med 1985 som fødselsår.  Myndighetene har nå på bakgrunn av opplysninger satt fødselsåret til 1988.

- Kvinnen er veldig fornøyd med dagens dom, og håper nå at hun er ferdig med saken, sier bistandsadvokal Lindbeck.

Det har ikke lyktes Dagbladet.no å få en kommentar fra forsvarer Morten Furuholmen.

annonse

 

- TRAUMATISERT: Bistandsadvokat Monica Lindbeck sier kvinnen (t.h.) har blitt svært preget av å måtte ta en ny runde i lagmannsretten.
- TRAUMATISERT: Bistandsadvokat Monica Lindbeck sier kvinnen (t.h.) har blitt svært preget av å måtte ta en ny runde i lagmannsretten. Vis mer