DYRE SPESIALVÅPEN: Disse våpnene er ifølge politiet beregnet for tjuvjakt. Øverst er en Remington-rifle og under en Star Baikal. Foto: Kjell Ove Holsbøvåg, Tidens Krav
DYRE SPESIALVÅPEN: Disse våpnene er ifølge politiet beregnet for tjuvjakt. Øverst er en Remington-rifle og under en Star Baikal. Foto: Kjell Ove Holsbøvåg, Tidens KravVis mer

Drev ulovlig jakt med dyre våpen

Brukte lyddemper, ulovlige patroner og infrarødt sikte på hjortejakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Sunndal tok beslag i flere våpen, to av dem ombygd for tjuvjakt med lyddemper, infrarødt sikte og lysforsterkende kikkert, etter at tre erfarne jegere i 30- til 50-årsalderen fra Kristiansund ble tatt på fersk gjerning i Øksendal, skriver Tidens Krav.

- Det var vitner som tok kontakt med politiet på natta som hadde sett mistenkelig adferd. De ble tatt rett etter at de hadde skutt en hjort, sier lensmann Halvard Vermøy i Sunndal til Dagbladet.

Lyddemper og infrarødt sikte Tidens Krav skriver at politiet blant annet tok beslag i en ett-skudds Star Baikal-rifle, utstyrt med lyddemper og ulovlig infrarødt sikte. Også ammunisjonen som ble brukt i våpenet var ulovlig til hjortejakt, fordi det ikke ekspanderer som en vanlig jaktammunisjon. Dessuten går skuddet saktere enn lyden.

Men på grunn av liten ladning i patronen vil ikke skuddet nødvendigvis drepe dyret. Dyret vil derimot dø ved skudd mot hodet, men det er sterkt frarådet, ifølge Tidens Krav.

Avisa skriver videre at en ny Remington-rifle med lyddemper ble beslaglagt, men begge deler var godkjent. Men under våpenet hadde de festet en såkalt IR-lommelykt, noe som ikke skal være tillat, ifølge Tidens Krav. I tillegg var ammunisjonen til også dette våpenet ulovlig.

Kostbart - Mye av dette utstyret er nok svært kostbart. I tillegg til at disse ulovlige våpnene blir inndratt for bruk under ulovlig handling, vil nok de involverte få kraftige bøter, sier lensmann Halvard Vermøy til Dagbladet.

- Jeg vil tro dette er en forholdsvis kostbar måte å skaffe seg mat på, fortsetter han.

I avhør i går skal de tre mennene ha innrømmet alt, ifølge Tidens Krav.

Oppsiktsvekkende - Det er ikke ofte vi kommer over slike funn, så det er jo oppsiktsvekkende. Men vi har hatt indikasjoner på at det har foregått ulovlig jakt uten at vi nødvendigvis kan knytte hendelsene opp mot denne, sier Vermøy.

- Vi kan ikke se bort fra at det er flere som driver med det i Sunndal. Dette bør være et kraftig varsku til folk som tenker å skaffe seg jaktutbytte på denne måten, sier han til Dagbladet.

• Noe av utstyret omtalt i denne artikkelen er ikke ulovlig i seg selv, men fordi det er brukt i ulovlig hjortejakt.