Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trude Drevland med ny bok:

Drevlands knallharde oppgjør: Alvorlig talt. Jeg var sykemeldt, ikke hjernedød

Tidligere Bergen-ordfører Trude Drevland (H) kritiserer politiet og media i den ferske boka «Litt privat», og forteller om trøbbel med både økonomi og ekteskap.

UTE MED BOK: Trude Drevland, tidligere ordfører i Bergen som er siktet for grov korrupsjon, møtte pressen torsdag i forbindelse med at hun slipper boken «Litt privat». Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Trude Drevland innleder sin bok på denne måten: «Jeg reiste til Oslo for et møte i Aschehoug forlag onsdag morgen den 18. september 2015, et møte som var planlagt lenge i forkant. Møtet hadde ikke vart mer enn en halvtimes tid da telefonen min formelig eksploderte. Den ringte i ett sett, og SMS-meldinger tikket inn som om telefonen skulle ha vært et rytmeorkester. Jeg var siktet for grov korrupsjon.»

Siktelsen var et faktum og Trude Drevland visste at hennes ektemann, advokat Odd Drevland, skulle i fengsel for å sone en dom for grov økonomisk utroskap og bedrageri i midten av oktober.

- Var livredd

Hun skriver videre: «Jeg var livredd for at siktelsen og følgene av den skulle bli altoverskyggende. Med god grunn, skulle det vise seg. Jeg kunne tydeligvis blåse en lang marsj i å fortsette som heltidspolitiker.»

Helt til slutt i boka skriver Trude Drevland at hennes politiske hjerte ikke har sluttet å slå. Hun skriver: «I alt dette sammensuriet har mange spurt meg om jeg vil vende tilbake til politikken, og mitt svar hele tiden har vært at jeg ikke vil være tillitsvalgt. Jeg medgir at jeg hadde et ønske om å være vararepresentant til Stortinget, og at ingenting av alt dette har med mitt politiske engasjement å gjøre.»

- Mentalt fraværende journalister

I kapittelet «Tanker» hevder Trude Drevland at hun er blitt brukt som en brikke av journalister og andre aktører.

«Jeg har blitt en brikke i spillet om å få rett. Jeg har blitt en brikke for å skaffe noen en journalistpris. Men hva hjelper det en vinner når de samtidig har solgt sjelen sin? »

I samme kapittel kritiserer hun arbeidet til både mediene og politiet.

«Noen journalister er åpenbart fullstendig mentalt fraværende. Jeg har fått forespørsel om å bistå avisen i dens private etterforskning. Hva i all verden var det de trodde? At jeg ville bidra til enda mer skriving om meg?»

«Alvorlig talt. Jeg var sykemeldt, ikke hjernedød».

Bergens Tidende har i stor grad vært nyhetsledende i Drevland-saken, og fikk i paril 2016 Skup-diplom for sine avsløringer. Men Drevland er ikke fornøyd med hvordan avisa har framstilt saken:

«Jeg har fått mer enn nok av Bergens Tidende fordi jeg ikke husker årsgamle detaljer, men selv greier de ikke å gjengi fakta korrekt», skriver Drevland, uten å trekke fram konkrete faktafeil.

I stedet skriver hun:

«Jeg skal vedde på at deres hukommelse er betydelige dårligere enn min. Likevel skriver de det de vil, og det som passer dem».

Drevland mener at norske medier i stedet for alt fokuset mot hennes person, burde ha ettergått politiets arbeid. Men heller ikke her trekker hun fram konkrete feil i etterforskningen utover treig saksbehandling og at politiet har informert pressen om utvikling i saken før henne og advokaten.

SIKTET FOR KORRUPSJON: Fredag ble ordfører Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås siktet for grov korrupsjon. - Siktelsen beror på en totalvurdering, og så vil etterforskningen vise hva som er skjedd, opplyser politiet. Video: Scanpix Vis mer

«Gang på gang undret jeg meg over hvorfor mediene ikke jaktet på politiet? Hvorfor etterlyste ikke pressen resultater? Hvorfor kunne de ikke, hver gang de skrev om meg, også skrive noe om sendrektigheten i politiet?»

Ble overvåket

Drevland uttrykker i boka sterk misnøye med at politiet overvåket henne, og forteller om sjokket da hun ble informert om telefonavlyttingen i perioden 11. september til 8. oktober 2015:

«Kroppen ble helt nummen, og blodet forsvant fra hjernen. (...) Fra før hadde de fratatt meg æren, rollen som ordfører og min politiske karriere. Nå fratok de meg også all min egenverdi, der de hadde sittet og overhørt enhver samtale, privat eller ikke.»

Siktet for grov korrupsjon

Forlaget skriver at boka er befriende åpenhjertig om å stå oppreist når det stormer som verst, med glimt av fandenivoldsk humor og rause møter med mennesker.

Trude Drevland (69) har vært siktet for grov korrupsjon i 13 måneder. Politiet sendte en innstilling til statsadvokatene i Hordaland i midten av juni i år. I innstillingen kom det fram at politiet vil ha Trude Drevland til å svare for seg i retten. Hun har stilt seg uforstående til siktelsen.

Statsadvokatene har varslet at de regner med å ha avgjort påtalespørsmålet før jul.

Saken mot Trude Drevland har sin opprinnelse i en dåp av cruiseskipet «Viking Star» i Bergen 17. mai 2014. Ordføreren var valgt som gudmor. Dagen etter gikk skipet på et minicruise til Oslo. Med på turen var blant annet Trude Drevland og hennes familie. Hun har forklart at hun ønsket å betale for denne turen, men at det ikke lot seg gjøre.

I boka innrømmer hun lobbyvirksomhet på vegne av Bergen kommune, men understreker nøye at hun ikke har foretatt seg noe sammen med skipsreder Torstein Hagen som har hatt som mål å bli en personlig vinning for henne.

I kapittelet «Siktelse» skriver hun: «Jeg ville alt godt for Bergen, men det eneste virkemiddelet jeg hadde som ordfører i et parlamentarisk system, var å være synlig og synliggjøre en positiv utvikling i byen vår. Det mente jeg dette var., og jeg tror de fleste vil være enig med meg.»

Hun skriver videre: «Byen hadde jobbet for å få rederier til å velge Bergen som snuhavn i mange år. Det er naturligvis mulig at min person ga rederier et lite blaff av oppmerksomhet, men det kunne neppe måle seg med den reklameverdien byen ville få...

... Hovedgrunnen til at jeg er og har vært så rolig i denne saken, er at jeg har lagt alle kortene på bordet. Jeg har god samvittighet fordi alt jeg gjorde, gjorde jeg for Bergen og bergenserne. Og bare det.»

Sjøsetting i Venezia

I juni for vel to år siden var ordføreren med på sjøsettingen av «Viking Star» i Venezia. Skipsreder Torstein Hagen spanderte to netters overnatting på et kostbart hotell og hjemreisen for henne i et privatfly.

Trude Drevland har erkjent at hun også takket ja til et annet cruise som Hagen inviterte henne til sammen med en venninne, men dette trakk hun seg fra etter å ha tenkt seg om.

I boka skriver Trude Drevland at hun ble valgt som gudmor istedet for den litt mer kjente Julia Roberts, den amerikanske skuespilleren.

Hun forklarer: «Jeg tror valget falt på meg fordi Julia ville ha blitt betydelig dyrere.»

Måtte gå av

FORSVARTE DREVLAND: I sitt besøk i Dagbladets Valgbod foran Stortinget tirsdag, valgte Oslos ordfører Fabian Stang å forsvare Bergens nå permitterte Trude Drevland, som er under politietterforskning. Video: DBTV Vis mer

Det er også reist spørsmål rundt hennes aktivitet for å få skipsreder Hagens skip registrert i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS) i Bergen. I den forbindelse var hun i tett kontakt med venninne og næringsminister Monica Mæland.

Trude Drevland var ordfører i Bergen fra 31. oktober 2011 til hun måtte gå av på grunn av korrupsjonsmistankene 28. oktober 2015.

- Vet ikke om han eksisterer

Hennes ektemann og advokat Odd Drevland ble i mai i år dømt av Gulating lagmannsrett til to år og ti måneders ubetinget fengsel for grovt økonomisk underslag, bedrageri og dokumentforfalskning. Høyesterett avviste seinere en anke. Han soner for tida dommen.

I boka beskriver Drevland hvordan de to sakene har satt ekteskapet med Odd Drevland på prøve.

«Jeg håper han er soningsdyktig. han har sovet dårlig, våknet av det ene marerittet etter det andre, satt seg tungt opp i sengen. I motsetning til meg har han aldri snakket om problemene sine, alltid holdt dem for seg selv», skriver Drevland, og fortsetter:

«Midt i siktelsen trengte jeg mer enn noen gang å kunne snakke med ham. Odd hadde så visst mer enn nok med seg selv og mer meddelsom har han ikke blitt. Jeg skulle i avhør, jeg behøvde ham til å gjenta de juridiske vurderingene som er så gode å ha. Hver gang jeg trengte hans nøkterne gjennomgang av realitetene, fikk jeg ikke svar. Jeg måtte ha et fast punkt. Jeg følte meg så fattig, alene. (…) Odd har begynt soningen, og om han eksisterer når han slipper ut, aner jeg ikke.»

Ifølge Drevland har hennes ufrivillige tidlige avgang som ordfører, og påfølgende kostnader, gitt henne økonomiske problemer.

«Og mens mine lokale partifeller har glemt at jeg etter valget sto på første plass og fikk flest personlige stemmer, kranglet de i stedet intenst om hvordan de skulle dele heltidsvervene seg imellom. Selv sliter jeg med det grunnleggende økonomiske og aner ikke om jeg har penger til mat.»

- Forhåndsdømt av lokalt parti

Et annet sted skriver hun: «Pensjonsalderen for meg startet i mitt lokale parti fordi jeg ble dømt og funnet skyldig lenge før avhørene var ferdig, før politiet hadde konkludert, før det foreligger en tiltale og månedsvis før en rettskraftig dom, om det skulle gå så langt. Bergen Høyres bystyregruppes ledelse forhåndsdømte meg og overså glatt uskyldspresumpsjonen.»

Hun sender derimot en takk til venninne, partileder og statsminister Erna Solberg.

«La meg understreke at partiorganisasjonen sentralt har vært fantastisk, og uten Erna Solbergs evne til omsorg og oppfølging, vet jeg ikke hvor jeg hadde vært politisk i dag.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!