Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drikker 10 år gammel melk

-Kom og smak! roper jærbonden Arne Primstad, og åpner ei melkeflaske så spruten står. Melka er 10 år gammel, og folk står i kø for å smake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JÆREN (Dagbladet.no): -Æsj, fysj, hyler Sindre Tjøtta (5 1/2) og spytter og harker og skjærer grimaser. Melka falt absolutt ikke i smak hos poden.

Men mange voksne fyller sine glass og svelger unna. Noen spøker med at det får holde med ett glass, de vil ikke blåse rødt i promillekontroll.

En dag i 1996 dro Arne Primstad ut i myra med 40 flasker melk. Han gravde ned flaskene, og bestemte at hver 1. mai skulle to flasker hentes opp og nytes.

-Jeg vil se hvor lenge melka holder seg. Foreløpig er den god, mener Primstad og slikker seg på leppene etter nok en munnfull.

Hermetisk lagring

Han forteller at myra ble brukt som lagringsplass for melk i gamle dager. Sauegjetere var til fjells i noen uker, og de måtte grave ned melka for at den skulle holde seg frisk. De nøyde seg med melk som var noen måneder gammel, Arne Primstad vil nippe til årgangsmelka i mange år framover.

-Melka kom rett fra kua, varm og god. Jeg tilsatte bare ei teskje kulturmelk for å få den rette bakterie-sammensetningen. Melka ble fylt på helt reine flasker, og forseglet med kork og talg. Nede i myra er det helt lufttett. Temperaturen er stabil hele året, dette er hermetisk lagring, sier Primstad.

Med spesialredskap leiter han fram flaskene langt der ned i den våte myra. Ikke mye tyder på at innholdet er melk når flaskene er tørket reine for mold og skitt. Et hvitt lag helt på toppen, resten har en stygg gulfarge og ser nokså motbydelig ut.

DET ER SERVERT: Jærbonde Arne Primstad inviterer hver 1. mai til melkefest i myra. I 1996 gravde han ned 40 melkeflasker, hvert år drikkes to. Alle foto: PER LARS TONSTAD
DET ER SERVERT: Jærbonde Arne Primstad inviterer hver 1. mai til melkefest i myra. I 1996 gravde han ned 40 melkeflasker, hvert år drikkes to. Alle foto: PER LARS TONSTAD Vis mer

Først må alle skjære torv

Arne Primstad vet hva som må til for å trylle fram edel vare. Flaskene ristet hardt og lenge, og åpnes med champagne-varsom hånd. Likevel spruter melka, her er det futt i sakene, og så skal alle smake.

For det har ryktes på Jæren at Arne Primstad inviterer til melkefest i myra. Fra fjern og nær kommer nysgjerrige for å se og smake. Jonas Nygård er 94 år og eldstemann, selvsagt må han i myra 1. mai, og mange barnefamilier har tatt turen.

Men ingen får smake de edle dråpene før de har gjort et ærlig stykke arbeid. Jobben er å skjære torv. For Arne Primstad fyrer gjerne på gamlemåten med tørket torv om vinteren.

-Tradisjonene må holdes vedlike. Torv er god brensel, mener Primstad.

I en time står gjengen og skjærer kvadratiske torvstykker ut av myra. Nå er den våt og seig. Det blir mange tunge tak for store og små. Den må luftes og tørkes, først til vinteren kan den brennes.

Arne Primstad jobber seg varm og svett, og tar bare pauser for å fortelle litt om hvordan folk levde på Jæren i gamle dager. Når torvstykkene er mange nok, takker han alle for innsatsen og leder følget som går til myrhullet hvor melkeflaskene lagres. Dypt der nede i sørpa får han tak i ei flaske, så ei til, og gildet kan begynne.

Hvordan melka smakte?

image: Drikker 10 år gammel melk

Surt. Fryktelig surt. Aldeles forferdelig surt.

Men melka er sjekket, og den er ikke farlig.

I SITT ANSIKTS SVED: Før melkeflaskene hentes opp fra myrhullet, må alle skjære torv i en time. Torvstykkene brukes til brensel.
I SURESTE LAGET: Den ti år gamle melka falt slett ikke i smak hos Sindre Tjøtta (5 1/2). <p></p>
GUL OG SUR: Slik ser altså melka ut etter ti år i myra.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media