«Drikker alle voksne i jula?»

Røde Kors-telefonen gløder når jula nærmer seg. Mange barn og unge gleder seg ikke til jul, sier nyvalgt leder for Barnehjelpen Maj Britt Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Skal jeg ta fra ham flaska?» «Er det sant at alle gleder seg til jul?». «Jeg vil bare sjekke om dere er der...» Fortvilte barn gruer seg til jul. Julehøytida er høysesong for nødrop fra unge som ikke har det bra.

Røde Kors-telefonen opplever stor pågang på sin telefon for barn og ungdom. I fjor ringte 110000 barn og ungdom telefonen. Et stort antall la på uten å si et ord.

- Motet svikter for mange av dem som ringer, sier distriktskoordinator Tone Rustad Fagerhaug fra Røde Kors-telefonen for barn og ungdom. Av de over 40000 samtalene som gjennomføres i året, handler en fjerdedel om konflikter og problemer. Mange av disse i hjemmet. Men mange ønsker bare en voksen de kan snakke med.

- Vi hadde en veldig økning i sommer, deretter var det en rolig periode. Nå er det en veldig økning igjen. De som ringer inn hit, er nok de som virkelig har problemer. Noen av problemene er så alvorlige at de truer med selvmord, sier Fagerhaug.

Hun leder telefonens Oslo-kontor. Tilsvarende kontorer finnes i Akershus, Buskerud, Telemark, Rogaland, Bergen, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, og Nordland. Alle har samme nummer, slik at alle de som trenger hjelp raskt kan nå fram.

Ikke glad

«Jeg er så glad hver julekveld» er kampanjen Barnehjelpen i Norges Røde Kors setter i gang disse dager. Nyvalgt leder Maj Britt Andersen er redd for at ikke alle barn er så glade nå som jula står for døra. Høytida oppleves som ekstra sårbar fordi den markedsføres som ei tid der alle har det bra og skal være glade.

- Det er mange barn som gruer seg fordi foreldrene glemmer det viktigste, nemlig å ta vare på barna og rollen de har som foreldre, sier Andersen.

- Ofte er det rusmidler og alkohol som er årsaken til at foreldrene svikter i jula. Men vi må ikke glemme at 30000 barn i Norge lever under fattigdomsgrensa. De får kanskje ikke noe av det de ønsker seg til jul. De store forventningene er et av mange problemer barn og unge sliter med, sier hun.

Stort behov

- I tilfellene hvor man snakker om omsorgssvikt, er barna mest sårbare. Her tror jeg problemene ofte er skjulte. Ofte tør man ikke snakke om det før man er blitt voksen selv. Alle barn er lojale overfor foreldrene. Men jeg skulle ønske at hjemmene og skolene i større grad oppdaget problemer tidligere, og var mer bevisste og klare i holdningene, sier hun.

Andersen mener det er et stort behov for Røde Kors-telefonen. Her kan barna være anonyme og få hjelp av voksne som lytter til det de har å si.

Mobbing er et av de største problemene barna ringer for å få hjelp til. Barnehjelpen er redd for at foreldre og skolen altfor seint oppdager slike problemer.

- Når jula blir ødelagt for barn, er det en brist for samfunnet. Men vi opplever store brister i Velferds-Norge. Det skulle ikke vært nødvendig i et så rikt land. Vi må bruke mer på forebygging, og ikke kutte i innsatsen for barn og unge, slik det gjøres nå. Det kan bli dyrt for oss, mener hun.

NÅR JULA RINGES INN: Lederen for Barnehjelpen i Norges Røde Kors, Maj Britt Andersen, frykter at mange barn og unge sliter med store problemer før jul.