Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drikker du flaskevann i stedet for springvann? Da bør du tenke deg om

Kamp om drikkevannet

 Drikkevann:  Flaskevann er tusen ganger dyrere enn springvann. Foto: Aftenposten
Drikkevann: Flaskevann er tusen ganger dyrere enn springvann. Foto: Aftenposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å kjøpe én liter flaskevann i butikken kan være flere tusen ganger dyrere enn vann fra springen.
Likevel drikker nordmenn mer flaskevann enn noen gang. I 2014 tyllet tørste nordmenn i seg over 92 millioner liter vann fra flaske.

Produsentene av de dyre dråpene går poetisk til verks for å få forbrukerne til å velge sitt eksklusive kildevann.

Enighet blant forskerne Dette til tross for at norske eksperter på drikkevann sier at det er liten, eller ingen, kvalitetsmessig forskjell på springvann og flaskevann..

Folkehelseinstituttets Vidar Lund sier til Dagbladet at han har vanskeligheter med å forstå hvorfor nordmenn lar seg forføre av de elegante salgstiltakene.

- Vannet i Norge, på alle større vannverk, er minst like bra som på flaske.
  Det er ikke påvist noen helsemessige forskjeller mellom produktene.

Naturlig kildevann Imsdal henter sitt vann fra en kilde ved foten av Rondane: «Så rent, friskt og naturlig som bare naturen selv kan lage det.»

Kjendisvannet VOSS, som har blitt et populært designerprodukt blant kjendiser verden over, tappes fra en artesisk brønn i Sør-Norges uberørte villmark.

- VOSS sine engangsflasker kan stå i hyllene i to år, forteller markedssjef Ken Gilbert fra hovedkontoret i New York.

Til sammenligning blir springvann aldri eldre enn ett døgn. I noen vannverk tar det bare et par timer fra vannet forlater kilden til det kan tappes fra kranen hjemme.

- Norsk springvann er blant verdens beste. I 2014 hadde vannet i springen en rekordhøy kvalitet, da 99,3 % av de som får vann fra kommunalt eide vannverk fikk vann av tilfredsstillende hygienisk kvalitet gjennom hele året, sier direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen, til Dagbladet.

Dyrt og energikrevende Om kvaliteten på spring- og flaskevann er tilnærmet lik, er forskjellen i energiforbruket vesentlig større.

- En flaske vann til 24 kroner på bensinstasjonen tilsvarer det en gjennomsnittshusholdning betaler til kommunen for vann- og avløpstjenester i løpet av et helt døgn, sier Hofshagen.

Analogien støttes av en studie gjort av den amerikanske forskningsinstitusjonen Pacific Institute, som sammenligner det totale energiforbruket mellom fremstillingen av spring- og flaskevann.
Rapporten skriver at fremstilling, produksjon av flasker og tapping gjør at flaskevann krever mellom 1 100 og 2 000 ganger så mye energi som kranvann.

Store inntekter for produsentene Mens nordmenn super i seg poetisk kildevann fra VOSS, Imsdal og Bonaqua, håver produsentene inn store penger.
Gjennomsnittsprisen for én liter drikkevann i Norge er, ifølge Norsk Vann, to øre. Til sammenligning koster samme mengde vann fra Imsdal og VOSS mellom 20 og 50 kroner.

Flaskevannsprodusentene vil, av «konkurransemessige hensyn», ikke svare på spørsmål om produksjonskostnad og fortjeneste per liter solgte vann.

Vidar Lund synes det er flott at nordmenn velger flaskevann fremfor brus, men oppfordrer samtidig til mer bevisst gjenbruk.
- Det er greit å kjøpe en flaske vann i butikken, men når den er tom kan man fylle på igjen fra krana. Dét er både billig og miljøvennlig.

 Skryter:  Toril Hofshagen mener norsk vann er verdens beste.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
Skryter: Toril Hofshagen mener norsk vann er verdens beste. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!