Drikker mer i båt

Folk er blitt mer positive til å drikke når de er passasjerer på sjøen, viser ny undersøkelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andelen nordmenn som synes det er uforsvarlig å drikke alkohol når man er passasjer i småbåt, har gått drastisk ned de siste ti åra, viser en undersøkelse MMI har utført for AlkoKutt.

I 1995 mente 74 prosent - tre av fire - at det ikke er forsvarlig å drikke alkohol når man er passasjer i småbåt. I år svarte bare 37 prosent at de synes det er uforsvarlig å svinge begeret til havs.

-  Vi drikker generelt mer, og har vent oss til å drikke i flere sammenhenger enn tidligere. Alkohol blir koblet med sommer, båt og bading. Nordmenn tenker i større grad at alkohol har sammenheng med å kose seg og nyte, sier daglig leder i AlkoKutt, Trine Stensen Lunde.

Kvinner tar mer ansvar

-  Vi ser på dette som en katastrofal holdningsendring. Vi er urolige for at denne holdningsendringen skal gjelde også for dem som fører båt. Da får vi en katastrofal situasjon på sjøen om ti år, sier Lunde.

Kvinner er mer restriktive enn menn. Fire av ti mener man ikke bør drikke alkohol som passasjer i småbåt, mens bare tre av ti menn mener det samme.

-  Kvinner er mer ansvarsbevisste. Men vi ser at kvinner er de som relativt sett har endret sine drikkevaner mest. Kvinner nærmer seg menn i drikkevaner, sier Lunde.

Unge er mer liberale til alkohol på sjøen enn eldre. 36 prosent av de mellom 15 og 24 mener man ikke skal drikke som passasjer, mens 49 prosent av de over seksti mener det samme, viser undersøkelsen.

Fagsjef for motorvogn og fritidsbåt i If skadeforsikring, Kurt Isak Undereidet, sier at selskapet behandler stadig flere forsikringssaker der alkohol er med i bildet.

-  Flere alkoholskader

-  Alkohol er i økende grad et element i våre skadesaker. I mellom fem og ti prosent av sakene er det alkohol med i bildet, sier Undereidet.

Han tror likevel det er store mørketall.

-  Vi klarer ofte ikke å avdekke alkoholbruk når det gjelder små skader, fordi politiet ikke er involvert, og ikke får tatt blodprøve på stedet, sier Undereidet.

Informasjonssjef i Redningsselskapet, Ingvar Johnsen, sier at Redningsselskapet ikke har grunnlag for å slå fast at det har blitt flere ulykker på sjøen som følge av alkoholbruk.

-  Vi legger oss ikke borti om dem som er passasjerer drikker. Båten er en privat sfære så lenge man ikke fører båten, men hvis man begynner å leke med kjøringen blir det verre, sier Johnsen.

FLYTER FRITT: Nordmenn har endret holdninger til alkohol på sjøen. I år er det bare 37 prosent som synes det er uforsvarlig å drikke alkohol i båt.