Drikkevannet gjør oss syke

Får du omgangssyke, diare og blir kvalm er det store sjanser for at du kan ha fått sykdommen gjennom drikkevannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de siste 15 åra har 11 000 blitt syke på grunn av skittent drikkevann i Norge. Det viser en ny, landsomfattende undersøkelse som nå er presentert i Tidsskrift for Den norske lægeforening. Og det kan være snakk om flere sykdomstilfeller enn forskerne har kommmet fram til.

Sier ikke fra

Hovedfunn

  • Vannbårne utbrudd forekommer fortsatt årlig i Norge.
  • De vanligst isolerte agenser ved utbruddene er Campylobacter og norovirus, men ved mange er etiologien ikke kartlagt.
  • Årsaken til utbruddene er i hovedsak forurensning av vannkilden, med manglende eller mangelfull desinfeksjon av vannet.
  • Oppgradering, spesielt av mindre og private vannforsyningssystemer, er nødvendig for å forebygge nye utbrudd.

  • Les mer hos legeforeningen.

10 616 mennesker er blitt registrert syke de siste 15 årene, viser en undersøkelsen, som er utført av Nasjonalt folkehelseinstitutt. Men får du omgangssyke er det uvanlig å gå til lege. Likevel kan også vannet ha skylda for at du har blitt syk:

- Dersom folk i et område har omgangssyke, så tenker de ikke at det skyldes drikkevannet, og slike tilfeller får vi ikke rapportert inn. Vi vil tro at det vi får rapportert inn og det undersøkelsen vår beskriver, er bare en liten del av det som faktisk forekommer rundt om i Norge, sier Karin Nygård, en av forskerne bak rapporten, til NRK.

Dårlig vanndesinfisering

Både vann levert fra private og offentlige vannverk gjør oss syke. Vanligvis er årsaken til sykdom manglende eller mangelfull desinfeksjon av vannet. For å utbedre problemet må oppgraderingen av landets små vannforsyningssystemer intensiveres.

Samtidig sier forskerne at kvaliteten på vannet i Norge er bra.

- Men fortsatt er det en del mindre vannverk som ikke har tilstrekkelig gode nok rutiner for desinfisering og kvalitetskontroll, sier Nygård.

<B>IKKE GODT NOK DESINFISERT:</B> Drikkevann gjør nordmenn syke.