FRYKT FOR DYRELIVET Ingen vet helt hva som vil skje hvis oljen treffer kysten. Foto: Casey E. Kelbaugh
FRYKT FOR DYRELIVET Ingen vet helt hva som vil skje hvis oljen treffer kysten. Foto: Casey E. KelbaughVis mer

Drikkevannet til denne kua kan snart være sort

Stille før oljen - og Obamas besøk i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| VENICE (Dagbladet): - Jeg er livredd for hva som vil skje med vegetasjonen og dyrelivet her nede. Vi aner jo ikke hva som kommer til å hende, og det er den verste følelsen i verden, sier fisker og sportsfiskeguide Peter Young (41).

Dagbladet ble med båten hans på en tur gjennom de billedskjønne kanalene og myrområdene som ligger knappe fire mil fra der oljen i går befant seg — og som ligger svært dårlig til dersom den fortsetter å skylle inn mot Louisiana-kysten.

I dag gikk USAs innenriksminister Ken Salazar ut og sa at myndighetene frykter at 100 000 fat olje vil lekke ut fra brønnen hver dag.

- Slik det ser ut nå, vil vindretningen bringe oljen inn her. Det kan bli liggende i mange år, sier Young.

- Se for deg når tidevannet kommer og skyller oljen over vegetasjonen langs kanalen. Vannet forsvinner igjen, men det gjør ikke oljen. Hvordan skal man få olje bort fra et myrområde med masse gress? Man kan ikke bare gå inn der og tørke det opp.

Bekymret for dyrelivetRalph Portier, professor i miljøvitenskap ved Louisiana State University, er enig.

Han mener man må håndtere myrområdene svært annerledes enn strendene, og at det vil bli umulig å rengjøre dem manuelt.

- Langs Louisiana-kysten snakker vi på en måte om et hav av gress, og dersom man prøver å fjerne olje fra denne vegetasjonen, kommer man til å gjøre mer skade enn nytte, sier Portier til CNN.

Oljen kommer definitivt til å gjøre skade. Peter Young kaller den smale Camp Canal «barnehagen» for reker og krabber.

Det er her de oppholder seg før de er «store nok til å dra hjemmefra». Men det er ikke bare planter, fugler og fisk som vil lide dersom oljen siver inn. Langs kanalen står også flere kuer og beiter på gresset i vannkanten.

-  Kuene drikker vannet her, og det er ikke så lett å evakuere dem fra deltaet. Det samme gjelder for dådyr, villsvin, prærieulver, harer, alligatorer, slanger. Jeg er ikke noen stor fan av slanger, men de er av en grunn, de også, sier Young.

- Tusenvis av dyr vil bli påvirket av dette.

Vil ikke flytteLangs vannkanten ligger flere små hus, der det bor folk som livnærer seg av fisken i kanalene, men sofaen som står for seg selv blant noen blomster havnet der etter at orkanen Katrina feide over området. Young har begynt å spørre seg selv hvor mange av disse katastrofene han egentlig kan tåle. Men flytte vil han ikke.

- Folk spør meg hele tida om jeg ikke vil dra herfra. Men hvor skal jeg dra? California, der det er jordskjelv hele tiden? Det skjer ting hvor enn du er.

Obama i dagAt USAs president Barack Obama i dag avlegger Louisiana-kysten et besøk for å vise sin støtte og se omfanget av katastrofen, synes ikke Peter Young noe særlig om.

- Hva skal han gjøre? Hva kan han fortelle oss? Jeg vil ikke se Obama, sier Young.

- Jeg vil se folk som kan sette en stopper for denne katastrofen.

BEKYMRET Peter Young. Foto: Casey E. Kelbaugh
BEKYMRET Peter Young. Foto: Casey E. Kelbaugh Vis mer