Drillet flykrasj før 11. september

I to år - helt fram til terrorangrepene 11. september - drillet det amerikanske forsvaret på takle angrep med kaprede passasjerfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det hvite hus fastholder at terrorangrepene 11. september 2001 - der kaprede passasjerfly ble brukt som bomber mot World Trade Center og Pentagon - var så utrolige at de var umulige å forutse.

Men nå viser det seg at den amerikanske forsvarskommandoen NORAD trente nettopp på slike scenarier i to år før terroren rammet USA.

«Urealistisk»

Avisa USA Today avslører i dag at NORAD hadde flere øvelser hvor de simulerte at kaprede passasjerfly ble brukt som våpen ved å styrte dem mot mål for å drepe flest mulig mennesker.

I et av scenariene var målet forsvarsledelsen i Pentagon - men denne drillen ble ikke gjennomført fordi forsvarsledelsen mente den ble for usannsynlig.

I en skriftlig uttalelse bekrefter NORAD at slike øvelser ble gjennomført. Scenariene som ble utspilt var beregnet til drilling på regionalt plan, og var verken regelmessige eller satt opp til å være øvelser på riksplan.

«En rekke forskjellige sivile og militære fly ble brukt som liksom-kaprete fly. Disse øvelsene testet evnen til å oppdage og identifisere, reagere og avskjære, prosedyrer ved kapring, koordinering internt og eksternt mellom byråene, og operasjonell sikkerhet og kommunikasjonssikkerhetsprosedyrer,» står det i uttalelsen.

«Visste ikke»

En talsperson fra Det hvite hus sa søndag at Bush-administrasjonen ikke visste om NORAD-øvelsene. Men øvelsene - der ekte fly ble brukt - viser at en del av statsledelsen i USA så for seg mulighetene for et slikt angrep, melder USA Today.

Tirsdag sist uke holdt president George W. Bush en pressekonferanse der han fastholdt at ingen i statsledelsen kunne tenke seg et slikt angrep mulig.

- Ingen i vår regjering, og jeg tror ikke i den forrige heller, kunne forestille seg at noen kunne føre fly inn i bygninger på et så massivt plan.

Men på bare ett punkt skiller NORAD-øvelsene seg klart i fra hva som skjedde 11. september 2001: Scenariene handlet om fly som trengte seg inn i fra utlandet - ikke i fra flyplasser i USA. Etter angrepene ble øvelsene trappet kraftig opp - og scenariene er utvidet til også å gjelde fly kapret innenlands.

USA Today opplyser ikke om man også øvde på scenarier som ikke er blitt virkelighet.

SCENARIO: I to år, helt fram til terrorangrepene 11. september 2001, trente forsvarskommandoen NORAD på å takle angrep med kaprede passasjerfly.
PENTAGON: Et av de fire kaprede passasjerflyene rammet forsvarshovedkvarteret Pentagon i Washington DC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer