Dristig og kontroversielt linjeskifte i Nobelkomiteen

Halvor Elvik kommenterer årets fredspristildeling.

FREDSPRISEN TIL BARACK OBAMA:  Bærer et tydelig stempel fra Thorbjørn Jagland, mener Dagbladets kommentator Halvor Elvik. Foto: SCANPIX
FREDSPRISEN TIL BARACK OBAMA: Bærer et tydelig stempel fra Thorbjørn Jagland, mener Dagbladets kommentator Halvor Elvik. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Tildelingen av Nobels fredspris til USAs president Barack Obama erNobelkomiteens første tildeling med Thorbjøn Jagland som leder.

Tildelingener et klart linjeskifte for komiteen fra årene med Ole Danbolt Mjøs somleder. Flere av Mjøs-komiteens prisvinnere var mennesker som ble belønnet for sine gode og medmenneskelige gjerninger gjennom et langt liv.

Obama er en prisvinner i en helt annen kategori. I den første meldingen om tildelingen i The New York Times kalles den en "stor overraskelse". "WOW" var den første reaksjonen på sms fra Obamastalsperson, Robert Gibbs.

Nobelkomiteen ved leder Jagland er prinsipiell i sin begrunnelse for prisen, og knytter den direkte til den konkrete ordlyden i Alfred Nobelstestamente der det står at prisen skal gå til den som "det siste året" har bidratt mest til en fredelig utvikling i verden. I intervjuer etter offentliggjøringen sier Jagland at den endring i det internasjonale klima som Obama har bidratt til, er nok til å gi ham prisen, uansett hvordan han lykkes seinere. Det er et forsøk på helgardering.

Etter dette vil Obama omtales og beskrives som vinner av Nobels fredspris i alt han foretar seg. Det vil framstå som en kontrast og en belastning der han mislykkes. Det vil itilfelle også belaste Nobelkomiteen, slik den stadig er belastet medtildelingen av fredsprisen til utenriksminister Henry Kissinger for å ha startet hemmelige forhandlinger med makthaverne i Nord-Vietnam.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer