- Driter i kjole-hetsen

- Jeg driter i kjolehetsen, for jeg er trygg på det jeg driver med politisk. Hvis jeg må endre min måte å være på for å drive politikk, kan det være det samme, sier Karita Bekkemellem Orheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til helga vil Ap's kvinnebevegelse vedta knallharde krav om mer makt i partiet og i samfunnet. Men:

«Karita er mer opptatt av å ta seg ut på bilder og å være nikkedokke for Jens enn av politikk» lyder buskagitasjonen mot henne i den opphetede nestlederdebatten.

Stiller opp

Nå slår lederen i Ap's kvinnebevegelse og nestlederkandidat Karita Bekkemellem Orheim tilbake. I ukebladet Henne stiller hun nystylet og med stiletthæler og pinetrang kjole.

- Media vil gjerne ha «litt mer» av deg. Jeg kan stille opp så lenge jeg synes rammene er forsvarlige. Det er ingen motsetning mellom å være feminist og å være feminin. Man må få lov til å være seg selv, selv om man jobber med politikk. Denne kjolehetsen mot meg tar jeg helt med ro, for jeg har trygghet på mine politiske meninger og den jobben jeg gjør. Det handler også om å nå ut til ulike målgrupper. I et intervju Tique gjorde med meg i vinter, fikk jeg snakke mer politikk enn de fleste andre intervjuer jeg har stilt opp på. Da får jeg godta at bladet har sitt opplegg for bildene. Når blir forresten menn konfrontert med at de stiller i kalendere og alt mulig? sier Karita til Dagbladet.

Nekter uniform

- Føler du at utseendet blir brukt mot deg?

- Jeg går ikke rundt og føler meg pen, så dette kom veldig overraskende på meg. Jeg tror nok ikke det er så mange som sier sånne ting heller, sier Karita, men vedgår at temaet ikke er nytt.

- Da jeg begynte i AUF, fikk jeg høre at jeg så ut som jeg skulle på et Unge Høyre-møte. Da forbannet jeg meg på at jeg ikke skulle la noen forandre meg. Jeg kommer ikke til å gå i uniform.

- Nå ler jeg egentlig av kommentarene om at jeg bare er opptatt av å ta meg ut på bilder. Det er naturligvis hersketeknikker, men jeg tar det med humor. Men det er ganske utrolig at vi ikke er kommet lenger. Jeg håper bare ikke andre jenter vegrer seg for å gå inn i politikken på grunn av slike holdninger, sier hun.

Nikkedokke

Da Dagbladet nylig skrev om nikkedokkekarakteristikkene som ble brukt om Karita, særlig blant Trond Giskes tilhengere, gikk Giske selv ut og tok avstand fra dem.

- Det var OK at Trond gjorde det, og andre har også ringt og sagt det samme. Trond og jeg har et veldig godt forhold, vi, jeg har stor respekt for ham, sier Karita om konkurrenten til nestlederjobben.

- Men er du enig med Grethe Fossum i at han bør vise i praksis at han er for likestilling og trekke seg som nestlederkandidat?

- Nei, det får du meg ikke til å si. Han er en av flere kandidater, og det kan ikke være noe problem at vi har flere kandidater til verv i partiet, sier hun til Dagbladet.

Men får hun det som hun vil, blir det ikke plass til både Martin Kolberg og Trond Giske i Ap-toppen. På Ap's landsmøte i november vil kvinnebevegelsen ha vedtektsfestet at Ap's ledelse skal bestå av to kvinner og to menn.

- Handler ikke om Karita

- Ingen skal fortelle meg at vi er kommet dit hen at vi kan ta vekk kvinnen og la oss representere av menn. Det har betydning at vi har sterke jenter helt til topps der beslutninger tas. For framtida bør det være unødvendig å ta debatten om hvor mange av hvert kjønn som skal sitte i Ap's ledelse. Vi ønsker rett og slett å sette punktum for den debatten. Punktum finale, slår Karita fast.

Kvinnebevegelsen vil også vedtektsfeste at Kvinnebevegelsens leder kan tiltre partiledelsen.

- Dette handler ikke om at Karita vil albue seg fram. Det handler om at vi som parti skal fungere best mulig i tida som kommer. Kvinnebevegelsen har mye politikk å bidra med, og vi må få møteplasser der vi fortløpende er med i beslutningsprosessen. Om kvinnebevegelsen trekkes med formelt eller uformelt, det er jeg mindre opptatt av.

Må slåss

- Du tar gjenvalg som leder av Ap's kvinnebevegelse og er samtidig nestlederkandidat - hvilket verv har du mest lyst på?

- Nei, du, det er umulig å svare på, jeg har mange ting å ta tak i uansett. Grunnen til at jeg søker makt, er at jeg vil gjennomføre det som ligger her, i kvinnebevegelsens program. Jeg har vært med så lenge at jeg vet at hvis du ikke er der og slåss for dine saker når beslutningene tas, er det andre som når fram, sier Karita Bekkemellem Orheim.

Opptatt av klær: - Jeg er den jeg er, og interessen for klær er en del av meg, sier Bekkemellem Orheim. Her er hun på vei til stortingsmiddag og kronprinsbryllup (bildet under).