Dritt fra Oslo stinker ned landbruksbygd

By og land ikke akkurat hand i hand.

OSLOMØKK: Selv etter sprengkulde i to måneder, ryker det av slamhaugene på jordene nord for Årnes. Foto: John Arne Paulsen/RAUMNES.
OSLOMØKK: Selv etter sprengkulde i to måneder, ryker det av slamhaugene på jordene nord for Årnes. Foto: John Arne Paulsen/RAUMNES.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er to måneder siden avløpsslammet fra Oslo ble spredt på et jorde nord for Årnes i Nes på Romerike. Fremdeles damper og ryker det av drittrankene og stanken sprer seg til boligområdene rundt.

Nå melder lokalavisa Raumnes at det kommer inn klager på oslomøkka fra flere steder i bygda. Lukta beskrives som kvalmende og intens.

Ifølge Raumnes er slik slamhauger de siste åra spredt rundt på landbruksarealer i kommunen. Slammet består for det meste av menneskelig avføring.

Det er spesielt når sprengkulda setter inn, at lukta sprer seg ut over bebyggelsen i nærområdene.

Lagringen av kloakkslammet er lovlig så lenge gjødselvareforskriftene overholdes. Blant annet skal haugene dekkes til med bark for å redusere luktulemper. Det er ifølge Raumnes Veas, Vestfjorden avløpsselskap, som håndterer mesteparten av oslodritten og kjører det ut til bønder de har avtale med.

- Det var de samme problemene før jul også. Veas har fått pålegg om å dekke til med bark og dekkjord. Lukta blir ikke helt borte, men noe lukt må man regne med når man bor i en landbrukskommune, sier Sverre Rimstad ved Nes kommunes landbrukskontor til Raumnes.

Vanligvis harves slammet ned i jorda innen to dager etter pålagt mellomlagring over bakken.

- Det får man ikke gjort på vinteren. Dette kloakkslammet produseres jo kontinuerlig. Nå er det stor sett tæle som gjør det mulig å komme ut på jordet med tunge biler. Ulempen er at man ikke blir kvitt slammet med en gang, sier Rimstad til Raumnes.

Om det er Oslo-folkets avføring som lukter spesiellt ille, vites ikke, men det er tvilsomt om stanken bedrer forholdet mellom by og land.

FRA FJORD TIL LAND: - Det er ikke mange åra siden kloakkslammet ble samlet opp på lektere og dumpet i Oslofjorden, sier Sverre Rimstad. Foto: John Arne Paulsen/RAUMNES.
FRA FJORD TIL LAND: - Det er ikke mange åra siden kloakkslammet ble samlet opp på lektere og dumpet i Oslofjorden, sier Sverre Rimstad. Foto: John Arne Paulsen/RAUMNES. Vis mer