På do i naturen

Drittlei dette: - Forsøpling

Vil åpne for krav om å ta avføring med fra tur.

AVFØRING: Rigmor Solem, seniorrådgiver i Statens naturoppsyn, vil en konkret type forsøpling til livs. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Må man, så må man», også i skog og fjell. Men må vi la resultatet ligge igjen i naturen?

Det lurer Rigmor Solem på. Hun har 20 år hos Statens naturoppsyn (SNO) på CV-en, og er i dag seniorrådgiver med hovedansvar for Jotunheimen nasjonalpark og Utladalen landskapsvernområde.

Halvparten av nordmenn irriterer seg aller mest over søppel når de er ute på tur, viser en rykende fersk undersøkelse fra Ipsos på vegne av Norsk Friluftsliv.

Solem vil en konkret type forsøpling til livs:

Toalettbesøket ditt i naturen. Hele toalettbesøket.

Spesialdesignede poser

- Det finnes land og nasjonalparker hvor du ikke får legge igjen noe. Når du går på do så skal det tas med. Verken papir eller biologisk avfall skal legges igjen, sier Solem til Dagbladet.

- Vi er ikke strenge nok i vårt land til å sette sånne krav. Men det kan komme hvis dette blir et økende problem, at folk må ta med seg alt. Jeg tror det er noe en bør begynne å diskutere.

I 2008 ba Solem turgåere på Besseggen om å skjerpe seg, etter klager over «vel mye dopapir» på den kjente fjellturen. Tolv år seinere har antallet Besseggen-besøkende økt fra 40 000 til 60 000 personer i året, ifølge SNOs målinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer