Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
AVFØRING: Rigmor Solem, seniorrådgiver i Statens naturoppsyn, vil en konkret type forsøpling til livs. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

På do i naturen

Drittlei dette: - Forsøpling

Vil åpne for krav om å ta avføring med fra tur.

«Må man, så må man», også i skog og fjell. Men må vi la resultatet ligge igjen i naturen?

Det lurer Rigmor Solem på. Hun har 20 år hos Statens naturoppsyn (SNO) på CV-en, og er i dag seniorrådgiver med hovedansvar for Jotunheimen nasjonalpark og Utladalen landskapsvernområde.

Halvparten av nordmenn irriterer seg aller mest over søppel når de er ute på tur, viser en rykende fersk undersøkelse fra Ipsos på vegne av Norsk Friluftsliv.

Solem vil en konkret type forsøpling til livs:

Toalettbesøket ditt i naturen. Hele toalettbesøket.

Spesialdesignede poser

- Det finnes land og nasjonalparker hvor du ikke får legge igjen noe. Når du går på do så skal det tas med. Verken papir eller biologisk avfall skal legges igjen, sier Solem til Dagbladet.

- Vi er ikke strenge nok i vårt land til å sette sånne krav. Men det kan komme hvis dette blir et økende problem, at folk må ta med seg alt. Jeg tror det er noe en bør begynne å diskutere.

I 2008 ba Solem turgåere på Besseggen om å skjerpe seg, etter klager over «vel mye dopapir» på den kjente fjellturen. Tolv år seinere har antallet Besseggen-besøkende økt fra 40 000 til 60 000 personer i året, ifølge SNOs målinger.

- Jo flere som går, jo større mulighet er det for at folk setter sine spor, sier Solem.

Hun mener Norge kan lære av hvordan andre land har håndtert denne problematikken, for eksempel ved bruk av spesialdesignede poser til å ta med etterlatenskaper.

Målet bør være å etterlate minst mulig spor i naturen, og unngå å sjenere andre turgåere – både på Besseggen og andre turmål rundt i landet.

- Det en forsøpling. Alt du legger igjen etter deg er en forsøpling, sier seniorrådgiveren, som råder turgåere til å brenne opp toalettpapiret dersom man ikke har anledning til å ta det med hjem.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

DNT: Ta dopapiret med hjem

Anne-Mari Planke, leder for natur og friluftsliv i DNT, bekrefter at toaletturer i det fri kan by på utfordringer.

- Mange steder der det er høyt besøk, og det ikke er tilrettelagt med offentlig toalett, er det en utfordring med dopapir. Det blir liggende veldig lenge, mens avføring forsvinner raskt. Det er lettere å få dekket til avføringa si enn alt papiret, sier Planke til Dagbladet.

GIR RÅD: Anne-Mari Planke, leder for natur og friluftsliv i DNT. Foto: DNT
GIR RÅD: Anne-Mari Planke, leder for natur og friluftsliv i DNT. Foto: DNT Vis mer

Hun forteller at DNT først i nyere tid har begynt å oppfordre turgåere til å ta med dopapir hjem igjen.

- Dopapir under en stein er passé?

- Ja, det er det, sier Planke og ler.

- Hvis det er på steder det er mye trafikk, er det ikke tilstrekkelig. Det blir forsøpling ut av det, og ubehagelig for nestemann som kommer til samme sted.

Slik gjør du

Planke tror ikke det er nødvendig å innføre krav over hele Norge om å ta med avføringen hjem fra tur, men mener vi kommer langt med god opplæring.

- Vi råder folk til å gå langt vekk fra stien eller der folk oppholder seg, gjerne ta med en liten spade hvis det passer seg, grave seg et lite hull eller finne plass i bakken og gå på do. Bruk dopapir eller våtservietter, men ta dette med hjem og kast i nærmeste avfallsdunk. Og dekk godt til der en har gått på do, så ikke folk tråkker i det.

Dersom fagpersoner innen biologi og miljøforvaltning eller institusjoner som Miljødirektoratet mener avføring i naturen utgjør et forurensningsproblem, vil DNT revurdere sine råd.

- Det er en faglig diskusjon, sier Planke.

Busk og folkesjel

- Du får ikke alle til å ta med seg bæsjen sin ut, det kan jeg aldri tro, sier Dagmar Hagen.

Hun er seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), og har effekter av ferdsel i naturen som et av sine spesialfelt.

Hagen har forståelse for Rigmor Solems problemstilling, men påpeker: Nordmenn er vant til lite reguleringer i naturen. Derfor vil mange trolig reagere negativt på et krav om å ta med avføringa si.

- I utgangspunktet er det litt ufyselig, det å tenke på at du skal ta med bæsjen din når du har vært på tur. Du er vokst opp med at når du går på tur, kan du gå bak en busk og gjøre det du skal. Det ligger i folkesjela vår, sier Hagen.

STRENGE KRAV: - I enkelte nasjonalparker i USA må du gå med tøysko. I Norge har vi allemannsretten, og er vant til å gå på tur på vår måte, sier forsker Dagmar Hagen. Foto: NINA
STRENGE KRAV: - I enkelte nasjonalparker i USA må du gå med tøysko. I Norge har vi allemannsretten, og er vant til å gå på tur på vår måte, sier forsker Dagmar Hagen. Foto: NINA Vis mer

Toalettfasiliteter

Med mindre det er snakk om store mengder menneskebæsj på samme sted, er det lite trolig at avføringen skal ha noen særlig direkte effekt på økosystemet, forteller forskeren.

Den viktigste problemstillingen er: Hva slags effekt har det på brukerne av området?

- Hvis det ser heslig ut, og oppleves negativt, er det lite gunstig for måten vi opplever natur på. Vi vil jo at folk skal gå på tur, ha gode opplevelser og bli glad i naturen, påpeker Hagen.

En god – likevel mer ressurskrevende – løsning er å sørge for gode toalettfasiliteter i starten og slutten av populære utfartssteder, mener hun.

Og selv om «nummer to» skulle bli liggende i naturen, kan nordmenn mer sannsynlig overtales til å ta med dopapiret hjem, ifølge Hagen.

- Det tror jeg er lettere å få til. Det er dopapiret folk ser. Så kanskje det kan være et kompromiss.

ERFAREN: Knut-Erik Tessnes er medeier i Gjendeguiden, som arrangerer turer over Besseggen, og går også patrulje over fjellet for å hjelpe turgåere. Han mener «nummer to» kan få ligge i naturen. Foto: Gjendeguiden
ERFAREN: Knut-Erik Tessnes er medeier i Gjendeguiden, som arrangerer turer over Besseggen, og går også patrulje over fjellet for å hjelpe turgåere. Han mener «nummer to» kan få ligge i naturen. Foto: Gjendeguiden Vis mer

«Bæsjeggen»

Som medeier i Gjendeguiden og bidragsyter i Besseggenpatruljen legger Knut-Erik Tessnes ned mange timer på Besseggen hvert år.

Han vil ha seg frabedt det illeluktende klengenavnet «Bæsjeggen», som turistmålet fikk i 2008, da en rekke medier skrev at dopapiret fløt langs ruta.

I dag er det ikke dopapir, men våtservietter som først og fremst er en utfordring. Begge deler «rydder» Tessnes vekk med en gassbrenner han og kolleger gjerne har med på tur.

Hvis naturen kaller langs Besseggen, oppfordrer Tessnes til å trekke minst 15-20 meter bort fra hovedstien, gjerne bak terreng og ute av syne for andre turgåere.

Etter å ha gjort sitt fornødne er det optimalt å brenne dopapiret. Tessnes understreker at dette bare er aktuelt i høyfjellet, der det ikke er vegetasjon.

Den rutinerte turguiden mener ikke det er nødvendig å ta toalettbesøket med hjem fra tur.

- Med værforholdene i høyfjellet forsvinner avføring relativt fort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!